Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο ιμάμης με τις 700 εταιρείες και 50 δισ. τζίρο

Θεωρείται ένας ιδιόμορφος θρησκευτικός ηγέτης με πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες εντός και εκτός Τουρκίας. Το όνομά του συνδέεται με επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ, με τράπεζες, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχεία στην Τουρκία, την Αφρική, ακόμα και στο Τουρκμενιστάν

Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης

Ο μεγαλύτερος εχθρός του Ερντογάν σήμερα είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν και ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ξεκάθαρα πως «θα τον πολεμήσει μέχρι τέλους».
Τους τελευταίες τρεις μήνες το τάγμα Γκιουλέν κορύφωσε τις επιθέσεις του με αποκαλύψεις δεκάδων τηλεφωνικών συνομιλιών του τούρκου πρωθυπουργού που έδειχναν την ύπαρξη διαφθοράς στην «αυλή» του.

Ο πρώην συνεργάτης, στενός φίλος και σύμμαχος Γκιουλέν, εδώ και κάποιον καιρό έχει μετατραπεί σε εχθρό για τον Ερντογάν.
Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν, πρόσφατα είχε δηλώσει πως «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι δέκα φορές χειρότερο από αυτό που είχαμε υποστεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Είμαστε αντιμέτωποι με μία παρόμοια μεταχείριση (σ. όπως εκείνη των πραξικοπηματιών), αλλά αυτή τη φορά από τα χέρια πολιτών οι οποίοι έχουν την ίδια θρησκευτική πίστη με εμάς», είπε ο Γκιουλέν.

Το κίνημά του είχε αντιμετωπίσει πολλές διώξεις από τη Δικαιοσύνη μετά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα –τέσσερα χρόνια μετά το 1960- και πάνω απ’ όλα ύστερα από αυτό της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 για τη δράση του εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Πάντως, τα 12 τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το φιλο-ισλαμικό ΑΚΡ, το ισλαμικό τάγμα Χιζμέτ παρουσίασε την μεγαλύτερη ανάπτυξη, όχι μόνο σε επίπεδα σχολείων, αλλά και σε επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης. Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν αποτελεί έναν ιδιόμορφο θρησκευτικό ηγέτη, με πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες στο ενεργητικό του, εντός κα εκτός της Τουρκίας. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Γκιουλέν. Χαρακτηρίζει μεγάλη ντροπή ότι το Ισλάμ, που έχει σαν πυρήνα την ειρήνη και την ασφάλεια, αντιμετωπίζεται σαν ισοδύναμο της τρομοκρατίας.
«Αυτό αποδεικνύει ότι άνθρωποι που εκτοξεύουν τις κατηγορίες δεν γνωρίζουν τίποτα για το πνεύμα του Ισλάμ» γράφει, προσθέτοντας ότι ο τζιχάντ, «είναι κατά κύριο λόγο εσωτερικός αγώνας. Οι στίχοι του Κορανίου που καθορίζουν τις συνθήκες προκήρυξης του τζιχάντ έχουν παρερμηνευθεί».

Ο πρώην ιμάμης είχε σπεύσει να εκφράσει πρώτος τη συμπαράστασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και να κατηγορήσει την Αλ Κάιντα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Επτακόσιες εταιρείες με ετήσιο τζίρο 50 δισεκατομμύρια δολάρια!

Σύμφωνα με τις τουρκικέςμυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ, ο Γκιουλέν μέσω του τάγματος υποστηρίζεται από 700 εταιρείες, από τις οποίες οι 65 θεωρούνται μεγάλες. Το σύνολο του ενεργητικού αυτών των εταιρειών ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των εταιρειών που στηρίζουν το “cemaat”, όπως αποκαλούν οι τούρκοι το τάγμα, ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Εκτός από τα σχολεία σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν τράπεζες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ορυχεία στην Τουρκία και την Αφρική, ακόμη και στο Τουρκμενιστάν.

Σχολεία σε όλο τον κόσμο

Βασική πηγή εσόδων και επιρροής ανθρώπων είναι τα σχολεία, τα φροντιστήρια του Γκιουλέν. Στην Τουρκία διαθέτει περίπου 1.000 σχολεία, στη Γερμανία 160, στις ΗΠΑ 136, στο Καζακστάν 30, στο Ιράκ 18, στο Ουζμπεκιστάν 10, στη Γεωργία 5 και σε άλλες 153 χώρες του κόσμου άλλα περίπου 1.600 σχολεία.

Οι μαθητές που έχουν κάποια οικονομική άνεση πληρώνουν δίδακτρα, οι φτωχοί κερδίζουν υποτροφίες. Όλοι οι μαθητές έχουν την υποχρέωση να είναι καλοί στα μαθήματά τους, να μάθουν καλά τους νόμους του Ισλάμ, τη φιλοσοφία του τάγματος, όπως και να μάθουν καλά την τουρκική γλώσσα.
Μεγάλη προσδοκία των ιδρυμάτων είναι οι μαθητές να διαπρέπουν επίσης στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες.

Στην Τουρκία κάθε χρόνο οργανώνεται (από φέτος πολύ δύσκολο να ξαναγίνει λόγω του πολέμου με τον Ερντογάν) η «Ολυμπιάδα Τουρκικής Γλώσσας» με χιλιάδες ξένους μαθητές των σχολείων του Γκιουλέν να τραγουδούν και να απαγγέλλουν ποιήματα στα τουρκικά.

Το τάγμα στην Τουρκία διαθέτει 500 φοιτητικές εστίες. Στο εξωτερικό διαθέτει άλλες 38 φοιτητικές εστίες με χιλιάδες μαθητές.

Αυτή τη βασική αρτηρία ζωής θέλει να κόψει ο Ερντογάν, που περιορίζει δραστικά τη λειτουργία των σχολείων και φροντιστηρίων του τάγματος εντός της Τουρκίας. Η ΜΙΤ, με εντολή Ερντογάν ήδη έχει θέσει υπό την παρακολούθησή της 4.500 στελέχη αυτών των εταιρειών, 4 πολιτικούς, 5 μέλη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, 173 αστυνομικούς και 23 εργαζομένους της ΜΙΤ, τα οποία θεωρούνται στελέχη του τάγματος.

Μόνο στις ΗΠΑ το τάγμα λαμβάνει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια κρατικής ενίσχυσης το έτος, για τα σχολεία που διαθέτει σε διάφορες πολιτείες.
Η Ρωσία, που θεωρεί κίνδυνο τα σχολεία του τάγματος Χιζμέτ, έχει απαγορεύσει την λειτουργία τους, εδώ και δύο χρόνια.

Οι εταιρείες που ελέγχει άμεσα το CEMAAT

Οι εταιρείε ς που ελέγχει άμεσα το τάγμα Χιζμέτ είναι η τράπεζα Bask Asya με εκατοντάδες υποκαταστήματα στην Τουρκία, το τηλεοπτικό δίκτυο εθνικής εμβέλειας Samanyolu TV, η εφημερίδα Zaman που καθημερινά έχει κυκλοφορία ένα εκατομμύριο φύλλα. Παράλληλα, υπάρχουν τρία περιοδικά, το πρακτορείο ειδήσεων Cihan και άλλα περίπου 60 σχολεία και εστίες στην Τουρκία και στον υπόλοιπο κόσμο.
Από εκεί και πέρα αρχίζει το δίκτυο να απλώνεται. Κατασκευαστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, χρυσωρυχεία, ορυχεία στην Αφρική κα στην κεντρική Ασία, δεκάδες κλωστοϋφαντουργίες, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και νοσοκομεία.
Αλλά και μικροί φούρνοι, καταστήματα παιδικών ρούχων, εκατοντάδες εταιρείες που στηρίζουν και στηρίζονται από το τάγμα Γκιουλέν και έχουν μία σχέση αλληλεξάρτησης.
Το 1999 ο ίδιος ο Γκιουλέν είχε εμφανιστεί να προτρέπει τους οπαδούς του να κινηθούν «μέσα στις αρτηρίες του συστήματος, χωρίς ουδείς να προσέξει την ύπαρξή σας μέχρι να φθάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας».

Είναι η Opus Dei της Τουρκίας

Ο δημοσιογράφος αρθρογράφος της εφημερίδας Sabah Ρασίμ Οζάν Κιουτάχγαλι, είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά καλά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Ο ίδιος βρίσκεται στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μας τονίζει, στο παρελθόν έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στον ηγέτη του τάγματος Χιζμέτ, Φετχουλάχ Γκιουλέν και του Ερντογάν, για να υπάρξει μία προσέγγιση ανάμεσά τους, όμως δεν υπήρξε η αναμενόμενη επιτυχία.

«Το τάγμα αυτό είναι όπως η Opus Dei και είχαν ως στόχο εδώ και πολλά χρόνια να εισέλθουν σε όλους τους κρίσιμους τομείς του κρατικού μηχανισμού του κεμαλικού κράτους», μας αναφέρει.
«Ο Γκιουλέν βλέπει τον εαυτό του σαν τον μεσσία. Έκανε τα πάντα για να ανατρέψει το στρατιωτικό κράτος και προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του. Μην ξεχνάμε πως πριν από λίγους μήνες προσπάθησε να συλλάβει τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, με την κατηγορία διαλόγου με τους Κούρδους. Ο πρωθυπουργός άργησε να καταλάβει την αλήθεια. Υπήρχαν οι υποψίες, αλλά δεν έκανε κάτι.

Στις 14 Ιουνίου του 2012, ο Ερντογάν σε ομιλία του είχε κάνει μία προσπάθεια προσέγγισης: «Ας τελειώσει η λησμονιά, γύρνα πίσω», είχε δηλώσει.
Εγώ ο ίδιος είχα μεσολαβήσει με το τάγμα. Μου είχαν πει από το τάγμα Γκιουλέν πως αν ο Ερντογάν κάνει κάλεσμα τότε θα υπήρχε αντίστοιχη προσέγγιση και από τον ίδιο. Το είπα στον πρωθυπουργό. «Κάντε ένα κάλεσμα και θα δείτε πως θα λυθούν κάποια θέματα» του είπα. Αλλά παρά την προσπάθεια του Ερντογάν, ο Γκιουλέν δεν έκανε τίποτε».
Ο Κιουτάχγιαλι πιστεύει πως στις 17 Δεκεμβρίου με την εισβολή στα σπίτια των γιών των υπουργών είχαν στόχο και τον γιό του Ερντογάν.
Όσο για τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου, ο Κιουτάχγιαλι θεωρεί πως ουσιαστικά είχαν πάρει την μορφή «δημοψηφίσματος» και πως μετά από αυτές ο Ερντογάν ήδη κάνει πολλά βήματα για να «εξαλείψει εντελώς το τάγμα Γκιουλέν μέσα από τον κρατικό μηχανισμό».

Ο ιμάμης ηττήθηκε στη μάχη αλλά δεν έχασε τον πόλεμο

Πάντως, παρά την οικονομική ισχύ, τη μεγάλη δύναμη επιρροής, τους χιλιάδες μαθητές οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία στο τουρκικό δημόσιο, το τάγμα Γκιουλέν δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν. Στη γειτονική χώρα πιστεύουν πως το τάγμα ελέγχει άμεσα περίπου το 3% των ψηφοφόρων και έμμεσα το 7%. Όμως, στην εκλογική μάχη με τον τούρκο πρωθυπουργό φάνηκαν οι αδυναμίες του.

Βασικός λόγος είναι πως εκατοντάδες μέλη του απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Το τάγμα είναι κρατικοδίαιτο. Μέχρι πρόσφατα οι καταθέσεις πολλών κρατικών εταιρειών, όπως των τουρκικών αερογραμμών, ήταν στην Bank Asya. Με τα ξέσπασμα τα διαμάχης, οι Τουρκικές Αερογραμμές απέσυραν μέσα σε μία μέρα 450 εκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους από την τράπεζα του τάγματος. Παράλληλα, ακυρώθηκαν χιλιάδες συνδρομές της εφημερίδας Zaman. Όπως ακόμη περιορίζονται οι δράσεις των σχολείων με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Δηλαδή, εντός της Τουρκίας το τάγμα χάνει την οικονομική του ισχύ.

Ο αρθρογράφος της Huriyet Αχμέτ Χακάν εξηγεί τους λόγους που το τάγμα Χιζμέτ έχασε την μάχη των εκλογών που είχε ξεκινήσει με τον Ερντογάν.
  • Η γλώσσα του Γκιουλέν είναι αυτή του Ισλάμ, αλλά λίγο παραπάνω κουλτουριάρικη. Λαός δεν κατάλαβε τι ήθελα να πει
  • Η διαμονή του Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια είναι πρόβλημα. Η διαμονή του εκεί ενισχύει την θεωρία του πρωθυπουργού για πόλεμο ξένων κέντρων
  • Αναγκάστηκαν να συν εργαστούν με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP. Αυτή η συνταγή δεν πιάνει. Δεν θα μπορούσε να πιάσει
  • Ο λόγος που εμφανίζονταν ισχυροί ήταν λόγω της συμμαχίας τους με το ΑΚΡ. Όταν χάλασε η συμμαχία έχασαν τη δύναμη και την αξία τους
  • Όταν ήταν σύμμαχοι με το ΑΚΡ δεν διατήρησαν ούτε δημιούργησαν επαφές με άλλα τάγματα. Συμπεριφέρθηκαν εγωιστικά. Γι αυτό όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τον Ερντογάν έμειναν μόνοι
  • Δεν κατάφεραν να εξηγήσουν στην κοινωνία τους λόγους που καταπολεμούν την κυβέρνηση
  • Στους ισχυρισμούς για διαφθορά πριν δεν έλεγαν τίποτα. Αλλά ξαφνικά ανακάλυψαν τη διαφθορά. Αυτό προκάλεσε μία δυσπιστία
  • Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τους λόγους που πολεμούσαν τον ηγέτη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Ήταν περίεργο πως ένα θρησκευτικό τάγμα έδινε τόση σημασία στο θέμα της ΜΙΤ
  • Έβαλαν στον στόχο τους το Ιράν. Κανένας στην Τουρκία δεν κατάλαβε τους λόγους αυτής της έχθρας
Θα ανασυντάξει τις δυνάμεις του

Ο Ρουσέν Τσακίρ από την εφημερίδα Vatan πιστεύει πως την επόμενη περίοδο ο ιμάμης της Πενσυλβάνιας θα προσπαθήσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.
«Δεν νομίζω πως θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τον Ερντογάν. Αλλά θα προσπαθήσει να εξηγήσει στους πιστούς του το τι συνέβη και θα ψάξει να βρει οικονομικές και πολιτικές διεξόδους. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού τις επόμενες εβδομάδες. Ίσως να είναι η οριστική λύση γι αυτόν. Όμως πρέπει να παραδεχθούμε πως από εδώ και πέρα η πρωτοβουλία βρίσκεται στον Ερντογάν και μόνον».

Στην Τουρκία πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως πίσω από τα τάγμα Γκιουλέν κρύβονται οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να προωθήσουν το μετριοπαθές Ισλάμ σε όλο τον κόσμο έναντι των Ταλιμπάν αλλά και του Ιράν.
Σε διαφορετική περίπτωση, ένας πρώην ιμάμης δεν θα μπορούσε να έχει συσσωρεύσει κεφάλαια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ούτε έχει την ικανότητα, λένε, να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο με σχολεία, εταιρείες και εκατομμύρια μέλη.

Πηγή περιοδικό “Crash”


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]