Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

BBC: «Πείραμα άνευ προηγουμένου» η Ελλάδα

Άνευ προηγουμένου οικονομικό πείραμα στο εργαστήριο «διάσωσης της ευρωζώνης» εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα, παρά τα βελτιούμενα στατιστικά στοιχεία και τη νεόκοπη αισιοδοξία, υποστηρίζει σε άρθρο-ανασκόπηση το BBC, κάνοντας λόγο για βαθιά ανισότητα, στρατιές ανέργων και μια ολόκληρη γενιά νεόπτωχων Ελλήνων.

O συντάκτης του BBC, Gavin Hewitt, επιχειρεί μια ανασκόπηση της πορείας της Ελλάδας από όταν ξέσπασε η κρίση μέχρι σήμερα.

Κάνει αναφορά στα δυο πακέτα ύψους 240 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην χώρα μας από το 2010 και μετά, επισημαίνοντας ότι όλη αυτή η βοήθεια ήρθε «με το τίμημα της σκληρής λιτότητας» : έγιναν περικοπές στους μισθούς της τάξης του 30%, η οικονομία μπήκε σε ύφεση. Ο κόσμος θεώρησε ότι ο τρόπος ζωής στον οποίο είχε συνηθίσει δέχθηκε «επίθεση» που σχεδιάστηκε από το Βερολίνο και εκτελέστηκε από τις Βρυξέλλες. Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. Το ίδιο θα κάνουν και αύριο, στα πλαίσια μια ακόμη πανελλαδικής απεργίας- της 36ης από το 2010 σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

BBC: «Πείραμα άνευ προηγουμένου» η Ελλάδα Και εν μέσω των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα, αυτή την Παρασκευή. Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα, επιστρατεύτηκαν 4.000 αστυνομικοί για την ασφάλειά της. «Αυτή την φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μας λένε».
Η ελληνική οικονομία, μετά τα σκαμπανεβάσματα και την έκδηλη ανησυχία τώρα έχει βρει τους υποστηρικτές της, σημειώνει ο Gavin Hewitt: η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, το έλλειμμα μειώθηκε, καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα, οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 0,6% και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάνει λόγο για ένα μεγάλο βήμα προς μια «νέα Ελλάδα».

BBC: «Πείραμα άνευ προηγουμένου» η Ελλάδα
Η ανισότητα, η ανεργία και οι νεόπτωχοι
«
Μπορεί να μην έχει άδικο», γράφει ο συντάκτης, αλλά τονίζει πως όλα αυτά τα ευχάριστα στοιχεία εξασφαλίστηκαν με ολοένα πιο βαθιά ανισότητα και φτώχεια. Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν σα να έχει ήδη τελειώσει η κρίση, ένας σημαντικός αριθμός εκθέσεων μαρτυρά την διάλυση του κοινωνικού ιστού: το εισόδημα του 44% των Ελλήνων έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας και το ένα τέταρτο του πληθυσμού απειλείται με ένδεια.
Η ανεργία έχει κολλήσει πεισματικά στο 28% και οι εργαζόμενοι είναι τώρα λιγότεροι σε σχέση με τα τελευταία 33 χρόνια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μέτρα λιτότητας και την απόλυση 11.000 δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση. Το χρέος βρίσκεται στο μη βιώσιμο ποσοστό του 175% του ΑΕΠ (ο στόχος είναι να φθάσει το 124% του ΑΕΠ έως το 2020).
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι μπορεί να χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, ενώ -ως γνωστόν- καμία αναδιάρθρωση χρέους δεν έρχεται δίχως το ανάλογο τίμημα.
«Το ελληνικό πείραμα-για την διάσωση της ευρωζώνης- είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία. Δεν πρέπει να παραγνωριστούν ή να υποβαθμιστούν τα βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία, το ίδιο όμως ισχύει για τους νεόπτωχους, τη χαμένη γενιά, τους χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τον Καναδά, στοιχεία που αποτελούν επίσης κομμάτι της ιστορίας».
Πηγή "Έθνος"

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κουράζεστε πολύ για να βρείτε τα σκουπίδια που αναδημοσιεύετε;
    Από το "Έθνος" ; ...... Το ΕΘΝΟΣ ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ γιατί δεν κουράζεσε να διαβάσεις λίγο το κείμενο; Και εν πάσει περιπτώσει, αν είναι σκουπίδια, γιατί σε τραβάνε; Ερώτηση - πρόταση για αυτοκριτική

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]