Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το γεωπολιτικό παιχνίδι αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο

Γράφει Γεωργίου Μιχαήλ

Πολύ δύσκολες ημέρες προβλέπονται για τις ΗΠΑ, οι οποίες αργά αλλά σταθερά χάνουν την αίγλη και την ισχύ του παρελθόντος.
Χθες βράδυ οι υπουργοί εξωτερικών των αναδυόμενων ισχυρών κρατών, προειδοποίησαν Αμερική και ΕΕ να μην τολμήσουν να αποκλείσουν τη Ρωσία, από την επόμενη Σύνοδο των G20, όπως έκαναν με τους G8, που απέμειναν τελικά G7.
Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Κίνα και Ρωσία τάχθηκαν υπέρ της νομιμότητας της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία και άφησαν σύξυλους Ομπάμα και Μέρκελ.
Η Ινδία, μάλιστα, δήλωσε ότι εφεξής, όλες οι αγορές πετρελαίου που κάνει με το Ιράν, δεν θα γίνονται πλέον, σε δολάρια, αλλά σε άλλο νόμισμα.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητα του Πούτιν έχει φτάσει, στο 80% και του Ομπάμα, στο μόλις 40%!
Στον αντίποδα, ο Ομπάμα αμφισβητείται και μέσα στην αμερικανική γερουσία, αφού ο κίνδυνος εισόδου ενός νέου νομίσματος στην αγορά του πετρελαίου θα αφαιρέσει από τις ΗΠΑ την δυνατότητα ελέγχου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας που αυτή τη στιγμή έχει μέσω του δολαρίου.

Η Ρώμη κατά του Ομπάμα και υπέρ του Πούτιν
Αυτή τη στιγμή και με αφορμή την Κριμαία, φαίνεται πως άρχισαν να δημιουργούνται δύο διεθνείς πόλοι, με συγκρουσιακές διαθέσεις, σε οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο. Η Μέρκελ και οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι χώρες της Ευρώπης, δεν επιθυμούν οικονομική σύγκρουση με τον Πούτιν, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται πως τάσσονται αποφασιστικά στο πλευρό του ρώσου ηγέτη.
Άραγε, αυτό αποτελεί αιτία έναρξης μίας σκληρότερης (με εμφάνιση στρατιωτικών κινήσεων) πολιτικής από τον Λευκό Οίκο; Μπορεί αυτός ο συνασπισμός χωρών στο πλευρό της Ρωσίας –που δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά- να λειτουργήσει ως καταλύτης για εξελίξεις που οι ΗΠΑ δεν είχαν σαν πρώτη επιλογή;

Το παιχνίδι στην γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται πως σκληραίνει και οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη διεθνή σκηνή. Εάν οι ΗΠΑ είχαν κάποιο σχέδιο μέσω της Κριμαίας, θα πρέπει ίσως να το αναθεωρήσουν ή να εφαρμόσουν εναλλακτικές κινήσεις που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τον πλανήτη… Αν και πάγια πολιτική των αμερικανών είναι πως το συμφέρον των ΗΠΑ είναι πάνω από τα συμφέροντα όλων των άλλων χωρών…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. " Το παιχνίδι στην γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται πως σκληραίνει, οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο ".

    κυπριανός χ

    - Σε λίγο θα αρχίσουμε να βλέπουμε σκηνές σαν εκείνες, όταν κάηκε η Αθήνα, όταν κάτι ανάλογο έγινε στη Γαλλία, όταν σφάχτηκαν μεταξύ τους στη Λιβύη ή την Αίγυπτο, δηλαδή σκηνές αραβικού θρίλερ "άνοιξης", στην καρδιά της Ευρώπης.

    Η πλανηταρχία επ΄ ουδενί δέχεται χώρες που φτιάχτηκαν με το δολλάριο να βγάζουν ένα ... δολλαριοποίητο νόμισμα προς εξοστρακισμό μια παγκόσμιας χαρτοπετσέτας με στάμπα το "in god we trust" και made in UK-USA. Ο πολύς Μίλτον Φρίντμαν λίγο πριν πεθάνει (2006) το είχε πει. Τον ρώτησαν τι προβλέπει για το ευρώ, όταν βγήκε, και απάντησε : Η ζωή του θα είναι μέχρι το 2016 - 18.

    Η κοροϊδία τελειώνει. Πώς ; είναι άλλο θέμα. Ρωτήστε καλύτερα το UK-USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας ενδιαφέρει τι γίνετε παντού στον κόσμο.
    Εδώ όμως στον Ελλαδιστάν,γίνονται Σόδομα και Γόμορρα.
    Κι όμως πλήρη αναισθησία,από παντού τρώμε σφαλιάρες,εννοείται εξωτερικό [φίλοι μας] .
    Η Απάθεια των πολιτών αυτής της χώρας, είναι παροιμιώδεις,η αποχαύνωση τέλεια.
    Βουβαμάρα,φόβος ανασφάλεια πείνα,όλα μαζί ένα μείγμα, που τίποτα καλό δεν προμηνύει.
    ΌΛΑ ΑΥΤΆ,γιατί, για να πέσουν οι τιμές,για να επέλθει πρόοδος μέσα από αυτό το σχέδιο, αν είναι σχέδιο?.
    Η Μήπως αυτό, που είναι στην πραγματικότητα.
    Μόνο να δούμε τι ετοιμάζεται εις βάρος μας,από τους συμμάχους μας.
    Άντε Ορέ Έλληνες,θα πολεμήσουμε σαν ηλίθιοι,για αυτούς,ακόμα μια φορά.
    Η για μας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]