Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Πούτιν ενέκρινε την πώληση των S-400 στην Κίνα

«Φουλ του άσσου» του Ρώσου προέδρου με την πώληση στην κίνα τελευταίας τεχνολογίας αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν πήρε την απόφαση που επιτρέπει την πώληση στην Κίνα, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 «Triumph» με χρονικό ορίζοντα το 2016, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας έχει εκφράσει το εντονότατο ενδιαφέρον του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας ( FSMTC ), για την αγορά πυραύλων S - 400, ήδη από το 2012.
«Συζητήσαμε την παράδοση στην Κίνα, δύο έως τεσσάρων ταγμάτων πυραύλων S - 400 Triumph» αναφέρει ο Ρώσος διευθυντής της εν λόγω κυβερνητικής επιτροπής.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ρωσο-κινεζικής επιτροπής αμυντικής συνεργασίας, Alexander Fomin επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Kommersant» ότι τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την παροχή στο Πεκίνο αντιπυραυλικών συστημάτων S–400.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στο Κρεμλίνο, τονίζεται ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται με την προσωπική έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Κίνα. Σημείωσε επίσης, ότι η απόφαση ελήφθη στις αρχές του 2014, χωρίς να συνδέεται καθόλου με τις «υπάρχουσες διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη λόγω της Κριμαίας», γεγονός που δεν δύναται να γίνει πιστευτό επ'ουδενί.

Η Κίνα για πρώτη φορά θα αγοράσει και θα εντάξει στο οπλοστάσιο της ένα άγνωστο αριθμό ταγμάτων πυραύλων S–400, γεγονός που θα εκτοξεύσει την ισχύ της κινεζικής αεράμυνας. Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην κοινή επιτροπή στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία έντονου κινεζικού ενδιαφέροντος, για το εν λόγω πυραυλικό σύστημα, τελευταίου τύπου. Ο Α. Fomin δήλωσε ότι η Κίνα θέλει να αποκτήσει τους S–400 μέχρι το 2015.

Ο Αναπληρωτής διευθυντής της κοινής αμυντικής επιτροπής, Vyacheslav Dzirkaln FSMTC, σημείωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος πελάτης, για το αντιπυραυλικό σύστημα μακρού βεληνεκούς. Από την άλλη πλευρά ο διευθύνων Σύμβουλος της «Rosoboronexport» Anatoly Isaykin ήταν πιο προσεκτικός στις εκτιμήσεις του. «Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με διάφορες χώρες για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αλλά και αυτό είναι πολύ σχετικό», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις μπορούν να ξεκινήσουν όχι νωρίτερα από το 2016.

Πηγές κοντά στην κυβερνητική επιτροπή FSMTC αναφέρουν, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την αγορά ενός τάγματος (οκτώ εκτοξευτές). Ωστόσο, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, έβαλαν προσωρινό «φρένο» στην έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι Ρώσοι ανώτατοι αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ότι πρώτα πρέπει να παραλάβει ο ρωσικός στρατός επαρκή αριθμό πυραυλικών συστημάτων S-400, πριν αρχίσει να εξάγεται το εν λόγω σύστημα. Από την άλλη πλευρά η FSB εξέφρασε επίσης το φόβο ότι οι Κινέζοι προτίθενται να παραλάβουν τα αναγκαία τεχνικά στοιχεία του συστήματος, για να δημιουργήσουν την δική τους βάση δεδομένων, αντιγράφοντας στην ουσία το ρωσικό σύστημα, μη προχωρώντας σε μελλοντική αγορά και άλλων συστημάτων.

Τα προβλήματα όμως αυτά λύθηκαν σήμερα με πολιτική απόφαση και αυτή την πήρε ο Ρώσος πρόεδρος. Η κατασκευάστρια εταιρεία «Almaz - Antey» δήλωσε ότι έως το 2020 οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν παραλάβει 28 συστοιχίες S - 400 και μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας υπάρχει σε ισχύ συμφωνία για τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας στο εμπόριο όπλων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτήν την στιγμή συζητείται η προμήθεια στον κινεζικό στρατό δύο έως τεσσάρων ταγμάτων πυραύλων «S-400 Triumph», με παράλληλη επιθυμία των Κινέζων να τους δοθούν οι πηγαίοι κωδικοί του συστήματος, καθώς και τα σχετικά με τα χαρακτηριστικά των επιδόσεων του νέου συγκροτήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση του 2007, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 15 τάγματα πυραύλων S - 300PMU2 και τέσσερα τάγματα με πυραύλους SU 83M6E2, που έχουν τοποθετηθεί για την προστασία των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη. Η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα επιτρέψει στους Κινέζους να ελέγχουν όχι μόνο τον δικό τους εναέριο χώρο, αλλά και τον εναέριο χώρο πάνω από την Ταϊβάν και τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου, τα οποία η Κίνα θεωρεί επικράτειά της.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα δείχνει αμείωτο ενδιαφέρον για την ρωσική αμυντική τεχνολογία, καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους πέντε μεγαλύτερους εξαγωγείς αμυντικών προϊόντων παγκοσμίως.

Σχόλιο: Ο Ρώσος πρόεδρος με «έναν σπάρο πετυχαίνει πολλά τρυγόνια». Πρώτον φέρνει την Κίνα ακόμη πιο κοντά του ειδικά αυτήν την δεδομένη στιγμή που βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την δύση και τις ΗΠΑ. Δεύτερον, εξοπλίζει τους κινέζους που «διψούν» να ελέγξουν όλη την θαλάσσια περιοχή του δυτικού ειρηνικού ωκεανού, εμφανιζόμενοι ως προστάτες στην θέση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών Σενκάκου. Τρίτον ενδυναμώνει το κινεζικό οπλοστάσιο, «ταΐζοντας την κινεζική φιλοδοξία περί υπεροχής» έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τον Πούτιν θα βρουν αρκετές δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή Ασίας –Ειρηνικού. Όσο αφορά την μοναδικότητα του συστήματος S - 400, η την περίπτωση αντιγραφής του από τους κινέζους, αυτό δεν ισχύει. Ήδη η κατασκευάστρια εταιρεία «Almaz - Antey» σχεδιάζει και ετοιμάζει τους S-500, ένα πυραυλικό σύστημα μακρού βεληνεκούς με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Το σίγουρο είναι ότι απόφαση του Ρώσου προέδρου φέρνει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]