Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» σύγκρουση Κίνας - Ιαπωνίας

Η Κίνα προετοιμάζεται για έναν « αιφνίδιο και σύντομο» πόλεμο με την Ιαπωνία σε σχέση με τα νησιά Σενκάκου /Ντιαλού της νότιας Κίνας, σύμφωνα με την αμερικανική αντικατασκοπεία

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο στρατός της Κίνας έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα την ειδική στρατιωτική κατάρτιση του, καθώς η ηγεσία του Πεκίνου συνεχίζει να τηρεί μια σκληρή και αταλάντευτη στάση, στα διάφορα εδαφικά ζητήματα με τους γείτονές της, αναφέρει ανάλυση της αμερικανικής αντικατασκοπείας του Ναυτικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές πληροφοριών, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει όλη την απαιτούμενη προετοιμασία για μια πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Ιαπωνίας, με αφορμή το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, αλλά και την πιο πρόσφατη διένεξη για την δημιουργία ζώνης αεράμυνας.

Σύμφωνα με ανάλυση της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού ναυτικού που ασχολήθηκε επισταμένα με την κινεζική διακλαδική άσκηση «Mission 2013», στην οποία πήραν μέρος όλοι οι κλάδοι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της χώρας (PLA), αποκαλύπτεται η λεπτομερής προετοιμασία των κινεζικών δυνάμεων για «σύγκρουση» με σκοπό την επικυριαρχία των νησιών Σενκάκου / Diaoyu, σύμφωνα με τον Πλοίαρχο. James Fannell, αναπληρωτή επικεφαλή των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στόλου ειρηνικού.

«Είδαμε μαζικές αμφίβιες επιχειρήσεις με ταυτόχρονες συνδυασμένες επιθέσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή επιχειρήσεων και κατά την διάρκεια των ασκήσεων «Αποστολή Δράση 2013», δήλωσε ο Fannell κατά τη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

«(Εμείς) καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο κινεζικός στρατός PLA έχει σχεδιάσει και εκτελεί ένα νέο δόγμα, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να διεξάγει έναν αιφνιδιαστικό και σύντομο πόλεμο, με σκοπό να καταστρέψει τις ιαπωνικές δυνάμεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας επικυριαρχώντας στα νησιά Σενκάκου /Ντιαλού».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες, εκτιμούν το μέγεθος της έντασης μεταξύ των δύο κρατών της Ανατολικής Ασίας, καθώς και το ότι, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εξοπλίζουν και να ενισχύουν με στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό και μέσα την επιτήρηση των υπό διαμάχη περιοχών. Ο αμερικανός αξιωματικός του ναυτικού σημειώνει ότι η Κίνα φέρεται να έχει διαθέσει $1.600.000 για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και φυλακίων στα παρακείμενα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων για την ανάπτυξη των λιμένων, των αεροδρομίων/ ελικοδρομίων, της τεχνολογίας καθαρισμού του νερού και των συστημάτων επιτήρησης.

Καθώς η Κίνα πραγματοποιεί κινήσεις για να αναβαθμίσει τον έλεγχο και την παρατήρηση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παρόμοιες ενέργειες από την άλλη πλευρά (Ιαπωνία) θεωρούνται ως πρόκληση. Επιπλέον, η ανακοίνωση του Πεκίνου για την δημιουργία μίας «Air Defense Identification Zone» πάνω από την θάλασσα της ανατολικής Κίνας, «έβαλε στο παιχνίδι» τόσο τη Νότια Κορέα όσο και την Ιαπωνία», προφανώς περιπλέκοντας την κατάσταση. 

Με γνώμονα την απίστευτα πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της περιοχής, ο Αυστραλός ακαδημαϊκός, Hugh White, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο άμυνας, δήλωσε ότι δεν θα είναι έκπληξη εάν ανάμεσα στις δύο χώρες ξεσπάσει πόλεμος, εκτός και αν κάποιου είδους «δημιουργική» διπλωματική τακτική «δημιουργήσει μια κοινά αποδεκτή λύση». 

Στην Κίνα, οι προβλέψεις για την διενεργεία πολέμου, βρίσκεται μέσα στα σενάρια του Πεκίνου. Η φιλοκυβερνητική κινεζική εφημερίδα, Wenweipo, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «six wars China is sure to fight» περιγράφοντας γλαφυρά, την βεβαιότητα ότι η Κίνα θα πολεμήσει «για τα επόμενα 50 χρόνια» για τα νησιά αυτά, με χρονικό ορίζοντα της διένεξης αυτής στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας να ξεκινάει το 2040. 

«Ως ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δηλώνω, ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι το δόγμα και η συμπεριφορά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αντικατοπτρίζει μια σταδιακή προσπάθεια της να διασφαλίσει τον έλεγχο της περιοχής παρά τις αντιρρήσεις των γειτόνων της, και παρά την απουσία οποιαδήποτε επεξήγησης της στάσης της με γνώμονα το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Fannell.

Σχόλιο: Η Κίνα με την συμμαχίας με την Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ασφάλεια, για να μπορέσει να «διεισδύσει» εμπορικά σε περιοχές και χώρες όλου του κόσμου.
To μίγμα αυτής της συνεργασίας, η επίδειξη δύναμης και ενότητας, ο χρόνος αλλά και οι ιστορικές αυτοκρατορικές καταβολές θα δώσουν την δυνατότητα στην Κίνα να «ωριμάσει» και να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη του νέου αιώνα. Αυτό είναι σίγουρο και λόγω του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα αυτή.
Η Κίνα βρίσκεται σε μια όλο και πιο έντονη διαμάχη με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες για την κυριότητα μιας σειράς περιοχών του Ειρηνικού. Η σύγκρουση είχε για χρόνια διατηρήσει τον υποτονικό της χαρακτήρα, αλλά εντάθηκε τους τελευταίους μήνες ειδικά, λόγω της διαφοράς για τα Νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού για τους Κινέζους) ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους η σύγκρουση στην περιοχή της νότιας θάλασσας της Κίνας είναι αναπόφευκτη, το ερώτημα που απομένει είναι το πότε.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]