Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία εντείνει τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Συρία

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εντείνει την παράδοση στρατιωτικών συστημάτων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, drones και κατευθυνόμενων βομβών, ενισχύοντας τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ - Άσαντ, οι οποίες αναμένεται να εκμεταλλευτούν την «εσωτερική φαγωμάρα» των ισλαμιστών ανταρτών, αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Επίσης η Μόσχα, στην προσπάθεια της να αυξήσει την διπλωματική και οικονομική επιρροή της στη Μέση Ανατολή, έχει «μεταφορτωθεί» σε έναν σημαντικός πάροχο συμβατικού οπλισμού στη Συρία, προμηθεύοντας τον Άσαντ με σημαντική τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του τριετούς εμφυλίου πολέμου και ακυρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο όλες τις προσπάθειες των δυτικών για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος.

Οι νέες ρωσικές πολεμικές προμήθειες έρχονται σε ένα στάδιο σχετικά ρευστό της 3χρονης σύγκρουσης, με τις ειρηνευτικές συνομιλίες να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στην Ελβετία, και τον ρόλο των ισλαμιστών ανταρτών που υπάγονται στην Αλ-Κάιντα να αποτελεί κομβικό σημείο τριβής.

Η συριακή κυβέρνηση ανέφερε ότι ορισμένες χώρες που αντιτίθονταν επίσημα στο καθεστώς του Άσαντ έχουν αρχίσει ήδη να συνεργάζονται μαζί τους. Οι αντάρτες που υπάγονται στην Αλ-Κάιντα αποτελούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις δυτικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Αρκετές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι δυνάμεις του Ασάντ παρέλαβαν τον Δεκέμβριο μεγάλη ποσότητα οπλισμού συμπεριλαμβανομένων και μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών UAV.

«Δεκάδες μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov 124 μετέφεραν ΤΟΜΑ, εξοπλισμό επιτήρησης, ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, ανταλλακτικά για ελικόπτερα, και διάφορα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων βομβών για τα συριακά βομβαρδιστικά αεροσκάφη», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

«Ρώσοι τεχνικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών ελέγχουν και αποστέλλουν τα UAV για επιτήρηση όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν τις συριακές δυνάμεις να εντοπίσουν τις θέσεις των ανταρτών, αναλύοντας την δύναμη τους, με σκοπό να πραγματοποιηθούν βολές ακριβείας από το συριακό πυροβολικό καθώς και αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους», δήλωσε πηγή, που διατηρεί την ανωνυμία της.

Ο Vyacheslav Davidenko, εκπρόσωπος για τις εξαγωγές όπλων της εταιρείας Rosoboronexport, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τίποτα σχετικά με την διεξαγωγή παραδόσεων εξοπλισμού στη Συρία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν παραβιάζει τους διεθνείς νόμους με την αποστολή στρατιωτικών προμηθειών του στη Συρία και δεν πωλεί στην Δαμασκό επιθετικά όπλα, αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι.

«Σύμφωνα όμως με πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο πολεμικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε πιθανότατα από την Ρωσία προς την Συρία και όχι από χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα ρωσικών όπλων, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Ουκρανία», δήλωσε η πηγή.
«Οι προμηθευτές των χωρών αυτών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να «αναστατώσουν τους Ρώσους», δήλωσε με νόημα η ίδια πηγή.

Ο Βούλγαρος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ενώπιον του διακυβερνητικού συμβουλίου της Βουλγαρίας για το θέμα αυτό τονίζοντας, ότι δεν είχε εκδοθεί κανένα πιστοποιητικό για συμφωνίες όπλων που να προορίζονται για τη Συρία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδονται οι ισχυρισμοί περί προμήθειας όπλων προς την Συρία διότι το Κίεβο έχει διακόψει κάθε στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με τη Συρία από το Μάιο του 2011.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με το τμήμα ελέγχου των στρατιωτικών εξαγωγών του δεν έχει εγκριθεί ή καταχωρισθεί οποιεσδήποτε «κίνηση» που να αφορά εξωτερικό εμπόριο στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των ελαφρών όπλων, με τη Συρία κατά τη διάρκεια του 2013 ή το 2014.

Επίσης η ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Soyuzneftegas υπέγραψε συμφωνία ύψους 90.000.000 δολαρίων με το υπουργείο ενέργειας της Συρίας τον Δεκέμβριο 2013, για την εξερεύνηση και εξόρυξη πετρελαίου σε έδαφος που καταλαμβάνει 2.190 τετραγωνικά χιλιόμετρα (845 τετραγωνικά μίλια) στα ύδατα της Μεσογείου στις Συριακές ακτές, μεταξύ των πόλεων Ταρτούς και Μπανιάς.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου ενέργειας της Συρίας αναφέρουν ότι είναι σίγουροι ότι στο υποθαλάσσιο έδαφος τους υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, επισημαίνοντας τις πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά του Ισραήλ, της Κύπρου καθώς και στα ύδατα του Λιβάνου.

Σχόλιο: Η κατάσταση αυτή προσφέρει την ευκαιρία στη Ρωσία να επιδεικνύει το ειδικό βάρος που κατέχει στη διεθνή σκηνή με σκοπό να κερδίσει δυνητικά επικερδή συμβόλαια όταν περατωθούν οι μάχες στο συριακό έδαφος και η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έχει τελειώσει.

Το πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την ανταλλαγή εμπορευμάτων ύψους 1,5 δισεκατομμύρια δολαρίων το μήνα πράγμα που απειλεί να υπονομεύσει τις κυρώσεις προς το Ιράν.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]