Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταιγίδα από φόρους και πρόστιμα καταστρέφουν την αγορά

Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου

Εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία μπορούν μέχρι και να εκατονταπλασιάσουν σε βάθος τριετίας ένα χρέος από ΦΠΑ που δεν πληρώθηκε αντιμετωπίζουν πλέον επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και Φόρου Ελεύθερων Επαγγελματιών. Το σύστημα είναι εμπνεύσεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και χρησιμοποιείται για να στραγγαλιστούν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά. Η φοροτρέλα του υπουργείου Οικονομικών με τα νέα πρόστιμα που ισχύουν από το 2014 δεν έχει όρια! Ακόμα και για μία ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ μιας επιχείρησης επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ. Εάν η συγκεκριμένη δήλωση δεν υποβληθεί μέσα σε τρεις μήνες, το πρόστιμο φτάνει τα 10.000 ευρώ. Αν περάσουν άλλοι εννιά μήνες, τότε το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 100.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί στην Εφορία εκατονταπλασιάζεται και φτάνει στα 250.000 ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων!

Εκτός από τα πρόστιμα, επιβάλλονται και ποινές εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου. Από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης εξόφλησης «τρέχει» ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Αν περάσει δίμηνο επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, αν περάσει χρόνος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και στη διετία φτάνει το 30%.
Το νέο σύστημα είναι εξοντωτικό και περιγράφεται με λεπτομέρειες στη συνέχεια, όπου φαίνεται ότι μια επιχείρηση που δεν θα αποδώσει για έναν υπάλληλό της Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών 56 ευρώ θα δει στο τέλος του έτους το χρέος της στην Εφορία να φτάνει τα 39.000 ευρώ!

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια επιχείρηση που έχει έναν υπάλληλο με μηνιαία αμοιβή 700 ευρώ καθαρά τον μήνα. Για το ποσό αυτό πρέπει να παρακρατείται το ποσό των 4 ευρώ κάθε μήνα και να καταβάλλεται στο Δημόσιο. Θα πρέπει δηλαδή έως τις 20 του επόμενου μήνα ο επιχειρηματίας να αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙS δήλωση για τα 4 ευρώ, στη συνέχεια να εκτυπώνει τον κωδικό πληρωμής και να μεταβαίνει στην τράπεζα για την πληρωμή. Αυτό πρέπει να γίνει 12 φορές τον χρόνο, για συνολικό ποσό οφειλής 56 ευρώ.

Αν από λάθος δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει στο Δημόσιο τα 56 ευρώ, ξεκινάει ένα κυκεώνας προστίμων που είναι κυριολεκτικά απερίγραπτος: Ετσι για τον πρώτο μήνα του του 2014 θα επιβληθούν στην επιχείρηση:

-Αυτοτελές πρόστιμο, λόγω μη υποβολής δήλωσης (άρθρου 54 του ΚΦΔ): 1.000 ευρώ
-Τόκος εκπρόθεσμης καταβολής (άρθρου 53 ΚΦΔ): 4,00 x 8,76% x 11/12 = 0,32 ευρώ
-Πρόστιμο ισόποσο του οφειλόμενου φόρου, λόγω μη υποβολής δήλωσης (άρθρου 59 του ΚΦΔ): 4,00 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των πρόσθετων επιβαρύνσεων (προστίμων και τόκων) λόγω μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης για τον Ιανουάριο θα φτάσει τα 1.004,32 ευρώ.

Ομοίως για τους υπόλοιπους μήνες του 2014 θα επιβληθούν στην επιχείρηση τα παρακάτω:
-Επειδή δεν θα έχει υποβάλει για κάθε επόμενο μήνα τη δήλωση απόδοσης των 4 ευρώ, θα θεωρηθεί ότι έχει υποτροπή και κατ' επέκταση το πρόστιμο των 1.000 ευρώ θα διπλασιαστεί για τον μήνα Φεβρουάριο και η συνολική επιβάρυνση για τον συγκεκριμένο μήνα θα φτάσει τα 2.004,32 ευρώ.
- Η μη εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης των 4 ευρώ για τον Μάρτιο θεωρείται δεύτερη υποτροπή, οπότε θα έχουμε τετραπλασιασμό του προστίμου των 1.000 ευρώ.
- Το συνολικό πρόστιμο για τον Μάρτιο θα είναι 4.004,32 ευρώ.
Τελικά, για καθέναν από όλους τους επόμενους μήνες θα επιβάλλονται πρόστιμα περί των 4.004 ευρώ. Ετσι, τα 56 ευρώ της συνολικής ετήσιας αρχικής οφειλής θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και τόκους συνολικού ύψους τουλάχιστον 39.044,00 ευρώ (1.004 + 2.004 + 9 x 4.004)!

Σχόλιο ιστολογίου: Πέραν πάσης αμφιβολίας, "γεννήθηκαν για την καταστροφή..."



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]