Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταστρέφουν την ελληνική ζάχαρη


Άλλο ένα επίτευγμα του success story της ανεκδιήγητης συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου 

Η ζάχαρη, ως φυσικό προϊόν, βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας και αποτελεί σημαντικό οικονομικό στοιχείο για τις χώρες που την παράγουν, ενώ η καλλιέργειά της συμβάλει στην τροφική ανεξαρτησία τους.

Ο κλάδος των τευτλοπαραγωγών, που συνεργάζονται με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), συνεχίζει να είναι θύμα της κρατικής αδιαφορίας σε επικίνδυνο πλέον βαθμό.

Οι τευτλοπαραγωγοί με ανοιχτή επιστολή καταγγέλλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την εγκληματική τους αδιαφορία και την αρνητική στάση που τηρείται απέναντι τους.

Το σαφέστατα ερωτήματα που προκύπτουν και που τα θέτει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κουίκ είναι:

«Υπάρχει η διάθεση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα των τευτλοπαραγωγών; Αν ναι, γιατί επιδεικνύετε εγκληματική ολιγωρία και δεν αναλαμβάνετε την έγκαιρη αντιμετώπιση και διευθέτηση ζητημάτων πληρωμής ολοκληρωμένης διαχείρισης 2012, όπως θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει;

Αντιλαμβάνεται, άραγε, ο υπουργός ότι η στάση του, καθώς και η στάση της Διοίκησης της ΕΒΖ οδηγεί σε απαξίωση και μελλοντικά σε αφανισμό του μοναδικού αυτού ελληνικού κλάδου παραγωγής;

Υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό σας πρωτοβουλία για την πρωτογενή παραγωγή και προσπάθεια ενίσχυσης της καλλιέργειας;

Αν ναι, με ποιους τρόπους;
Και σε τι χρονικό ορίζοντα;

Δεσμεύεται η κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων υπουργών ότι δεν θα κλείσει κανένα άλλο ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης και ότι θα έλθετε σε επαφή με τον κάθε αρμόδιο, ούτως ώστε να γίνει επιτέλους αρωγός σε ετούτη την προσπάθεια και όχι τροχοπέδη στον ήδη πολύπαθο κλάδο των τευτλοπαραγωγών;»

Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή Τέρενς Κουίκ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με θέμα «Ολιγωρία σε θέματα τευτλοκαλλιέργειας κίνδυνος εξαφάνισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».

Κύριε Υπουργέ, Ο κλάδος των τευτλοπαραγωγών που συνεργάζονται με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), συνεχίζει να είναι θύμα της κρατικής αδιαφορίας σε επικίνδυνο πλέον βαθμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα «voria.gr», οι τευτλοπαραγωγοί με ανοιχτή επιστολή καταγγέλλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την εγκληματική σας αδιαφορία και την αρνητική στάση που τηρείται απέναντι τους.

Πιο συγκεκριμένα: «Οι τευτλοπαραγωγοί που συνεργάζονται με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κατηγορούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, επειδή με την «ολιγωρία σε θέματα τευτλοκαλλιέργειας», οδηγούν την εταιρεία σε απαξίωση και την τευτλοκαλλιέργεια σε εξαφάνιση.

Ομάδες τευτλοπαραγωγών από τα εργοστάσια Σερρών, Πλατέος και Ορεστιάδος, ζητούν με ανοικτή επιστολή τους την παρέμβαση του πρωθυπουργού, αλλά και την ενεργοποίηση των βουλευτών, «εάν πιστεύουν ότι η διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας είναι η πρωτογενής παραγωγή».

Το πλήρες κείμενο των τευτλοπαραγωγών, έχει ως ακολούθως:
«Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης οδηγείται σε ολοκληρωτική απαξίωση και η τευτλοκαλλιέργεια σε είδος προς εξαφάνιση, οι τευτλοπαραγωγοί όλης της χώρας προσπαθούν ανεπιτυχώς εδώ και 3 μήνες να έρθουν σε επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια και τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων.
Καταγγέλλουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την συνεχόμενη ολιγωρία σε θέματα τευτλοκαλλιέργειας (καθυστέρηση πληρωμής ολοκληρωμένης διαχείρισης 2012)αλλά και τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και συγκεκριμένα τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χαραλάμπους Λάμπρο ότι με την πολιτική που ακολουθεί (πρωτοφανή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των πληρωμών των παραγωγών αλλά και καθυστέρηση της ανακοίνωσης της τιμολογιακής πολιτικής) οδηγεί σε πλήρη αφανισμό της ελληνική τευτλοκαλλιέργεια και κατ' επέκταση σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργία των εργοστασίων. Παρέλαβαν τη βιομηχανία το 2009 με κόστος παραγωγής 613 ευρώ/τόνο και μέσα σε 4 χρόνια κατάφεραν να εξαφανίσουν την τευτλοκαλλιέργεια και να ανεβάσουν το κόστος παραγωγής σε 1000 ευρώ/τόνο.
Και θα έρθουν μετά τις γιορτές, αφού ισχυριστούν υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τη πολύ χαμηλή διεθνή τιμή της ζάχαρης, να λάβουν τέτοιες αποφάσεις που πιστεύουμε ότι δεν θα έχουν καμία σχέση με τη συνέχιση της παραγωγής.
Γι' αυτό το λόγο καλούμε τη πολιτική ηγεσία της χώρας, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο βουλευτή, εάν πραγματικά πιστεύουν ότι η διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας είναι η πρωτογενής παραγωγή, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες και να σώσουν τη βιομηχανία έστω και στο παρά πέντε από τη κατρακύλα στην οποία κάποιοι την έριξαν.
Καλούμε τους αρμοδίους να τοποθετήσουν στη βιομηχανία ανθρώπους με όραμα που θα έχουν ως στόχο τη συνέχιση της καλλιέργειας αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων.
Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα δεν έρχεται με κλειστά εργοστάσια και αθρόες εισαγωγές ζάχαρης από το εξωτερικό».
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Έχετε την διάθεση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα των τευτλοπαραγωγών; Αν ναι, γιατί επιδεικνύετε εγκληματική ολιγωρία και δεν αναλαμβάνετε την έγκαιρη αντιμετώπιση και διευθέτηση ζητημάτων πληρωμής ολοκληρωμένης διαχείρισης 2012, όπως θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει;
2. Αντιλαμβάνεστε κ. Υπουργέ ότι η στάση σας, καθώς και η στάση της Διοίκησης της ΕΒΖ οδηγεί σε απαξίωση και μελλοντικά σε αφανισμό του μοναδικού αυτού ελληνικού κλάδου παραγωγής;
3. Υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό σας πρωτοβουλία για την πρωτογενή παραγωγή και προσπάθεια ενίσχυσης της καλλιέργειας; Αν ναι, με ποιους τρόπους; Και σε τι χρονικό ορίζοντα;
4. Δεσμεύεστε κ. Υπουργέ ότι δεν θα κλείσει κανένα ελληνικό εργοστάσιο και ότι θα έλθετε σε επαφή με τον κάθε αρμόδιο, ούτως ώστε να γίνει επιτέλους αρωγός σε ετούτη την προσπάθεια και όχι τροχοπέδη στον ήδη πολύπαθο κλάδο των τευτλοπαραγωγών;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ρωτήστε τον κ. Μιχάλη Χαλκίδη, βουλευτή Ημαθίας προσωπικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο απόσπασμα ΟΛΟΙ με συνοπτικές διαδικασίες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]