Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν «γρήγορο και περιορισμένο» χτύπημα κατά της Συρίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας σύντομης και περιορισμένης κλίμακας επίθεσης, εκτιμά σήμερα ο αμερικανικός Τύπος, τη στιγμή που οι δυτικές χώρες συζητούν σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση μετά την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, η επίθεση αυτή, σε αντίποινα για την "αδιαμφισβήτητη" χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα δε θα διαρκούσε περισσότερο από δύο ημέρες και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο στη Συρία, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Αλλά και η New York Times εκτιμά ότι ο Ομπάμα, ο οποίος ακόμη εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή, θα δώσει πιθανότατα διαταγή για μια περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Κρουζ από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων.

Μια επέμβαση θα έπληττε με ακρίβεια επιλεγμένους στόχους και δε θα είχε ως στόχο την ανατροπή του προέδρου 'Ασαντ, αλλά ούτε και ν' αλλάξει την πορεία του εμφυλίου, προσθέτει η εφημερίδα.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς 'Ασαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στις 21 Αυγούστου.

Μόσχα καλεί Ουάσιγκτον

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν "σύνεση" στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε "καταστροφικές" συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

"Οι απόπειρες που έχουν στόχο να παρακαμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), να δημιουργηθούν για άλλη μια φορά τεχνητά και αβάσιμα προσχήματα για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. θα δημιουργήσουν νέα βάσανα στη Συρία και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

"Καλούμε τους αμερικανούς συναδέλφους μας και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να επιδείξουν σύνεση, να επιδείξουν αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου, βασισμένο πριν απ' όλα στις θεμελιώδεις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο υπογραμμίζει επίσης τη "σοβαρή απογοήτευσή του" από την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλουν μια συνάντηση με τη Ρωσία στη Χάγη με θέμα τη συριακή κρίση.

Η συνάντηση αυτή επρόκειτο να είναι αφιερωμένη στη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία "με στόχο να μπει γρήγορα ένα τέλος στη βία και να αρχίσει η διαδικασία μιας πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης", εξηγεί το ρωσικό υπουργείο.

"Η αμερικανική απόφαση να αναβληθεί η συνάντηση στη Χάγη στέλνει ένα αντίθετο σήμα στην (συριακή) αντιπολίτευση, καθώς την ενθαρρύνει την να επιδείξει αδιαλλαξία προβλέποντας ότι θα πραγματοποιηθεί μια ισχυρή εξωτερική επέμβαση", προσθέτει η ίδια πηγή.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Κάτω οι Αμερικάνοι, οι φονιάδες των λαών. Δεν έχουν καμιά δουλειά να επέμβουν στη Συρία, όπως έκαναν στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Λιβύη. Όλοι οι λαοί να ετοιμαστούν και να αντιδράσουν στις απρόκλητες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συρία: Το γαϊτανάκι των επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
    Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και της δουλικής στις ΗΠΑ Ευρώπης που αφορά τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες φαίνεται τα τελευταία χρόνια να προσανατολίζεται στην ανατροπή των καθεστώτων που δεν ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Πρώτα το Αφγανιστάν με την πρόφαση της τρομοκρατίας, μετά το Ιράκ με την πρόφαση ότι είχε πυρηνικά όπλα (χοντροκομμένο κατασκευασμένο ψέμα) και κατόπιν τη Λιβύη με αντίστοιχα ψεύδη (τους ομαδικούς τάφους των Λίβυων φιλοκυβερνητικών στρατιωτών τους παρουσιάζανε τα δυτικά ΜΜΕ σαν τάφους ανταρτών), επεμβάσεις που συνοδεύτηκαν από αιματοχυσία και καταστροφές στις χώρες που έγινε η επέμβαση.
    Σε καμιά από τις παραπάνω χώρες δεν δημιουργήθηκε μετά τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ένα σταθερό καθεστώς διακυβέρνησης αντιθέτως επικρατεί το χάος με πόλεμο και βομβιστικές επιθέσεις που κοστίζουν την ζωή του άμαχου πληθυσμού και την καταστροφή των υποδομών των χωρών αυτών.
    Το επόμενο (και όχι το τελευταίο) καθεστώς που έχουν βάλει στο μάτι οι ΗΠΑ και οι δουλικοί εταίροι τους στην Ευρώπη είναι η Συρία του Άσαντ. Χωρίς να συμβαίνει τίποτα στη χώρα εκ του μηδενός δημιούργησαν έναν δήθεν εμφύλιο πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς Άσαντ ήταν πολύ σταθερό και είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του Συριακού λαού (και των χριστιανών, οι οποίοι σφάζονται σήμερα από τους ισλαμοφασίστες αντάρτες).
    Οι αντίπαλοι του καθεστώτος του Άσαντ είναι κάθε καρυδιάς καρύδι. Μισθοφόροι από την Λιβύη και άλλες χώρες, ισλαμοφασίστες της Αλ Κάιντα, εκπεδευμένοι σε στρατόπεδα εκτός Συρίας από τις ΗΠΑ, Τούρκοι αξιωματικοί, ακόμα και μισθοφόροι της Λεγεώνας των Ξένων έχουν αναφερθεί. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ τροφοδοτούν αφειδώς με οπλισμό τους αντάρτες μέσω Τουρκίας ή/και Ιορδανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για σύντομο χτύπημα ήλπιζαν και στη Λιβύη. Δεν ξεχνώ πως Έλληνες πιλότοι βομβάρδισαν επιτυχημένα "στόχους" στη Λιβύη, ίσως και πανεπιστήμια ή νοσοκομεία και ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]