Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «μαύρο» χρήμα και ο«γυμνός» Ερντογάν!

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης 

Λίγες ώρες μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό που έκανε ο Ερντογάν στην κυβέρνησή του, αλλάζοντας τους 10 από τους 21 υπουργούς που έχει το υπουργικό συμβούλιο, η κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά ρευστή, δεδομένης της σύγκρουσης Ερντογάν - Γκιουλέν.

Πριν, όμως, προχωρήσουμε στις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και στις πιθανές εξελίξεις, καλό είναι να δούμε πολύ σύντομα πώς ακριβώς ξεκίνησε η ιστορία του σκανδάλου του Αζέρου επιχειρηματία, που φέρεται ότι διέφθειρε όχι μόνο κάτι παραπάνω από το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων της Ρωσίας συνέλαβε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας έναν Ρώσο υπήκοο που επέστρεφε από την Τουρκία να μεταφέρει στις αποσκευές του 18.500.000 δολάρια. Οι ρωσικές Αρχές ερεύνησαν το θέμα σε βάθος και στη συνέχεια, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν για την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος, ενημέρωσαν τις αντίστοιχες τουρκικές, δίνοντάς τους έκθεση με συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση. Ετσι άρχισε η έρευνα για τη διερεύνηση αυτού του πολύκροτου σκανδάλου.

Η Αρχή παρακολούθησης διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος της Τουρκίας (MASAK), αξιολογώντας τις πληροφορίες και τα στοιχεία των ρωσικών Αρχών, διεύρυναν την έρευνα και, όταν την ολοκλήρωσαν, συνέταξαν έκθεση την οποία παρέδωσαν στον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του 2012.

Ομως την πορεία των ερευνών άλλαξε μια επιστολή-καταγγελία που έφτασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο υπουργείο Οικονομικών, στη MASAK και τη Γενική Διεύθυνση Εσόδων του κράτους στις 11 Δεκεμβρίου 2012. Την επιστολή έστειλε ένας Τούρκος πολίτης με τα αρχικά Ş.D. (το πιο πιθανό είναι να αποτελεί παρένθετο πρόσωπο στελεχών της MASAK), για να επωφεληθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 1905, που προβλέπει την απόδοση ποσοστών σε όσους δίνουν στοιχεία για ανάλογες υποθέσεις. Με βάση τον ως άνω νόμο, εξασφάλιζε ένα αστρονομικό ποσό. H καταγγελία συνοδευόταν από συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα (τραπεζικές συναλλαγές, αριθμοί λογαριασμών, αποδείξεις εντολών μεταφοράς χρημάτων κ.λπ.) για τις εταιρίες-βιτρίνα του Σαράφ και τις τράπεζες που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Και οι προσδοκίες του καταγγέλλοντος ήταν μεγάλες, γιατί με ατράνταχτα στοιχεία αποδεικνυόταν ότι το ποσό που διακινήθηκε ανερχόταν στα 87 δισ. δολάρια!!!

Μετά την ως άνω απολύτως τεκμηριωμένη καταγγελία (την έχουμε στα χέρια μας, αλλά δεν μπορούμε να την παραθέσουμε λόγω... έλλειψης χώρου), ακριβώς επειδή είχε τους συγκεκριμένους αποδέκτες, η MASAK και η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκαν να επεκτείνουν τις έρευνες για την υπόθεση, γεγονός που οδήγησε στις απολήξεις του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία της Τουρκίας. Και όταν μιλάμε για απολήξεις, εννοούμε ότι, όπως προκύπτει με ντοκουμέντα από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων και των κινήσεων των εμπλεκομένων που έκανε η Ασφάλεια, με εντολή της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ριζά Σαράφ είχε δωροδοκήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ούτως έχει σε γενικές γραμμές η υπόθεση της δωροδοκίας των υπουργών, που οδήγησε στον ευρύ ανασχηματισμό που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 26 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2013 η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης έδωσε το πράσινο φως στις διωκτικές Αρχές για την έναρξη της επιχείρησης εξάρθρωσης αυτής της εγκληματικής ομάδας με μαζικές συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο αρχηγός της συμμορίας Ριζά Σαράφ, ο οποίος σε ηλικία 29 ετών βρέθηκε με περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων, και γιοι τριών υπουργών, στενών συνεργατών του Ερντογάν, που συμμετείχαν στο πάρτι των εκατομμυρίων.

Αυτή είναι η αντικειμενική εξιστόρηση των γεγονότων, το σκάνδαλο είναι απολύτως υπαρκτό, αυτά είναι τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα της υπόθεσης, αυτή είναι η εγκληματική ομάδα που διακίνησε και βοήθησε στην κυκλοφορία του απίστευτου ποσού των 87 δισ. δολαρίων σε μια τριετία, κάτι που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνει χωρίς την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του κράτους και της κυβέρνησης.

Αυτή την υπαρκτή κατάσταση, αυτά τα ντοκουμέντα και στοιχεία αξιοποίησε η πλευρά του Γκιουλέν στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Ερντογάν σε αυτήν τη φάση, για να αποδυναμώσει το κίνημά του μέσω της απαγόρευσης της λειτουργίας των φροντιστηρίων του.

Τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και την πιθανή πορεία των εξελίξεων θα εξετάσουμε πολύ σύντομα...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]