Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το τουρκικό παρακράτος «έπιασε» δουλειά στη Θράκη, με προβοκάτσια

Ως μία ενέργεια η οποία ελέγχεται δεόντως για την σκοπιμότητα που βρίσκεται πίσω από αυτήν, μπορεί να χαρακτηριστεί η «επίθεση» και η θραύση υαλοπίνακα (με ρίψη πέτρας) στην είσοδο των εγκαταστάσεων της «τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής».

Η πράξη θεωρείται ως μία ξεκάθαρη προβοκάτσια των τουρκοπρακτόρων της Κομοτηνής, αφού το τελευταίο διάστημα το «κλίμα» επί των ελληνοτουρκικών στην περιοχή είναι ιδιαίτερα θετικό, δεδομένης της υποχώρησης των προκλητικών ενεργειών των πρακτοριδίων της Άγκυρας, αλλά και επειδή η κατάσταση στην Τουρκία έχει καθηλώσει τα ελάχιστα ακραία εκατέρωθεν στοιχεία.

Έτσι, αυτή η «επίθεση» ελέγχεται ως μία προβοκάτσια, με στόχευση την εκκίνηση «καταστάσεων» που θα συμβάλουν στην δημιουργία κλίματος έντασης στην περιοχή της Θράκης (ένταση που ενδεχομένως –και με την κατάλληλη υποβοήθηση- μπορεί να μεταφερθεί και στην περιοχή του νοτιο-ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα των Δωδεκανήσων, όπου η Άγκυρα τα τελευταία 3 χρόνια έχει επενδύσει στην δημιουργία «τουρκικού πυρήνα»).
Η συγκεκριμένη προβοκάτσια αποδεικνύει την ύπαρξη και λειτουργία οργανωμένης παρακρατικής ομάδας, η οποία ενεργεί με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας (εξαγωγή εσωτερικής πολιτικής πίεσης, με δημιουργία εθνικών θεμάτων και δη καταπίεσης «τούρκων» της αλλοδαπής). Το ερώτημα είναι στο κατά πόσον είναι διατεθειμένη αυτή η ομάδα να αυξήσει τις παρακρατικές της δράσεις (προβοκάτσιες) και κατά πόσο –επίσης- είναι διατεθειμένα τα ηγετικά της στελέχη να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς – εργαλεία έντασης που έχουν ήδη εγκαταστήσει στην Θράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό που έχουν συλλέξει (από κάμερες καταστημάτων) οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μέχρι στιγμής αποδεικνύει την συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμού ατόμων που συμμετείχαν στην προβοκάτσια και τα οποία έχουν καταγραφεί στο παρελθόν για παραπλήσιου τύπου περιστατικά.

Ταυτόχρονα υποψίες συγκεντρώνονται και γήυρω από μέλος της "τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής" το οποίο κινήθηκε στην περιοχή της προβοκάτσιας. Ο συγκεκριμένος μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε περίπτωση που θα γινόταν αντιληπτός για το σπάσιμο του τζαμιού, θα μπορούσε να επικαλεσθεί πως έχασε τα κλειδιά του και έπρεπε να μπει στις εγκαταστάσεις της "τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής", για να πάρει έγγραφο και να το στείλει επειγόντως στην αντιπροσωπεία της οργάνωσης που βρίσκεται στην Τουρκία και επισκέπτεται την Άγκυρα τις ημέρες αυτές...

Τι ακριβώς, όμως, θα σήμαινε η έναρξη μίας περιόδου έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην Θράκη;
Σαφέστατα μία απόπειρα αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης και εκτόνωσης της αφόρητης πίεσης που αυτή τη στιγμή υφίσταται ο καταρρέων «σουλτάνος» Ερντογάν, ο οποίος είναι μάρτυρας στην διάλυση της «αυτοκρατορίας» του, όπως δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης σε ευρωπαίους ομολόγους του. Έτσι, τη στιγμή που ο Ερντογάν δείχνει σαν «αλεπού πιασμένη στην παγίδα», θεωρείται πως είναι ικανός για όλα, ακόμη και για την δημιουργία της μέγιστης δυνατής έντασης με κάποια ξένη χώρα, αφού εδώ και μερικούς μήνες οι αμερικανοί διπλωμάτες διαπίστωσαν πως η ματαιοδοξία του τούρκου πρωθυπουργού δεν του επιτρέπει να αποχωρήσει και να παραδώσει την θέση του χωρίς να προβάλει αντιστάσεις.

Η προσωπικότητα του Ερντογάν, ο διαπιστωμένος πλήρης έλεγχος που ασκεί στις μυστικές υπηρεσίες, με δεδομένη την ύπαρξη ενός πολύ καλού κυκλώματος που έχει δημιουργηθεί από την ΜΙΤ (Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών) στην Ελληνική Θράκη, είναι το σημείο το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα και έχει επιβάλει κατάσταση «συναγερμού» τόσο στον Ελληνικό Στρατό, όσο και σε άλλες Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες.
Ακολουθώντας το δόγμα της «σιωπής» (το οποίο επιβάλλεται αυτή τη στιγμή) απέναντι στην τουρκική προβοκάτσια στην Θράκη, η Άγκυρα πιθανότατα θα εξαναγκαστεί σε άλλη προβοκάτσια (σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένης της πολιτικής πίεσης που δέχεται ο Ερντογάν), ενδεχομένως πολλαπλάσια από το σπάσιμο τζαμιών με πέτρες, όπως συνέβη στην περίπτωση της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής». Αναμένεται, δηλαδή, κλιμάκωση (είτε στη Ρόδο, είτε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, ενώ δεν αποκλείεται και το εν Θεσσαλονίκη οίκημα που έχει χαρακτηρισθεί ως «πατρικό του Κεμάλ»), της οποίας τα αποτελέσματα θέλει να εκμεταλλευθεί ο καταρρέων τούρκος πρωθυπουργός. Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες φοβούνται την περίπτωση «ακραίας και θανατηφόρου προβοκάτσιας» και αυτή η πιθανότητα έχει δημιουργήσει πλείστους προβληματισμούς, ενώ ιδιαίτερα έντονοι φόβοι υπάρχουν και για την τήρηση εθίμου (σε μικτά χωριά, όπου κατοικούν χριστιανοί και μουσουλμάνοι) για την αλλαγή του χρόνου (πυροβολισμοί με κυνηγετικά όπλα), που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους τουρκοπράκτορες που δρουν στην περιοχή της Θράκης.

Παρά τον "συναγερμό" που έχει σημάνει στην περιοχή της Θράκης, θεωρείται αδύνατο να υπάρξει επαρκής προστασία - φύλαξη των εν δυνάμει στόχων μίας άλλης προβοκάτσιας, αφού ακόμη και εάν "επιστρατευθεί" το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν επαρκώς οι "πιθανοί στόχοι". Έτσι, οι ελληνικές αρχές ελπίζουν περισσότερο στον παράγοντα "τύχη" ή σε κάποιο λάθος εκείνων που θα θελήσουν να επαναλάβουν τις επόμενες ημέρες μία προβοκάτσια, ικανή να εκκινήσει ένα κλίμα έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μέσα από όλα αυτά συμπαιρένουμε πως ήδη έγινε το πρώτο βήμα από την πλευρά του τουρκικού παρακράτους των πρακτόρων. Στο κατά πόσο «πρόθυμος» θα φανεί ο Ερντογάν για συνέχιση σε δημιουργία κλίματος απόλυτης έντασης, θα φανεί το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στις επόμενες 10 ημέρες. Εμείς σημειώνουμε πως μετά το σπάσιμο του τζαμιού της «τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής» υπήρξε «έντονη δραστηριότητα» με αναπάντητες κλήσεις μεταξύ συγκεκριμένων τουρκοφρόνων της περιοχής…

Κωνσταντίνος Τερζής

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]