Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία-Ιράν: Οι μυστικές μας υπηρεσίες συνεργάζονται στενά


Παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά έχει αρνηθεί ότι έχει παραδώσει στοιχεία Ισραηλινών κατασκόπων στο Ιράν, η Τεχεράνη αναγνωρίζει ότι οι δεσμοί των πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί και συνεχίζουν να προοδεύουν.

Ο πρέσβης του Ιράν στην Τουρκία, Αλί Ριζά Μπικντελί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη διατηρεί στενές σχέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Σαρκ αλ Αουστάτ», Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι υπάρχει μια σοβαρή βελτίωση στη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα η εφημερίδα «Washington Post», η Τουρκία παρέδωσε το ισραηλινό δίκτυο πληροφοριών που εργάζονταν στο Ιράν.

Ο αρθρογράφος της «Washington Post» David Ignatius, ο οποίος συνδέεται στενά με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, ανέφερε ότι η Άγκυρα παρέδωσε στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν, 10 ονόματα Ιρανών κατασκόπων που είχαν διασυνδέσεις με τη Mossad και είχαν συναντήσεις με στελέχη της, στην Τουρκία. Η τελευταία, με πολύ βιασύνη απάντησε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι «αβάσιμες».

Αυτήν την εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφθηκε την Τεχεράνη.

Αυτό συνέβη μόλις λίγες ημέρες μετά τη σύναψη της ενδιαμέσου συμφωνίας στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, φυσικά, περιστράφηκαν γύρω από τη συριακή κρίση για την οποία και οι δύο χώρες έχουν αντίθετες απόψεις.

Ωστόσο, όταν η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έφθασε στο τέλος της, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν ότι η Συρία πρέπει να πεισθεί για μια κατάπαυση του πυρός πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσχώρησε στην πρόσκληση του Ιρανού ομολόγου του, να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το συριακό καθεστώς, με το οποίο οι σχέσεις επιδεινώθηκαν σημαντικά από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Πιστεύεται ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Ιράν το επόμενο έτος και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί θα αφιχθεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα.

Συγχρόνως η τουρκική εφημερίδα ‘Ζαμάν’ ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο Ερντογάν δεν επικοινωνούν από το Μάρτιο του 2013, δηλαδή μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η Τουρκία, αποκομμένη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προσπαθεί να αποκτήσει νέες συμμαχίες στην περιοχή.

Πηγή: Μικρές Εκδόσεις – Εχέδωρος 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]