Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Βερολίνο υψώνει ανάστημα στην Ουάσινγκτον

Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το Βερολίνο χαρακτηρίζει ακατανόητη την κριτική που άσκησε το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ για το γερμανικό οικονομικό μοντέλο. Τι προσάπτουν οι Αμερικανοί στη μερκελική Γερμανία; Πως η ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης πάσχει στη Γερμανία, που είναι προσανατολισμένη ευλαβικά στις εξαγωγές, και αυτό συνιστά πηγή ανισορροπίας την ώρα που άλλες χώρες της ευρωζώνης τελούν υπό ανελέητες πιέσεις για να κάνουν προσαρμογές. "Δεν υπάρχουν στη Γερμανία ανισορροπίες που θα έπρεπε να διορθωθούν", απαντά το Βερολίνο, και φυσικά τα αίτια είναι (και γεωστρατηγικά), ξεφεύγοντας από το συνήθη οικονομικό πόλεμο.

Η ομόνοια των Γερμανών θα έπρεπε να παραδειγματίσει, ιδίως στην ''αποικία Ελλάς'': Ενωμένοι και σκληροί στο να προασπίσουν την ευημερία τους, αδιάφορο αν στηρίζεται συν τοις άλλοις στην μνημονιακή εξάρτηση χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Τόσο οι συντηρητικοί της Μέρκελ όσο και οι σοσιαλδημοκράτες (υπενθυμίζεται πως βρίσκονται σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού), ανταπάντησαν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να είναι παγκοσμίως ανταγωνιστική.

Ως προς τις υποκλοπές από την ΝSA, oι Αμερικανοί ζητούν και τα ρέστα (Πάγκαλοι πάντοτε υπάρχουν...): Ο επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Τζέιμς Κλάπερ και ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, δήλωσαν ενώπιον του Κονγκρέσου ότι οι συμμαχικές των ΗΠΑ χώρες πραγματοποιούσαν ή πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ. Κι από την άλλη, οι ΗΠΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πρόσφατες κατηγορίες για την συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ευρώπη από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι προαναφερθέντες επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσαν ενώπιον του Κονγκρέσου ότι τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στα στοιχεία που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές υπηρεσίες από ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει πάντως σε διασφάλιση ασφαλιστικών (στο μέτρο του δυνατού) δικλείδων: Το Βερολίνο θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με την οποία η Ουάσινγκτον θα αναλάβει τη δέσμευση ότι δεν θα κατασκοπεύει τη γερμανική κυβέρνηση ή τις γερμανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες. Αυτό, την ώρα που η Γαλλία εμφανίζεται αμερικανόφιλη όσο ποτέ πριν, οι Άγγλοι μένουν προσκολημμένοι στο δόγμα του δούρειου ίππου, και οι χώρες του ευρωπαικού νότου παλεύουν να κρατηθούν όρθιες...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]