Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πορτογαλία: μαζικές διαδηλώσεις και εισβολή πολιτών στο Κοινοβούλιο


«Kυβέρνηση εκτός νόμου», «O προϋπολογισμός είναι ληστεία» και «Aρκετά Τρόικα!» ήταν μερικά από τα συνθήματα των Πορτογάλων πολιτών

Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στην Πορτογαλική Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014.

Ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να εισβάλει στο κτίριο την ώρα της συζήτησης με αποτέλεσμα αυτή να διακοπεί πριν οι διαδηλωτές απομακρυνθούν από την αστυνομία.

Την ίδια ώρα, πολλές χιλιάδες ήταν οι Πορτογάλοι που διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο. 


Οι διαδηλωτές φωνάζοντας πως «Έχει έρθει η ώρα να φύγει η κυβέρνηση» και με συνθήματα όπως «Κυβέρνηση εκτός νόμου», «Ο προϋπολογισμός είναι ληστεία» και «Αρκετά Τρόικα!» έδειξαν την αντίθεση τους στην κεντροδεξιά κυβέρνηση και την τρόικα. Την συγκέντρωση κάλεσε το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας που λέγεται CGTP και πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το CGTP θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός του 2014 «καταστρέφει την εργασία, κλέβει τους μισθούς και τις συντάξεις, προχωρά σε περικοπές στην υγεία, την κοινωνική προστασία και την εκπαίδευση».

Έχοντας ισχυρή πλειοψηφία, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είναι βέβαιοι ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί μετά τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες Πέμπτη και συνεχίζεται σήμερα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η τελική μορφή του οποίου θα ψηφιστεί στις 26 Νοεμβρίου, προβλέπει περικοπές και επιπλέον φόρους ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.


«Δεν κρύβω ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν συναίσθηση των θυσιών που ζητούνται από τους Πορτογάλους», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανοίγοντας τη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες αυτές θυσίες δικαιολογούνται επειδή είναι το «κλειδί» για να μπορέσει η Πορτογαλία να ολοκληρώσει τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπεται, το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύτηκε τον Μάιο του 2011 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε. 


Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο του προϋπολογισμού, που προβλέπει μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων έχουν καλέσει σε απεργία την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα προηγηθούν κινητοποιήσεις στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που επίσης πλήττονται από τα μέτρα του προϋπολογισμού, έχουν καλέσει σε απεργία στις 21 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.

Εξάλλου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας για να ζητήσουν την ακύρωση των νέων οικονομικών μέτρων. Ήδη φέτος το Δικαστήριο ανάγκασε την κυβέρνηση να αναιρέσει πολλά μέτρα τα οποία έκρινε ότι δεν είναι σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.

Προϋπολογισμός

Οι Πορτογάλοι βουλευτές ψήφισαν σε πρώτη ανάγνωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος προβλέπει έναν νέο γύρο λιτότητας με περικοπές δαπανών που φτάνουν τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα δύο κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που διαθέτουν 132 έδρες σε σύνολο 230, ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα κόμματα τον καταψήφισαν, περιλαμβανομένου του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλιστών.

Μια δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στην πορτογαλική βουλή στις 26 Νοεμβρίου.

Όμως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που στο παρελθόν έχει κρίνει αρκετά μέτρα της κυβέρνησης αντισυνταγματικά, αναγκάζοντάς την να τα αναιρέσει. 


Η ίδια τακτική καθησυχασμού σε όλες τις χώρες που μπήκαν στον "γύψο"

«Είμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του εφιάλτη που μετέτρεψε την Πορτογαλία σε ασθενή στην εντατική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.
Ο Πόρτας επέκρινε την αντιπολίτευση επειδή "αγνοεί τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της Πορτογαλίας". Η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τετράμηνο του έτους και η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αυτή ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,8%.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι «ένα πρόγραμμα φτωχοποίησης που προκαλεί μόνο πόνο στους Πορτογάλους, χωρίς να προσφέρει βιώσιμη ανάταξη των δημοσιονομικών».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει παραδεχθεί ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες προληπτικές πιστώσεις προκειμένου η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου.

Όμως η Λισσαβώνα υπογραμμίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα ενδέχεται να στείλει τον προϋπολογισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν το τέλος του έτους για να ελεγχθεί αν τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι συνταγματικά.

Σε διαφορετική περίπτωση η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα το κάνει, όμως η διαδικασία αυτή θα πάρει αρκετό καιρό.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι πεπεισμένη ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού είναι συνταγματικά. 

«Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος σε κανένα από τα μέτρα που προτείνονται (…). Πεποίθηση μου είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός των ορίων της συνταγματικής ερμηνείας που συνάδει με την πραγματικότητα στην οποία ζούμε».

Πηγές: Enet.gr, Πρώτο Θέμα


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]