Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κριτική στη Γερμανία ασκεί έκθεση της ΕΕ, η οποία “κατέβηκε” όμως από το Διαδίκτυο!

Σε έκθεση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα και στη συνέχεια ‘κατέβηκε’ από το διαδίκτυο, αναφέρεται δημοσίευμα στο μπλογκ των FINANCIAL TIMES (“The Mystery of EU Economic Study Criticizing Berlin”).

Η έρευνα φέρεται να καταδικάζει τη γερμανική πολιτική λιτότητας που ευθύνεται για την εμβάθυνση της λιτότητας σε δοκιμαζόμενες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES το γεγονός ότι η έρευνα που τιτλοφορείται “Fiscal consolidation and spillovers in the Euro area periphery and core” αποσύρθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής είναι ύποπτο, δεδομένου ότι τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν όσα πολλοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν, δηλαδή ότι η ταυτόχρονη υιοθέτηση της λιτότητας από το σύνολο της ευρωζώνης οδήγησε σε σκληρή ύφεση που έπληξε με μεγαλύτερη σκληρότητα τις αδύναμες οικονομίες του γκρουπ.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Γερμανία είχε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο να δαπανήσει σε υποδομές και επενδύσεις τα τελευταία τρία χρόνια, από ό,τι άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε μια περίοδο που απολάμβανε ρεκόρ χαμηλού κόστους δανεισμού. Το γεγονός ότι αποφάσισε να περικόψει τις δαπάνες της λειτούργησε αρνητικά για την ανάπτυξη στις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης, που δεν είχαν περιθώριο ευελιξίας για την ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Η προσαρμογή της περιφέρειας επιδεινώθηκε από τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας των οικονομιών του πυρήνα (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία) καθώς επιδεινώθηκε ο όρος του χρέους ως προς το ΑΕΠ των κρατών - μελών που ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα.

Η καινοτομία της έκθεσης έγκειται στο ότι η αρνητική κριτική που ασκείται στο Βερολίνο δεν είναι αναμενόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν πρόκειται για κριτική της ίδιας της πολιτικής της λιτότητας που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν οι αδύναμες οικονομίες και που η έκθεση κρίνει απαραίτητη, ούτε για μια παραδοχή λάθους παρεμφερής με την αντίστοιχη του ΔΝΤ, συνιστά ωστόσο σκληρή κριτική του βασικού ρυθμιστή της κρίσης στην ευρωζώνη στο απόγειό της.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]