Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακάριοι οι διαθέτοντες κήπο και φτυάρι...

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Στο παρελθόν οι νύφες κατέγραφαν τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τα βρακιά τους ως προίκα για τον γαμπρό. Οι τσέλιγκες στα βουνά υπολογίζανε την κινητή περιουσία τους με τα ζώα και τις βελέντζες. Και τα λοιπά και τα λοιπά. Σήμερα κάποιοι ονειρεύονται στο υπουργείο Οικονομίας ότι όλοι οι Έλληνες θα γράψουν σε ένα κομμάτι χαρτί τα πάντα: Από τα χαλιά και τα κιλίμια, μέχρι τα ασημένια κουταλάκια και τα πιάτα στο σύνθετο. Ο φόρος περιουσίας έρχεται...

Αυτά σκέπτονται, αλλά στην πράξη είναι αδύνατον να μας εξαναγκάσουν σε κάτι τέτοιο. Ποιός τρελός θα καθίσει να γράψει όλα τα αντικείμενα που έχει μέσα στο σπίτι του και να υπολογίσει την αξία κτήσης τους; Ούτε για αστείο. Παρ΄ όλα αυτά, οι γραφειοκράτες της πλατείας Συντάγματος επιμένουν. Αν δεν είχαμε τελειώσει με τον ψυχρό πόλεμο, θα λέγαμε με σιγουριά ότι πρόκειται για δάκτυλο των... Σοβιέτ.


Τα πράγματα όμως δείχνουν να είναι πιο σοβαρά από ό,τι τα έχουμε αξιολογήσει. Η λογική της σύνταξης του περιουσιολογίου βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με απόψεις που έχουν ακουστεί στην Ευρώπη και οι οποίες υποστήριξαν ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ξεχρεωθεί από την περιουσία των ιδιωτών. Ακόμη και από καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό! 

Υπερβολικά απλοϊκή η άποψη αυτή, δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές σε θέματα συναλλαγών. Δεν το συζητάμε ότι έχει ένα σωρό νομικά ζητήματα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το συζητούν! Πάνε περίπατο όσα γνωρίζαμε περί ατομικής και όχι συλλογικής ευθύνης. Με την φόρα που έχουν πάρει οι γραφειοκράτες, η Ευρώπη θα είναι σε λίγο καιρό ένα μόρφωμα από το οποίο όλοι οι υγιείς άνθρωποι θα ψάχνουν τρόπο διαφυγής.

Πριν πολύ καιρό είχε ανοίξει η συζήτηση για την ευθύνη των καταθετών στην σωτηρία των τραπεζών τους! Αδιανόητο. Κι όμως! Εφαρμόστηκε μια χαρά στην Κύπρο κι αύριο πιθανότατα σε μία άλλη χώρα.

Ξεκίνησαν την συζήτηση για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία. Μας φαίνεται απίστευτο ότι μπορεί μία ημέρα να μας καλέσουν να πληρώσουμε έναν φόρο 10% επί της αξίας των αντικειμένων και των επίπλων που έχουμε σπίτι μας. Ακόμη περισσότερο απίστευτο μας φαίνεται το να μπαίνει η εφορία στα σπίτια μας και να κάνει η ίδια την καταγραφή και τον υπολογισμό του τι πρέπει να πληρώσουμε. Θα συμβεί, κοντά είμαστε...

Πηγή: Κεφάλαιο

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Φόρους βάζουν, ευρώ όμως δεν υπάρχουν... ας πάρουν τα μαχαιροπήρουνα, τα βιβλία, τα κλινοσκεπάσματα, τα παραθυρόφυλλα, τις εξώπορτες και ότι άλλο τραβά η ψυχή τους, άντε να πέσουν (αντικειμενικά) και οι αντικειμενικές αξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]