Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον προθάλαμο του μεγάλου φινάλε

Το χρέος αυτοκαταστρέφεται σε μία περιδήνηση του παραλόγου

Το χρέος είναι ιός που βρίσκει έναν ξενιστή οργανισμό και αναπτύσσεται. Αναπτύσσεται και εξαπλώνεται σε όλα τα υγιή όργανα και φτάνει εν τέλει και στην καρδιά. Μόλις εκφυλιστεί και η καρδία σταματάει να λειτουργεί και τίθεται αυτόματα ολόκληρη η λειτουργία του οργανισμού σε παύση εκτάκτου ανάγκης. Ο οργανισμός ουσιαστικά σε εκείνο το σημείο έχει δηλώσει αδυναμία αυτοσυντήρησης και για να κρατηθεί εν ζωή απαιτούνται μηχανικά μέσα και δόσεις φαρμάκων που καταρχήν συντηρούν και τουλάχιστον σταθεροποιούν τον οργανισμό στην ημικωματώδη κατάσταση που έχει περιέλθει. Έτσι ο ιός ουσιαστικα σε εκίνο το σημείο σταματάει να αναπτύσσεται και εν τέλει αυτοκαταστρέφεται μαζί με τον οργανισμο και αναζητά διακαώς νέους ξενιστές.

Τι γίνεται όμως όταν μια ασταμάτητη δύναμη συναντά ένα ακούνητο εμπόδιο; Μάλλον θα μάθουμε πολύ σύντομα τι γίνεται, όταν το πάρα πολύ μεγάλο χρέος συναντήσει τον πολύ πεπερασμένο κόσμο μας.

Στο συνδιασμό της «εύκολης» νομισματικής πολιτικής του Federal Reserve στην Αμερική, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη και των εκάστοτε κυβερνήσεων που δημιούργησαν την φούσκα του χρέους, των ακινήτων, του dot com, του χρηματιστηρίου και κτλ πρίν από την κρίση του 2008 και μέσω της προσωπικής έρευνα που σας καλώ να κάνετε πάνω σε αυτό το θέμα θα βρείτε όλες τις απαντήσεις στο τί έγινε και φτάσαμε ώς εδώ.

Πρίν το 2008 υπήρχαν αναλυτές παγκοσμίως που προειδοποιούσαν δημόσια για το τί έρχεται, ακόμα και ο Alan Greenspan της Goldman Sachs χαρακτήριζε επανηλλημένως την αγορά των ακινήτων ώς «frothy», αλλά αγνοήθηκαν όλοι από το κοινό και θεωρήθηκαν ακόμα και γραφικοί. Ο κόσμος ήταν ακόμα στην νοοτροπία ότι τα ακίνητα ποτέ δεν θα χάσουν αξία και τίποτα δεν μπορεί να τα αγγίξει ουσιαστικά.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το βασικό και θεμελιώδες πρόβλημα, στον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες οικονομίες οικοδομούνται. Οικοδομούνται πάνω σε θεμέλια διαρκούς ανάπτυξης μέσω δανεισμού και όταν προκυπτει αναπόφευκτα μία επιβράδυνση ο κόσμος πανικοβάλλεται. Αυτό που έγινε το 2008 ήταν ουσιαστικά μια αντανακλαστική αντίδραση της ψυχοραγούσας αγοράς για να διορθωσει τον εαυτό της έστω και την ύστατη στιγμή και που ήταν φυσικά καταστροφική για το υπάρχων οικονομικο-κτόνο σύστημα.

Όλα βασικά άρχισαν με μία φήμη ή καλύτερα με μια ανασφάλεια της Wall street για μία από τις μεγάλες τράπεζες της, την Bear Stearns. Φήμες περιφέρονταν παντού ότι αυτή η τράπεζα είχε πάρα πολλά κόκκινα – τοξικά κεφάλαια σε ένα περιβάλλον που ήδη οι τιμές των ακινήτων έδειχναν να πέφτουν και έτσι οι τραπεζίτες άρχισαν να φοβούνται. Ο CEO της Bear Strearns έβγαινε τότε επαναλαμβανόμενα στα κανάλια και καθησύχαζε το κοινό στο CNBC ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Παρένθεση. Όποτε ακούτε ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις να καθησυχάζουν τον κόσμο δημόσια για κάποιο μεγάλο πρόβλημα να ξέρετε ότι ουσιαστικά πιστοποιούν την ύπαρξη του μεγάλου προβλήματος. Όσο πιό πυκνές επιβεβαιώσεις εφησυχασμού υπάρχουν τόσο πιό πολλές πιστοποιήσεις για μεγένθυση του προβλήματος έχουμε. Το σύστημα και ο πυρήνας του οικονομικού συστηματός οικοδομείται γύρω από την έννοια της εμπιστοσύνης στο σύστημα. Εμπιστοσύνη στο σύστημα ανάπτυξης μέσω του δανεισμό και του χρέους. Εμπιστοσύνη ότι το σύστημα θα λειτουργήσει. Μολίς παρεισφρήσει ο ιός της ανασφάλειας καταρρέει. Ότι ακριβώς γίνεται και σήμερα. Πάμε πίσω στην ιστορία όμως.

Οι φήμες λοιπόν έλεγαν ότι η Bear Stearns δεν θα κατόρθωνε να διασφαλίσει τους καταθέτες και μετόχους της και έτσι ο κόσμος από ανασφάλεια άρχισε να πουλάει μαζικά την μετοχή της. Μέσα σε μία εβδομάδα μόνο η μετοχή της τράπεζας έφυγε από το ταμπλό της Wall street. Και αυτό αποδυκνύει το πόσο γρήγορα η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να εξαφανίσει ένα ίδρυμα.
Τί έγινε όμως με εκείνα τα τοξικά κεφάλαια όμως;
Απάντηση: στους πολίτες φορτώθηκαν όλα. Η κυβέρνηση της Αμερικής παρενέβει και αγόρασε τα τοξικά κεφάλαια, τα συμπεριέλαβε στον προυπολογισμό της και η J.P.Morgan πήρε το καλό-υγιές κομμάτι της Bear Strearns.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η τακτική παρεμπιπτόντως;

Αυτό όμως ήταν το πρώτο κομμάτι του domino που έπεσε. Σχεδόν αμέσως οι ίδιες φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν και για μια άλλη τράπεζα, την Lehman Brothers και μπλά μπλά μπλά τελικά και αυτή κατέρρευσε ομοίως εν ριπή οφθαλμού. Αλλά αυτή τη φορά το κράτος δέν παρενέβει όπως την πρώτη. Την άφησαν απλά να βυθιστεί έως τον πάτο. Και πολλόι αναρωτιούνται ακόμα και σήμερα γιατί το έκανε αυτό η Αμερικάνική κυβέρνηση.

Μετά από αυτό προέκυψε κατευθείαν το θέμα της AIG. Η AIG ήταν ένα ίδρυμα που διασφάλιζε ή μάλλον ισχυριζόταν ότι διασφάλιζε όλα αυτά τα τοξικά κεφάλαια όλων των μεγάλων τραπεζών μέσω ενός μηχανισμού που ονομάζεται Credit Default Swaps (CDS). Τα CDS είναι ουσιαστικά ένας τύπος ασφαλιστικών συμβόλαιων που η AIG εγγυόταν και προφανώς ψεύδοταν ασύστολα. Συνέλεγαν ευχαρίστως, χωρίς κανένα ενδοιασμό τα τοξικά στοιχήματα όλων των μεγάλων τραπεζών αλλά όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν απλά δεν μπόρεσαν. Και τί έγινε και με αυτά τα τοξικά κεφάλαια της AIG; Οι πολίτες τα φορτώθηκαν και αυτά. Παρενέβει ξανά το κράτος και τα διενέμεινε παντού.

Ο Ben Bernanke της FED, o Hank Paulson της Goldman Sachs και οι λοιποί των μεγαλύτερων τραπεζών συναντήθηκαν εν συνεχεία με τους πολιτικούς και κυβερνώντες της Αμερικής και ουσιαστικά αποφάσισαν από κοινού να μεταφέρουν το χρέος στον λαό και να βάλουν ουσιαστικά το πιστόλι στο κεφάλι όλων για να πληρώσουν το χρέος, όλων των τοξικών κεφαλαίων, όλων των τραπεζών της Wall street, σε κυκλοφορία μαζί με τα παράγωγα του χρέους που είναι κάτι εκατοντάδες τρισεκατομμύρια.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν (το λεγόμενο bail out) όλες οι τράπεζες διασώθηκαν, καλύφθηκε το χρέος τους από τους πολίτες και αυτό που έκανε η FED στην συνέχεια ήταν ακριβώς η στιγμή που δέχτηκε και η ελεύθερη αγορά παγκοσμίως την χαριστική της βολή. Άρχισε να εγχύει στο σύστημα ρευστό με ενέσεις τύπου Quantitative Easing (QE) νέα κεφάλαια, φρεσκοεκτυπωμένα τα οποία τα χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν όλα τα κεφάλαια αποκλείωντας την ελεύθερη αγορά από το να διατελέσει τον μοναδικό σκοπό της, που δεν είναι τίποτα άλλο από το να ρυθμίζει δίκαια και αναλογικά τις τιμές της αγοράς των πάντων. Αλλά μια ανύπαρκτη, αχρήματη και πνιγμένη στο χρέος ελέυθερη αγορά δεν μπορεί να καθορίσει το ότιδήποτε, καθορίζεται αποκλειστικά από τους μοναδικούς κατέχοντες ρευστού που προέρχεται αποκλειστικά πλέον από το FED.

Για αυτό λοιπόν λέω ότι το σύστημα είναι στο finale του. Δέν μπορεί να επιδιορθωθεί. ΄Οσα λεφτά και να εκτυπώσει η FED και η EKT έχει ήδη τελειώσει, γιατί τα νέα λεφτά φέρνουν περισσότερο χρέος που αθροίζεται και επικάθεται στο ήδη υπέρκορο ίζημα του μη εξυπηρετήσιμου χρέους.

Έτσι με το bail out των τραπεζών, την κρατικοποίηση τους, την μεταφορά του χρέους τους στην καμπούρα των πολιτών και την συνεχή εκτύπωση ρευστού που η ανθρωπότητα δεν έχει ματα-ξαναδεί, η οποία θα συνεχίζει επ’άπειρον (85 δις/μήνα) φτάσαμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Δέν θα σταματήσει λοιπόν η εκτύπωση νέων χρημάτων από το FED, δέν θα μπεί ταβάνι στο χρέος δέν θα υπάρξει το λεγόμενο taper, αυτό είναι σίγουρο. Ακόμα και το ΙΜF έβγαλε ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο καλώντας την Γερουσία να μην επιβάλλει κανένα στόπ γιατι θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία. Το δήλωσαν ανοιχτά.

Φανταστείται ένα ασθενή που η πίεση του πέφτει διαρκώς και οι γιατροί του δίνουν χάπια και μεγάλες δόσεις από σταθεροποιητικά φάρμακα προσπαθώντας να την επαναφέρουν, θα φτάσει ένα σημείο λοιπόν που τα χάπια δεν θα λειτουργούν και η καρδιά θα σταματήσει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα με την ακατάσχετη εκτύπωση χρημάτων.

Η φούσκα του χρέους που διογκώθηκε από τις τράπεζες, το FED και το κράτος είναι αυτό που προκάλεσε την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Οι τράπεζες που έκαναν όλα τα λανθασμένα στοιχήματα δεν έχουν πληρώσει καθόλου από το τίμημα. Το τίμημα το πληρώνουνε οι καταθέτες, εμείς. Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε ο Ομπάμα ξανά με τους διευθυντές της Goldman Sacks, της J.P.Morgan και της Bank of America, τρείς από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Τί πιστεύτε ότι αποφάσισαν εκεί; Λέτε να ήταν υπέρ ημών οι αποφάσεις τους;

Αυτός ο μήνας είναι πολύ επικύνδυνος. Ακούμε συνέχεια τα Αμερικάνικα κανάλια να λένε ότι η Αμερική δεν θα καταρεύσει και μου έρχεται στο μυαλό ο διευθυντής της Bear Stearns το 2008 που έλεγε τα ίδια. H Kίνα, ό μεγαλύτερος δανειστής της Αμερικής προειδοποίησε επίσημα την Αμερική να κάνει κάτι. Η Κίνα δεν θα επιτρέψει, να είστε σίγουροι καμιά απώλεια από την Αμερική. Θα πληρωθεί πλήρως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η Αμερική είναι ένα έθνος χρέους το οποίο μεγαλώνει γεωμετρικά. Το δολάριο ταυτόχρονα είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, είναι η παγκόσμια κόλλα που τώρα χαλάει. Τα παλαιά χρέοι επίσης εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν αποπληρώνονται από εμάς γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να πληρωθούν και για αυτό θα συνεχίσουν να εκτυπώνουν νέα χαρτονομίσματα μέχρι το σημείο που η αξία του χαρτονομίσματος μέσω του υπερπληθωρισμού δέν θα αξίζει τίποτα παραπάνω από την αξία του χαρτιού που εκτυπώθηκε. Η αυτό θα γίνει ή το δολάριο θα καταρρεύσει απότομα και ξαφνικά από κάποιο τυχαίο γεγονός του τύπου πόλεμος, τρομοκρατικό χτύπημα, φυσική-βιολογική καταστροφή και κτλ.

Και επειδή η εμπιστοσύνη του κόσμου παγκοσμίως έχει χαθεί, το σύστημα αναμένεται να καταρρεύσει σύντομα λόγω αυτού. Λυπάμαι που το λεώ αλλά θα είναι η πιό καταστροφική κατάρρευση που ο κόσμος δέν έχει ξαναδεί σε όλη την ιστορία του. Μόλις σκάσει αυτή η φούσκα του χρέους δεν θα παίζει κανένα ρόλο άν το FED θα εκτυπώσει χρήματα ή όχι. Η κατάσταση έχει καταστεί μη αντρέψιμη και θα συμπαρασύρει όσα νομίσματά είναι έμμεσα ή άμεσα συνδεδεμένα με το δολάριο. Έχει ήδη τροφοδοτηθεί με τόσο πολύ καύσιμο-χρέος που η έκρηξη του αναμένεται να έιναι φαντασμαγορική παγκοσμίως. Τόσο φαντασμαγορική που το 90% του κόσμου θα είναι τόσο συνεπαρμένο από την έκπληξη του όταν θα προχωράει στον δρόμο και θα αναρωτιέται για το πώς κατέρρευσαν τα πάντα γύρω του, πόσο πολύ τον είχαν εξαπατήσει και πώς δεν έχει φανταστεί ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η αναγκαστική λύση εν ολίγης είναι νέο σταθερό νόμισμα που θα βασίζεται με κάτι απτό και παγκόσμια αποδεκτό. Οι μεγαλύτερες τράπεζες και οι πλουσιότεροι ανθρωποι στον κόσμο ήδη προετοιμάζονται. Τα έξυπνα χρήματα και οι επενδύσεις ήδη αλλάζουν χώρο, τρόπο και μορφή. Ξέρουν που οδηγείται η κατάσταση και προσαντολίζονται στο να αγοράζουν αφειδώς hard assets.

Καθίστε όμως λίγο πίσω στην καρέκλα σας και σκεφτείτε την κατάσταση που έχουμε όλοι περιέλθει. Ενημερωθείτε, ερευνήστε από μόνοι σας και αναρωτηθείτε για το πώς φτάσαμε έως εδώ, για το τί ακριβώς έγινε, για το ποιός φταίει και αν μπορoύμε εμείς οι απλόι πολίτες να κάνουμε, όταν θα…

Οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες που εγώ δίνω σε όσους ενδιαφέρονται είναι οι εξής:

1) Κάντε το σταυρό σας, θα χρειαστούμε σίγουρα από άνωθεν βοήθεια.
2) Αντισταθμίστε ότι χρήματα έχετε σε κάτι απτό και αξίας. Κρατήστε κάποια για τα ως προς τα τρέχοντα σχετικά με το ζειν και λογαριασμούς και ότι περισσεύει αλλάξτε την μορφή τους από χαρτονομισματική σε πραγματική σε κάτι απτό. Και ιδιαίτερα σε κάτι που πρώτον θα σας χρειάζεται σε μία έκτακτη ανάγκη όπως τρόφιμα και δεύτερον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς ανταλλάξιμο είδος στην έκτακτη εκείνη ανάγκη, όπως τρόφιμα και χρυσός.
3) Γίνετε εσείς η τράπεζα τους εαυτού σας. Γίνετε αυτάρκης χωρίς να βασίζεστε σε κανένα ίδρυμα και κανένα κράτος για το ώς προς το ζήν. Αγοράστε ένα κομμάτι γής για καλλιέργεια.

Το ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται τραγικά, καταστροφολογικά και εξωπραγματικά για κάποιους, για κάποιους άλλους ίσως να θεωρούνται φαντασιώσεις, ότι να ναι, εκτός τόπου και χρόνου και χίλια δύο άλλα. Αυτό που απαντώ είναι ότι μακάρι να έχουν δίκιο και όλα αυτά που προανέφερα να είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]