Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάγκαλος σε ΠΑΣΟΚ: «Ας αποφύγουμε τον εξευτελισμό»!

Προτείνει κοινό ψηφοδέλτιο με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές για να συγκαλυφθεί η αναμενόμενη συντριβή του ΠΑΣΟΚ και έτσι να διασωθεί ως κόμμα


Καταπέλτης για τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ήταν στο χθεσινό «Βήμα» το άρθρο του Θεόδωρου Πάγκαλου, πρώην υπουργού, το οποίο επαναλάμβανε την πρότασή του για σύμφυση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - αυτή τη φορά με τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Και μόνο η πρόταση ουσιαστικής μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε... «συνιστώσα» της ΝΔ είναι φυσικά εμπρηστική από πολιτική σκοπιά. Ο Θ. Πάγκαλος όμως δεν αρκέστηκε σ' αυτό. Η επιχειρηματολογία του ήταν καταλυτική: «Ας πάμε στο ζουμί. Το ΠΑΣΟΚ κινείται σταθερά κάτω από το 7% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Για να εκλεγεί ένας ευρωβουλευτής χρειάζεται περί το 4%. Αρα δεν μπορεί να ελπίζει παρά στην εκλογή ενός ή ως εκ θαύματος δύο ευρωβουλευτών» γράφει ο πρώην υπουργός. «Ας μην περιμένουν λοιπόν οι ηγέτες και τα στελέχη του «όλου ΠΑΣΟΚ», που συρρικνώθηκε σε τέτοιο βαθμό, καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές εκλογές από εκείνο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές» επισημαίνει και πιθανότατα το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο μετά από επτά μήνες θα τον δικαιώσει.

«Ας αποφύγουμε τον εξευτελισμό» στις ευρωεκλογές, προτρέπει μάλλον πικρόχολα και δηκτικά την ηγεσία Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ. «Η πρότασή μας, πέραν του ότι είναι σωστή και ωφέλιμη για την Ευρώπη και τη δημοκρατία μας, είναι και μια pro domo κίνηση» καταλήγει, χρησιμοποιώντας μια όχι τόσο συνηθισμένη λατινική έκφραση που σημαίνει «υπερασπίζομαι την υπόθεσή μας» και προέρχεται από αγόρευση του Κικέρωνα. Ο Θ. Πάγκαλος αποκαλεί το κοινό ψηφοδέλτιο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που προτείνει «ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού ευρωπαϊκού χώρου» και τονίζει: «Αλίμονο αν αυτοί που σήμερα μας κυβερνούν δεν έχουν την ικανότητα που χρειάζεται για να συγκροτήσουν από κοινού ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο».

Η υφέρπουσα υποψία ειρωνείας του παλαιού υπουργού μετατρέπεται σε ανοιχτή εκδήλωση της περιφρόνησής του προς τα εν ενεργεία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν αναλύει τη βάση συγκρότησης του κοινού ευρωψηφοδελτίου των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Κατά την άποψή του, το ψηφοδέλτιο αυτό «πρέπει να συγκροτηθεί με βάση τον αποκλεισμό όλων των "πολιτευτών"»!

Εξηγεί με σαφήνεια τι εννοεί με τον όρο «πολιτευτές» που χρησιμοποίησε: «Αυτό σημαίνει ούτε ένας υποψήφιος που θα έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός, υφυπουργός, γενικός γραμματέας, δήμαρχος ή έστω νομαρχιακός, περιφερειακός ή δημοτικός (!) σύμβουλος. Κανείς αιρετός οποιουδήποτε είδους από το παλαιό καθεστώς και σύστημα» υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο του ο Θ. Πάγκαλος. Προκαλεί ομολογουμένως εντύπωση η ορολογία «παλαιό καθεστώς και σύστημα» που χρησιμοποιεί για να περιγράψει όλους τους νυν εκλεγμένους - δηλαδή την κυβέρνηση, τη Βουλή, την κάθε είδους τοπική αυτοδιοίκηση. Οποιος μάλιστα έχει κάποια σχέση με τη γαλλική κουλτούρα -και ο Θ. Πάγκαλος έχει, βέβαια- γνωρίζει πόσο βαρύτατα φορτισμένος είναι πολιτικά ο όρος «παλαιό καθεστώς (l' ancien regime)», καθώς έτσι αποκαλούν εδώ και πάνω από δύο αιώνες οι Γάλλοι το απολυταρχικό, μοναρχικό καθεστώς που υπήρχε στη Γαλλία πριν από την Επανάσταση του 1789!

Τι ακριβώς υπονοεί ο «ποιητής» Θεόδωρος Πάγκαλος αποκαλώντας «παλαιό καθεστώς και σύστημα» την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, το Κοινοβούλιο και τους εκλεγμένους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης; Η «μπηχτή» πάντως είναι σαφέστατη! Η αλήθεια είναι ότι επειδή ο Πάγκαλος έχει ζήσει το πώς εξαφανίστηκε από το πολιτικό σκηνικό κυριολεκτικά η Ενωση Κέντρου - ΕΔΗΚ με αρχηγό τον Γιάννη Ζίγδη μόλις απομακρύνθηκε από την εξουσία και υπερκεράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, έχει πλήρη επίγνωση του ότι το ίδιο απειλείται να πάθει τώρα το ΠΑΣΟΚ, καθώς o ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Ενωση Κέντρου πήρε 20,42% και 60 βουλευτές το 1974, έπεσε στο 11,95% και στους 16 βουλευτές το 1977, που την πέρασε με άνεση το ΠΑΣΟΚ (25,34%), και εξαφανίστηκε εντελώς το 1981 με... 0,4% (!), όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οτι και να κάνουν τίποτα δεν τους γλύτωνει .
    Θα σκεφτούν πολλα και θα κάνουν χειρότερα , αλλά ο χρόνος τους τελείωσε .
    Νομίζουν οτι κυβερνούν τον λαό και αυτό ειναι το λάθος τους .
    Νομίζουν οτι τους δίνουμε σημασία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]