Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Συνέταιροι" σοσιαληστές και ακροδεξιά στην Ευρώπη!

Όπως λέει και ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο Ολάντ αποτελεί «τον βασικό προμηθευτή ψηφοφόρων της ακροδεξιάς λόγω της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει»

Του Μιχάλη Ψύλου

Εφιαλτική φαντάζει η άνοδος της ακροδεξιάς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επτά μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.
Στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της 48χρονης Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Le Nouvel Observateur. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (24 %) δηλώνει ότι θα ψηφίσει την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές. «Η έρευνα δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη», λέει ο κοινωνιολόγος Ερίκ Φασάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. «Επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι πλέον στη συνείδηση του κόσμου ένα είδος άγριας συμμορίας, που τοποθετείται εκτός του συνταγματικού τόξου, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού». Αλλωστε, προηγήθηκε και η συντριπτική νίκη του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στο Μπρινιόλ την περασμένη Κυριακή, με έναν στους δύο ψηφοφόρους να δίνει την ψήφο του στην ακροδεξιά.

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οπως λέει και ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο Ολάντ αποτελεί «τον βασικό προμηθευτή ψηφοφόρων της ακροδεξιάς λόγω της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει». Ταυτόχρονα με την ξενόφοβη πολιτική του υπουργού Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, που θέλει να απελάσει τους Ρομά «η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατέστησε 17.000 ατυχείς Ρομά αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα δεινά της χώρας, στηρίζοντας τα ρατσιστικά επιχειρήματα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου», λέει ο Μελανσόν.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χανς Κρίστιαν Στράχε αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου με 22,4%, υπολειπόμενο μόλις 1,5% από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Ο αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Μίκαελ Σπίντελεγκερ δεν δίστασε μάλιστα προς στιγμήν να φλερτάρει με την ιδέα της συγκρότησης κυβέρνησης με την ακροδεξιά, αντί να γίνει πάλι υπουργός με Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, όπως και τελικά έγινε υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Αλλωστε η αυστριακή Δεξιά είναι αυτή που το 2000 έβαλε την ακροδεξιά του μακαρίτη σήμερα Γιεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση προκαλώντας τότε θυελλώδεις αντιδράσεις και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Γαργάρα» η συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά στη Νορβηγία
Σήμερα όμως δεν ακούστηκε κιχ από την πολιτισμένη Ευρώπη για τη Νορβηγία, όπου το ακροδεξιό κόμμα της Προόδου της Σιβ Γιένσεν θα μετάσχει τελικά στην κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς πρωθυπουργού Ερνα Σόλμπεργκ. Πρόκειται για το κόμμα, μέλος του οποίου υπήρξε ο ακροδεξιός παρανοϊκός εγκληματίας Αντερς Μπρέιβικ, που το 2011 δολοφόνησε 77 νέους σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου έχει 29 έδρες από 41 που είχε στις προηγούμενες εκλογές, καθώς μετά τη στυγερή δολοφονία των 77 νέων από τον Μπρέιβικ, αρκετοί ακροδεξιοί ψηφοφόροι το εγκατέλειψαν και μετακόμισαν σε άλλα δεξιά κόμματα. Παρ΄ όλα αυτά η δεξιά πρωθυπουργός Σόλμπεργκ δεν είχε κανένα ενδοιασμό, άφησε στην άκρη την πολιτική του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» και συνεργάστηκε μια χαρά με την ακροδεξιά, δίνοντας μάλιστα στην ηγέτιδά της, Σιβ Γιένσεν το υπουργείο Οικονομικών. «Είμαστε η μόνη εγγύηση για το κράτος του νόμου και της τάξης στη Νορβηγία» λέει η Γιένσεν.

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής συμφωνίας είναι δύο: μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τους μισθούς και σειρά μέτρων κατά των μεταναστών, με πρώτο τον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος του ασύλου. Στο εξής, οι πρόσφυγες που έρχονται στη Νορβηγία θα φιλοξενούνται σε κλειστά κέντρα, θα αποτρέπεται η έλευση στη χώρα των οικογενειών των μεταναστών, αλλά και σε όσους χορηγείται το δικαίωμα παραμονής θα περνούν πρώτα από υποχρεωτικές εξετάσεις στη νορβηγική γλώσσα και μαθήματα αγωγής του πολίτη. Τα ρατσιστικά αυτά μέτρα βασίζονται πάντως στην πολιτική της απερχόμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Στόλτενμπεργκ, που είχε ήδη επιβάλει ένα από τα πιο περιοριστικά συστήματα μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Πανίσχυρη η ακροδεξιά στη Σκανδιναβία
Με τη γερμανική πολιτική της αυστηρής λιτότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις, το πολιτικό έδαφος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο, είναι γόνιμο για την άνθηση των πιο αποκρουστικών ακροδεξιών ιδεών και θέσεων. Πολλές απόψεις των κομμάτων της ακροδεξιάς έχουν πλέον γίνει αποδεκτές στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, έχουν ενσωματωθεί στον πολιτικό λόγο και την πολιτική πρακτική των κομμάτων εξουσίας και έτσι επηρεάζουν τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ακροδεξιά είναι πανίσχυρη σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας, η οποία μεταπολεμικά ήταν το υπόδειγμα σοσιαλδημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Στη Φινλανδία στις τελευταίες εκλογές του 2011 το ακροδεξιό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών πήρε 19%. Στη Δανία το ποσοστό του ακροδεξιού Κόμματος του Δανικού Λαού είναι 12,3%.

Στη Σουηδία, στις τελευταίες εκλογές του 2010, για πρώτη φορά στην ιστορία μπήκε στο Κοινοβούλιο κόμμα της ακροδεξιάς, οι Δημοκράτες της Σουηδίας, παίρνοντας 5,7%.

Στήνουν ακροδεξιές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη
Σταδιακά τα τελευταία χρόνια, τα ακροδεξιά κόμματα παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στις τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς πήρε το 15,5%, στην Ελβετία το ακροδεξιό κόμμα του Τόνι Μπρούνερ απέσπασε το 28,9% το 2011, στην Πορτογαλία το κόμμα του Πάουλο Πόρτας έχει το 11,8%, στο Βέλγιο το Βλάαμς Μπέλανγκ το 8,2%, στην Ουγγαρία το Γιόβικ 16,7%, στη Βουλγαρία η ΑΤΑΚΑ το 9,4%, στην Ιταλία η Λέγκα του Βορρά 8,3%, στη Σλοβακία 5,1%, στη Σλοβενία 5,4%.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς στην Αυστρία Χανς Κρίστιαν Στράχε φιλοδοξεί μάλιστα να πρωτοστατήσει στην ίδρυση μιας Μαύρης Συμμαχίας στην Ευρώπη. «Εχουμε μια πολύ φιλική σχέση με τη Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία και το Βλάαμς Μπέλανγκ στο Βέλγιο και τον Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία», λέει ο Στράχε. «Υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις. πριν από τις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συνδυάσουμε τις ενέργειές μας και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρότερη συμμαχία συνεργασίας, προκειμένου να έχουμε μια πιο βαρέων βαρών παρουσία σε ολόκληρη την Ευρώπη», απειλεί ο Αυστριακός ακροδεξιός ηγέτης.

Το τραγικό είναι ότι η κοινωνική κρίση εξελίσσεται ραγδαία σε πολιτική κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την Ε.Ε. αυξάνεται και είναι σαφές ότι η εκμετάλλευση των αντι-ευρωπαϊκών συναισθημάτων από την ακροδεξιά θα την ενισχύσει κι άλλο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλιο ιστολογίου: Για όσους αναρωτιούνται γιατί η Ευρώπη δεν βλέπει την ακροδεξιά που υπάρχει στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη και ασχολείται μόνο με την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η απάντηση βρίσκεται στο ότι η Ελλάδα είναι η "χώρα πειραματόζωο" όπου υλοποιούνται πάσης φύσεως πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πειράματα. Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι το "εργαλείο" που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω καταστολή πολιτικών δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών κρατών και για περαιτέτω συστολή δημοκρατικών λειτουργιών και θεσμών. Το "φαινόμενο" Χρυσή Αυγή, είναι το "ανοιχτό πείραμα" εκείνων που επιθυμούν να περάσουν σύντομα σε συνολική μεταβολή της Ευρώπης. Το σχέδιο είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι δείχνει και ο σχετικός πίνακας με τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων που παραθέτουμε, αφού απαιτείται να δημιουργηθεί η ικανή "μάζα" που παραδόξως θα αντιμετωπισθεί για να εξαφανισθεί, ενώ στην πραγματικότητα θα αντικατασταθεί από μία μορφή κατά πολύ επικινδυνότερη από την ίδια την ακροδεξιά...  

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Απαντήσεις
    1. Η δύναμη της προπαγάνδας, όσο πιό πολλά τα μέσα και η επιμονή, τόσο πληρέστερη η επικράτηση.
      Μέσον, η απαξίωση της διαφορετικής θέσης, της κριτικής, της μνήμης, της αντίδρασης.
      Στόχος, η παραδοχή της ανωτερότητας των απόψεων του καθοδηγητή... με το καλό... γιατί υπάρχει και το κακό, και αυτό έχει δύο διαφορετικές όψεις του αυτού όμως νομίσματος, την εξής μία, την βία.
      Και η βία έχει αρχέγονο παρελθόν, ασκείται από τους οργανωμένους παράσιτους στους ανοργάνωτους εργαζόμενους, ανέκαθεν.
      Όταν αυτοί επικρατούν επί γενεές, δημιουργούν τις τάξεις και τις τάξεις των τάξεων, λέγονται ευγενείς, και "ανώτεροι", και πανειδήμονες.
      Κάποιοι αντιδρούν και θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζονται την δύναμη του πόπολου... έως να πάρουν την εξουσία, μετά κτίζουν την δική τους τάξη, και την τάξη της τάξεως... το ζήσαμε 70 χρόνια.
      Αλίμονο, μόνο η δουλειά στην γή δεν σε εκμεταλλεύεται, μόνον αυτή.

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να φανταστείς, λοιπόν, την απελπισία του "υποκειμένου" που δεν προβληματίζεται και δεν υποκύπτει στη θεώρηση των πολλών, αλλά είναι βέβαιο ότι βλέπει μια αλήθεια που κανείς άλλος δεν βλέπει;

      Διαγραφή
    3. Ο άνθρωπος γεννιέται αγαπητέ, διαφέρει ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένειά του. Τα πραγματικά αδέρφια ευρίσκονται παντού, αλλά είναι λίγα και είναι δύσκολο να συμπέσουν στον τόπο και στον χρόνο, ό,τι και να κάνει η εκπαίδευση, εάν το ψυχικό dna του άλλου είναι αρπακτικό έτσι και θα παραμείνει...απλώς "politically correct", με τρόπους και φιοριτούρες!
      Δέν υπάρχει η κρίσιμη μάζα (ακόμη και διαδικτυακά) για να γίνει η αλυσιδωτή αντίδραση που θα αλλάξει τα πάντα, γιατί δεν θέλουν να μετακινηθούν οι μάζες, φοβούνται, δεν γνωρίζουν την φυσική αυτάρκεια και τα δώρα της.
      Η λύση του μέλλοντος είναι τα φαλανστήρια, όσο ευρύτερα τόσο καλλίτερα.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]