Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Ισλάμ και σαρία έφεραν την καταστροφή

Οι ισλαμοφασίστες μέσα από έναν πόλεμο δύο χρόνων κατόρθωσαν να επιφέρουν τεράστιο οικονομικό πλήγμα στη Συρία, κατέστρεψαν ένα μεγάλο τμήμα των κρατικών υποδομών, ενώ εισήγαγαν την Σαρία και το θρησκευτικό μίσος, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι αναγκασμένη να παλέψει επί δεκαετίες για να επανέλθει στο σημείο που βρισκόταν πριν την εγκληματική εμφάνιση των τζιχαντιστών φονταμενταλιστών και των ομάδων της Αλ Κάιντα.

Ο πόλεμος στη Συρία οδήγησε, ουσιαστικά, στην πλήρη καταστροφή της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, για την αποκατάστασή της θα απαιτηθεί ένα τέταρτο του αιώνα και το διάστημα αυτό, κρίνοντας γενικά, κάθε άλλο παρά οριακό είναι.

Οι απώλειες της εθνικής οικονομίας της Συρίας εκτιμώνται σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου. Δίχως να αναφέρουμε ότι πριν τον πόλεμο η οικονομία της χώρας κατέρριπτε ρεκόρ. Η Συρία όμως ήταν ένας απολύτως πετυχημένο οικονομικά κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία της είχε υιοθετήσει το σοβιετικό μοντέλο. Σήμερα έχει υποστεί οικονομική καταστροφή. Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου της Εγγύς Ανατολής Σεργκέι Σεριογκίτσεφ, σημείωσε:

Δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που να μη έχει υποστεί ζημιές. Θα υποστούν κι άλλες. Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος θα προκαλέσει αλλαγές στη δομή του πληθυσμού, η μείωση του πληθυσμού θα διαταράξει τη ζήτηση. Ο Άσαντ στηρίζονταν πάντα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές είναι μια αποστολή: να θρέψουν το φτωχό. Ενθαρρύνονταν η πρόσληψη νέων με μειωμένες δεξιότητες. Ήταν μια συγκεκριμένη πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να συνεχίσει αυτή την πολιτική. Είναι όμως εξαιρετικό περίπλοκο και δύσκολο.

Σε μεγάλη ύφεση βρέθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος. Αυτός δυνητικά μπορεί να λειτουργήσει κερδοφόρα. Σε συνθήκες ειρήνης όμως, από την οποία απέχουν πολύ τα πράγματα. Πιο πολύ απ’ όλους ταλαιπωρήθηκε η αγροτική οικονομία της Συρίας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας και Επιχειρηματικής Συνεργασίας με τις αραβικές χώρες Βιατσεσλάβ Ματούζοφ:
Η Συρία πάντα ήταν περήφανη ότι ουσιαστικά δεν εισάγει τρόφιμα, σιτηρά. Η χώρα πάντα ικανοποιούσε τις ανάγκες της με τα δικά της μέσα σε αυτόν τον τομέα. Πριν τον πόλεμο ήταν πολύ ανεπτυγμένη η ελαφρά βιομηχανία, η υφαντουργία, η κλωστοϋφαντουργία. Τα καταστήματα στη Δαμασκό και τις μεγάλες πόλεις ήταν γεμάτα προϊόντα υψηλής ποιότητας τοπικής παραγωγής.

Ανεπτυγμένη ήταν η βιοτεχνία, η χειροτεχνία, η εξόρυξη πετρελαίου, η διύλιση του αργού πετρελαίου. Στη δεκαετία του ’70 στη Χομς είχε κατασκευαστεί ένα θαυμάσιο διυλιστήριο. Σήμερα, όλη η βιομηχανική υποδομή της Συρίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Θα είναι πολύ δύσκολη η αποκατάστασή τους. Θα απαιτηθεί πολύ χρόνος και χρήματα. Αν αφήσουν τη Συρία στην ησυχία της, έχει όλες τις δυνατότητες και τους πόρους για την αποκατάσταση και της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας. Το σημαντικότερο είναι να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση του προβλήματος.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποθέτουν πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2015. Και στην περίπτωση αυτή είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα η σημερινή οικονομική καταστροφή θα αγγίξει αδιανόητα όρια.

Οι ισλαμιστές επιβάλουν τη Σαρία
Οι μαχητές της ομάδας «Το ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντ», η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, εισαγάγει στους κατειλημμένους από αυτήν οικισμούς τους νόμους της Σαρία και επιτρέπει στα παιδιά να πηγαίνουν στα σχολεία μόνο ντυμένοι με παραδοσιακές μουσουλμανικές ενδυμασίες, αναφέρεται σε δήλωση της οργάνωσης για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Syrian Observatory for Human Rights.
Παρά τους φόβους για την ασφάλειά τους, οι κάτοικοι της πόλης Ράκα στο βόρειο τμήμα της Συρίας το Σάββατο πραγματοποίησαν διαδήλωση απαιτώντας να σταματήσουν οι παρενοχλήσεις από τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, μετέφεραν έναν μεγάλο σταυρό, τον οποίο πριν από λίγο οι τρομοκράτες τον είχαν ρίξει κάτω από μια χριστιανική εκκλησία.

Λαβρόφ: η αντιπολίτευση της Συρίας έχει χημικά όπλα – οι ενδείξεις αυξάνονται
Η αντιπολίτευση στη Συρία διαθέτει χημικά όπλα και οι σχετικές ενδείξεις πολλαπλασιάζονται - δήλωσε ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του με ρώσους δημοσιογράφους.
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι πρόσφατα έγινε γνωστή η υποκλοπή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ δύο ανταρτών, όπως έγραψε η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ».
«Έχουμε καλέσει τις χώρες που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση να απαιτήσουν από τους «προστατευόμενούς» τους να εξαλείψουν κάθε δυνατότητα περαιτέρω απόπειρας χρήσης χημικών όπλων. Γνωρίζουμε ότι η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει στη Συρία τέτοιες προκλήσεις» - είπε ο Λαβρόφ.
«Αυτοί που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη» - υπέδειξε ο διπλωμάτης.

Πηγή "Η Φωνή της Ρωσίας"

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]