Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχούν οι HΠΑ για την επιλογή κινεζικών πυραύλων από Τουρκία


Οι Τούρκοι αγοράζουν απ' όπου συμφέρει και κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους...

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία στην Τουρκία για την απόφασή της να προχωρήσει στην συμπαραγωγή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς με μια κινεζική εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι επέλεξε το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα FD-2000 της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), έναντι των ανταγωνιστικών συστημάτων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

Στην CPMIEC έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία (INKSNA).


"Εκφράσαμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για τις συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης για μια σύμβαση με μια εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, για ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι διαλειτουργικό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ ή με τις συλλογικές δυνατότητες αμυντικών επιχειρήσεων", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Οι συνομιλίες μας πάνω σε αυτό το θέμα θα συνεχιστούν", πρόσθεσε η ίδια.

Ορισμένοι Δυτικοί αναλυτές σε θέματα άμυνας δήλωσαν ότι τους προκάλεσε έκπληξη η απόφαση αυτή της Τουρκίας, καθώς ανέμεναν ότι το συμβόλαιο αυτό θα έπαιρνε η Raytheon Co, μια αμερικανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τις συστοιχίες πυραύλων Patriot, ή η γαλλο-ιταλική Eurosam SAMP/T.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία απέστειλαν καθεμία δύο συστοιχίες Patriot καθώς και έως και 400 στρατιώτες για τον χειρισμό τους στην νοτιοανατολική Τουρκία νωρίτερα φέτος αφού η Άγκυρα ζήτησε βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πυραυλικής επίθεσης από την Συρία.

Η Κίνα κέρδισε το διαγωνισμό για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Τουρκία

Η απόφαση ελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Υπουργείου Άμυνας της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία, αναφέρει το ρωσικό Ρέγκνουμ επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet.

Η πρόταση της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Export-Import Corp. (CPMIEC), προβλέπει την παράδοση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων HQ-9, στην χαμηλή τιμή των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν η κινεζική πρόταση και επιπλέον σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού προβλέπεται, η δυνατότητα της από κοινού παραγωγής του συστήματος.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν έχει δικά της συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς.

Το πρόγραμμα T-LORAMIDS θα ανερχόταν στο κόστος των 4 δις δολαρίων για το σχεδιασμό και τη δημιουργία συστημάτων που έχει δυνατότητες αντιπυραυλικές και αντιαεροπορικές.

Άλλοι υποψήφιοι για το πρόγραμμα ήταν η αμερικανική κοινοπραξία της Raytheon και Lockheed Martin, που πρότεινε το σύστημα Patriot 2, η ρωσική Rosoboronexport με το συγκρότημα C-300 καθώς και η ιταλικο-γαλλική κοινοπραξία Eurosam για την κατασκευή της σύνθεσης Samp/T Aster 30.

Πηγές: Σημερινή / Sigmalive , Μικρές Εκδόσεις – Εχέδωρος 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]