Τουρκικό ερευνητικό σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Άγκυρα επιχειρεί αιφνιδιασμό σε Αθήνα και Λευκωσία
Γράφει ο Νίκος Μελέτης
Η παραχώρηση «αδειών» από την τουρκική κυβέρνηση (27 Απριλίου 2012) στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες σε περιοχές που υπερκαλύπτουν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου είχε προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας με την ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων και κατάθεση διαβημάτων στον ΟΗΕ την περασμένη άνοιξη.
Η τουρκική κυβέρνηση όμως έχει παραχωρήσει άδειες ερευνών στην ΤΡΑΟ και σε περιοχές που υπερκαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το κατοχικό καθεστώς παράνομα έχει παραχωρήσει δήθεν δικαιώματα ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όχι μόνο στη θαλάσσια περιοχή του ψευδοκράτους αλλά ακόμη και νοτίως της Κύπρου.
«Πίρι Ρέις»
Η Τουρκία όμως δεν διέθετε δικό της ερευνητικό σκάφος (το «Πίρι Ρέις» είναι πλέον απαρχαιωμένο) και οι ξένες εταιρείες απέφευγαν την πραγματοποίηση ερευνών σε «αμφισβητούμενες» περιοχές.
Το εμπόδιο αυτό εξέλιπε στις αρχές του 2013, όταν η Τουρκία αγόρασε το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasa», το οποίο τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούσε έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX 456/13 οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 18 Σεπτεμβρίου, όμως από την Κυριακή το σκάφος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και χθες έπλεε προς νότο με κατεύθυνση το λιμάνι της Μερσίνας. Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν την πορεία του ερευνητικού σκάφους και αναμένουν το επόμενο βήμα της Αγκυρας για να διαπιστωθεί εάν θα επιδιώξει την πρόκληση έντασης.
Χθες στο Αιγαίο για άλλη μια φορά σχηματισμός από δύο τουρκικά μαχητικά και ένα αεροσκάφος τύπου CN-235 εισήλθε στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια αποτελεί μέρος της επικείμενης κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναμένεται στο επόμενη διάστημα να επιδεινωθούν σε άγνωστο βαθμό. Η Άγκυρα μέσω του συγκεκριμένου σκάφους ουσιαστικά περνάει στην Αθήνα και την Λευκωσία το μήνυμα της δικής της έντονης παρουσίας της στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές όπου υπάρχουν ενεργειακά κοιτάσματα που "οριοθετεί" σαν δικές της. Αυτή η ενέργεια είναι μία σαφής πρόκληση και ταυτόχρονα μία απόπειρα μέτρησης τυχόν αντιδράσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ότι η Τουρκία επιλέγει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με την ανατολική Μεσόγειο να είναι επί ποδός πολέμου και με ένα πλήθος πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, ενέχει μία σειρά κινδύνων που δύνανται να δυσχεράνουν κατά πολύ το ελληνοτουρκικό πνεύμα φιλίας (το οποίο γίνεται -όλως παραδόξως- σεβαστό μόνο από την πλευρά της Αθήνας). Να σημειωθεί πως και οι συνεχείς παραβιάσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή του Αιγαίου συμπεριλαμβάνονται μέσα στο ίδιο πνεύμα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ η προ δύο εβδομάδων παρουσία ενός άλλου τουρκικού ερευνητικού σκάφους μερικές δεκάδες μέτρα από το νησί της Θάσου (βόρειο Αιγαίο), ήταν ένα ακόμη δείγμα του πνεύματος φιλίας που διακατέχει την Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα. Παραδόξως, δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αναφέρθηκαν σε τροποποιημένο σε σκάφος αναψυχής τουρκικό πλοίο, δίνοντας έτσι ένα στίγμα της "τόλμης" του μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην τουρκική θρασύτητα και την ευθεία πρόκληση που έγινε στο συγκεκριμένο νησί.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...