Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχίζεται το θρίλερ ομηρείας στο Ναΐρόμπι, με 68 νεκρούς


Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται από ένοπλους ισλαμιστές από παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, σε εμπορικό κέντρο

Ταμπουρωμένοι μέσα στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ και κρατώντας αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων παραμένουν από χθες το μεσημέρι οι ισλαμιστές αντάρτες, που άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και σκότωσαν εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και παιδιά.


"Ο αριθμός των ομήρων είναι άγνωστος, κρατούνται όμως σε πολλά διαφορετικά σημεία. Τα επάνω επίπεδα ελέγχθηκαν και ασφαλίστηκαν. Δεν υπάρχει επαφή με τους δράστες", ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών.

Στρατός και αστυνομία έχουν περικυκλώσει το κτίριο και πυροβολισμοί ακούγονται μέσα σε αυτό συνεχώς.

Όσο περνούν οι ώρες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανεβαίνει. O υπουργός Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 59 ενώ μόλις μία ώρα νωρίτερα, ο Ερυθρός Σταυρός έδινε 43 θύματα.

Ωστόσο, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κένυα ανακοίνωσε το βράδυ μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter πως ο αριθμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 68, καθώς ανασύρθηκαν ακόμα εννέα σοροί.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι αρκετοί θα υποκύψουν στα τραύματά τους. Αδιευκρίνιστος παραμένει και ο αριθμός των νεκρών που βρίσκονται μέσα στο κτίριο, στους ορόφους που έχουν οχυρωθεί οι αντάρτες.

Οι εικόνες και φωτογραφίες που φτάνουν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είνια πολύ σκληρές και δείχνουν το εμπορικό κέντρο γεμάτο από πτώματα ανθρώπων, που κείτονται στο πάτωμα μέσα σε μια λίμνη αίματος. 


"Η επιχείρηση συνεχίζεται αλλά δεν μπορούμε να βιάσουμε τα πράγματα", δήλωσε ένας αξιωματικός του κενυατικού στρατού.

Μεταξύ των θυμάτων πιστεύεται επίσης πως είναι ο ανιψιός και η μνηστή Προέδρου της Κένυας ενώ, επιβεβαιωμένα, νεκροί είναι δύο Καναδοί υπήκοοι, ανάμεσα τους μια διπλωματική υπάλληλος και ο Γκανέζος ποιητής Κόφι Αβουνόρ.

Οι Αλ Σεμπαμπ είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Κένυας να περιμένει χτύπημα στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, εάν δεν να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία. 

Οι ισλαμιστές αντάρτες Αλ Σεμπάμπ- ισχυρό παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Σομαλία- κατέλαβαν το μεσημέρι του Σαββάτου το εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ, την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τα ψώνια τους ή έπιναν τον καφέ τους εκεί.

Το ισπανικό πρακτορείο ΕΦΕ μεταδίδει πως η οργάνωση αναφέρθηκε στο περιστατικό στο τουίτερ, χαρακτηρίζοντάς το "μια μεγάλη Οδύσσεια".

Η επίθεση αυτή είναι η πιο αιματηρή στο Ναϊρόμπι, μετά από εκείνη της Αλ Κάιντα τον Αύγουστο του 1998 εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων πολιτειών, όπου πάνω από 200 άνθρωποι είχαν βρει τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με πηγή των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας, μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμειων μπήκαν σήμερα μέσα στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι για να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στην πολιορκία του κτιρίου και να βοηθήσουν τους τραυματίες και τους ομήρους. Εξάλλου, φημολογείται πως το εμπορικό κέντρο ανήκει εν μέρει σε Ισραηλινούς.

Ωστόσο, ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικών επέμεινε πως, αν και προσφέρθηκε υποστήριξη από το εξωτερικό, πρόκειται για μια επιχείρηση αποκλειστικά των κενυατικών δυνάμεων.

Παράλληλα, μια πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι Ισραηλινοί σύμβουλοι βοηθούν την Κένυα να καταστρώσει μια στρατηγική.  

"Υπάρχουν Ισραηλινοί σύμβουλοι που βοηθούν στη στρατηγική της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν υπάρχουν Ισραηλινοί που συμμετέχουν στην επικείμενη επιχείρηση των κενυατικών δυνάμεων στο εμπορικό κέντρο", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως κατά την επίθεση σκοτώθηκαν επιβεβαιωμένα τρεις Βρετανοί πολίτες, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

Πηγή: News.gr



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]