Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βενιζέλος-Μπαν Kι Μουν: Σκοπιανό, Κυπριακό και Συρία «στο τραπέζι»


Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό, τη συριακή κρίση και το μέλλον του ΟΗΕ συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Kι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.


«Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση. Ένα όνομα για κάθε χρήση. Οριστική, καθαρή, λειτουργική λύση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από χθες το βράδυ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι συζήτησε με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, το Κυπριακό, το μέλλον του ΟΗΕ και για τη συμβολή της Ελλάδας στις διαδικασίες του ΟΗΕ και της δράσης του για το μεγάλο πρόβλημα της Συρίας.

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, σε σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας, επισημαίνεται ότι «αντάλλαξαν απόψεις» σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος του «ονόματος», στη διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ, και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης στην περιοχή του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ, Μάθιου Νίμιτς.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο ΓΓ και ο κ. Βενιζέλος συζήτησαν επίσης την αναμενόμενη επανάληψη, μέσα στο φθινόπωρο, των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο. Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, είπε:


«Η συνάντησή μου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είχε ως κύριο αντικείμενο τα μεγάλα θέματά μας. Συζητήσαμε πρώτα για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων. Στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ μετείχε και ο κ. Νίμιτς. Ο γγ είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την πρότασή μας. Η εθνική μας θέση είναι πολύ καθαρή. Στηρίζεται από μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση. Ένα όνομα για κάθε χρήση. Οριστική, καθαρή, λειτουργική λύση. Έτσι θα μπορέσει και η γειτονική μας χώρα να βρει την ευρωατλαντική της προοπτική και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και γι' αυτούς και για μας, γιατί θέλουμε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να βρουν αυτή την κοινή προοπτική, η οποία λειτουργεί σταθεροποιητικά για την περιοχή. Και εμείς θα προσφέρουμε κάθε άλλη δυνατή βοήθεια. Είμαστε πάντα ο μεγάλος επενδυτής, ο μεγάλος γείτονας που μπορεί να βοηθήσει με φιλικά αισθήματα εφόσον όμως υπάρχει καλοπιστία, καλή γειτονία, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Στο Κυπριακό, η Ελλάδα, βεβαίως, είναι αυτή η οποία στηρίζει πάντα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και τώρα έχουμε ένα νέο μομέντουμ, γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε σχέση με την Αμμόχωστο, με επίκεντρο την Αμμόχωστο, την εγκαταλελειμμένη πόλη, το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει νέες ιδέες και ώθηση. Έχουμε το διορισμό διαπραγματευτών από τις δυο κοινότητες, κάτι, που, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε παρούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να γίνει δεκτή από τον Κυπριακό λαό με δημοψήφισμα, γιατί μόνο έτσι νομιμοποιείται μια λύση και γίνεται βιώσιμη.

Μιλήσαμε φυσικά και για τα άλλα θέματα, για το μέλλον του ΟΗΕ και για τη συμβολή της Ελλάδος στις διαδικασίες του ΟΗΕ και της δράσης του και για το μεγάλο πρόβλημα της Συρίας. Η Ελλάδα μετέχει στο κεντρικό ευρωπαϊκό ρεύμα. Επιδιώκουμε μια πολιτική λύση, μέσω μιας διαδικασίας τύπου «Γενεύη 2». Θέλουμε φυσικά να υπάρξει απάντηση στο ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων και έχει πλέον διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μετά τη συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παίξει το ρόλο του, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για κάθε διεθνές θέμα, γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που δίνει νόημα και προοπτική στον ίδιο το θεσμό των Ηνωμένων Εθνών. Βεβαίως, υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπογράψαμε με 24 υπουργούς Εξωτερικών ένα άρθρο που θέτει αυτή την ανθρωπιστική διάσταση στο επίκεντρο, γιατί ξεχνάμε ότι στη Συρία σκοτώνονται, τραυματίζονται, ταλαιπωρούνται, διώκονται απλοί άνθρωποι: παιδιά, υπερήλικες, γυναίκες. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να το θυμόμαστε».

Σε ερώτηση για το «χρονικό πλαίσιο» που ετέθη στο Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη για έναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο, ενώ από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει το θέμα της καλής προετοιμασίας και αν αυτή τη θέση τη συζήτησε με το Γενικό Γραμματέα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:


«Ο Οκτώβριος πράγματι αναφέρεται ως μία επιδίωξη και θέλω να ελπίζω ότι και η προετοιμασία θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Ήδη, έχουν αρχίσει επαφές του κ. Ντάουνερ με τους διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων. Θέλω να ελπίζω ότι μέσα απ' όλες αυτές τις διαδικασίες θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει νέο μομέντουμ. Δηλαδή, θα μας επιτρέπει να δούμε τον πραγματικό ορίζοντα μιας λύσης, η οποία όμως πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά που είπαμε προηγουμένως».

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε αν συζήτησε με το ΓΓ θέμα θαλασσίων ζωνών. Η απάντηση ήταν η ακόλουθη:


«Ο ΟΗΕ δεν πλέκεται στην ιστορία των θαλασσίων ζωνών, παρά μόνο ως θεματοφύλακας της διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και εμείς έχουμε προβεί στις διακοινώσεις που απαιτούνται για όλα τα θέματα που θεωρούνται αναγκαία, την στιγμή που έπρεπε να έχουμε προβεί σε όλες τις ανακοινώσεις προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

Σε άλλη ερώτηση αν η αποψινή τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου επιταχύνει τις εξελίξεις, ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι...

...«αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Δεν αφορά τη συνάντησή μας με το Γενικό Γραμματέα. Είναι πολύ σημαντική η συνάντηση των συναδέλφων μου, των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου με μένα, ως Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Βλέπετε ότι μετά την επίσκεψή μου στο Κάιρο, που έγινε μόλις στις 5 Σεπτεμβρίου, σε λίγες μέρες, σε δεκαπέντε μέρες, δίνουμε μια χειροπιαστή συνέχεια. Βεβαίως, έχουμε και τις διμερείς διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολή Μεσόγειο».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν η αποψινή τριμερής συνάντηση είναι «ένα μήνυμα» προς την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι...

...«η τριμερής αυτή συνάντηση δεν στέλνει κανένα συγκεκριμένο μήνυμα προς κάποια χώρα, δεν στρέφεται προς κάποια χώρα. Στρέφεται υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο. Μετέχουμε και σε άλλες τριμερείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχουν ισορροπίες. Να κινητοποιούνται όλες οι χώρες οι οποίες μπορούν να συμβάλουν προς μία κατεύθυνση, η οποία είναι πάντα η κατεύθυνση του Διεθνούς Δικαίου και της αξιοποίησης των πόρων της Μεσογείου προς όφελος όλων των λαών, αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή: Newsbomb



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ..."της αξιοποίησης των πόρων της Μεσογείου προς όφελος όλων των λαών" είπε ο Μπένι. Ακούσατε συνέλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το διάβασα διότι ένας εφιάλτης οτι και να πει έχει τόση αξία όσο και η πορδη μιας αγελάδας .
    Την Πατρίδα την κομμάτιαζουν και αν δεν δεν τους πετάξουμε σε βόθρους , απο όπου και βγήκαν, θα κομμάτιαζουν και ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες .
    Αλλωστε αυτές τις εντολές εκτελούν απο το ´ 74 το σκατοτοξο τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν καλός "globalist" ο Βενιζέλος δεν έχει πρόβλημα να ομολογήσει πολλά πράγματα μαζί σε μια συνέντευξη. Τι ωφελεί η υποκρισία; Την Μακεδονία την έδωσαν από καιρό... το ίδιο και το Αιγαίο και έπεται κοσσοβοποίηση. Και " το "υπογράψαμε με 24 υπουργούς Εξωτερικών ένα άρθρο που θέτει αυτή την ανθρωπιστική διάσταση στο επίκεντρο" σημαίνει απλά ότι ετοιμάζονται να υποδεχθούν άλλο μισό εκατομμύριο λαθραίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]