Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μάχη στο Χαλέπι θα κρίνει τα πάντα στη Συρία

 
Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Τώρα τελευταία οι ειδήσεις για την Συρία έρχονται με το σταγονόμετρο. Μάλλον δεν αρέσουν στα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ οι τελευταίες εξελίξεις στην μαρτυρική αυτή χώρα, που τείνουν να αλλάξουν πλήρως το σκηνικό που είχε εντέχνως δημιουργηθεί. Έτσι λοιπόν τρεις μήνες μετά την νίκη στην στρατηγική σημασίας πόλη Al Qusayr, οι ενωμένες δυνάμεις Συρίας-Χεζμπολλάχ (συνεπικουρούμενοι και από Ιράν και Ρωσία) κατάφεραν να καταλάβουν την ιστορική για την Μουσουλμανική κοινότητα πόλη Homs, η οποία βρίσκεται 162 χλμ. νοτιοανατολικά της Δαμασκού.
Η πτώση της Homs, την οποία οι αντάρτες όρισαν ως «πρωτεύουσα της επανάστασης», ανοίγει τον δρόμο για τις δυνάμεις Συρίας-Χεζμπολάχ να κινηθούν βόρεια προς την Aleppo, την μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Η κατάληψη της πόλης Aleppo θα χάριζε στον Άσαντ μία αποφασιστική και κυρίαρχη νίκη στον τρομερό εμφύλιο πόλεμο, που έχει καταστρέψει πλήρως την χώρα και βεβαίως θα απένειμε στην Λιβανέζικη Σιιτική οργάνωση Χεζμπολλάχ για πρώτη φορά το κύρος ενός τακτικού στρατεύματος με εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες και τέλος θα ενδυνάμωνε εκ νέου την συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων. Εδώ να αναφέρουμε ότι η αναβάθμιση της Χεζμπολλάχ σε τακτικό στρατό με εξαιρετική πολεμική εμπειρία δημιουργεί ανησυχία στο Ισραήλ, καθόσον διαπιστώνουν ότι η Χεζμπολλάχ εξελίσσεται πλέον στον κυριότερο αντίπαλο στην περιοχή του, από ένα υβριδικό αντάρτικο στρατό σε συγκροτημένο τακτικό στρατό.

Η προετοιμασία για την επίθεση στην πόλη Allepo άρχισε. Έτσι συριακοί πύραυλοι εδάφους – εδάφους σφυροκοπούν τις τελευταίες ημέρες τα οχυρά των ανταρτών στην Aleppo με σκοπό να κάμψουν την αντίστασή τους, ενώ ελικόπτερα της Συριακής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε Κουρδικές μονάδες κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Και εδώ είναι και το απίθανο. Παρόλο που τα ελικόπτερα πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από τα σύνορα, δεν συνάντησαν καμία αντίδραση από την Τουρκική αεροπορία, το πυροβολικό της, ή από τα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot του ΝΑΤΟ που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Βλέπετε ο Άσσαντ και ο Συριακός στρατός τώρα είναι χρήσιμος για την Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Μετά την πτώση της Homs, και την αναμενόμενη επίθεση στην Aleppo και την κατάληψή της, όπως διαφαίνεται πλέον, Ουάσιγκτον, Ιερουσαλήμ και Άγκυρα δεν έχουν πλέον χρόνο για περαιτέρω υπεκφυγές. Η κρίσιμη απόφαση που καλούνται να λάβουν, αφορά το κατά πόσο θα σώσουν ή όχι την Aleppo από μία βίαιη σφαγή, η οποία θα κρίνει και την έκβαση του εμφυλίου πολέμου και φυσικά την τελική επικράτηση του προέδρου Άσσαντ.

Οι διάφορες τακτικές επέμβασης και οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί από μέρους των ΗΠΑ, εκάστη των οποίων σύμφωνα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, τον στρατηγό Martin Dempsey, κοστίζει περίπου 1.δισ. δολάρια ημερησίως, έχουν πλέον ξεπεραστεί πλήρως από την ορμητική έκβαση των πρόσφατων γεγονότων. Η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να αποφασίσει λίαν συντόμως κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να επιτραπεί στον Άσαντ και στους Ρώσους και Ιρανούς υποστηρικτές του να ορίσουν την τελική έκβαση του εμφυλίου, ή να εμποδιστούν στην Aleppo.

Κατά την εκτίμησή μας η τύχη της Aleppo και κατά συνέπεια του εμφυλίου πολέμου είναι πλέον προδιαγεγραμμένη. Οι ΗΠΑ όπως φαίνεται μέχρι τώρα δεν είναι διατεθειμένες να εμπλακούν άμεσα στην εμφύλια διαμάχη της Συρίας, η Τουρκία έχει τα εσωτερικά της προβλήματα και έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, το κουρδικό κράτος είναι εν τη γενέσει του, ο πακτωλός χρημάτων από το Κατάρ προς τους αντάρτες σταμάτησε οριστικά μετά την αλλαγή ηγεσίας (στην ουσία καθαίρεση του σεΐχη Αλ Θάνι).

Σε ότι αφορά δε το Ισραήλ όπως αποκαλύπτεται από δηλώσεις ηγετικών στελεχών του και διαφόρων «think tanks», όπως το ΒESA Institute του Πανεπιστημίου Bar Ilan του Τελ Αβίβ , στην ουσία τους συμφέρει το καθεστώς Άσσαντ, παρά οι πάντα επικίνδυνες ακραίες Ισλαμιστικές οργανώσεις και λένε χαρακτηριστικά «καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις, παρά οι δαίμονες που δεν γνωρίζεις». Όσο για την Ευρώπη; Αστεία πράγματα. Απούσα παντελώς από τις εξελίξεις, με την Λαίδη Άστον στην εξωτερική πολιτική, μόνο ανακοινώσεις «στήριξης» των ανταρτών εκπέμπει, χωρίς ουσία βέβαια. Άρα ο πόλεμος φθάνει στο τέλος του; Έτσι φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η Allepo κρίνει τα πάντα.

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ ΤΕΛ ΑΒΙΒ.

Πηγή Analystofchange


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. φτανει στο τελος του?? η μηπως μετα τις γερμανικες εκλογες.."εχουν ραντεβου" εκει κατω για να γινει η κριση και η αποκαλυψη......ο καιρος ειναι πολυ κοντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]