Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δηλώσεις Ομπάμα και Σαμαρά

Δημοσιεύσουμε τα κείμενα των δηλώσεων του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Μπάρακ Ομπάμα:
Obama: Θέλω να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό Σαμαρά και την υπόλοιπη αποστολή στο Οβάλ Γραφείο και τις ΗΠΑ. Είναι περιττό να ειπωθεί ξανά ότι η φιλία και οι δεσμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας έχουν την ίδια έκταση και βαρύτητα όσο και όλες οι υπόλοιπες σχέσεις μας.

Η κυβέρνηση μας έχει ένα μεγάλο χρέος στην Ελλάδα, της οφείλει την ίδια την κυβερνητική μορφή της. Η Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα εδώ αποτελείται από απίστευτα ικανούς επιχειρηματίες πολιτικούς και κοινωνικούς ηγέτες ενώ περιλαμβάνει πολύ καλούς προσωπικούς μου φίλους. Και αυτό το δέσιμο, που ξεπερνάει τις κυβερνήσεις και πηγαίνει στους λαούς μας πιστεύω ότι κάνει τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις τόσο ιδιαίτερες.

Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έρχεται σε μια στιγμή που, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η Ελλάδα περνάει μέσα από απίστευτες δοκιμασίες. Μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει μερικές πολύ τολμηρές και δύσκολες δράσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν την μείωση του χρέους που βαραίνει τη χώρα αλλά επίσης- και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό- που θα ελευθερώσουν τα απίστευτα ταλέντα των Ελλήνων πολιτών ώστε να μπορούν να σταθούν αποτελεσματικά ανταγωνιστικοί σε αυτήν τη νέα παγκόσμια οικονομία.

Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τις προκλήσεις που απομένουν και είμαι σίγουρος πως ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης συμφωνήσαμε στους χειρισμούς των δοκιμασιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε την λιτότητα απλώς σαν στρατηγική. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για δημοσιονομική εξυγίανση προκειμένου να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο, όμως είναι επίσης σημαντικό να βρίσκεται στο επίκεντρο η ανάγκη ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας – γιατί γνωρίζουμε πως ιστορικά εκείνες οι χώρες που μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης, που έχουν υψηλή απασχόληση εργατικού δυναμικού και οι πολίτες αυξάνουν την παραγωγικότητά τους καθώς αισθάνονται ότι η χώρα προχωράει προς τα εμπρός είναι οι χώρες που καταφέρνουν με μεγαλύτερη ευκολία να μειώσουν τα βάρη των χρεών τους, σε αντίθεση με εκείνες τις χώρες που οι κάτοικοι αισθάνονται ότι δεν έχουν ελπίδα.

Και πιστεύω πως ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις σκληρές δράσεις που χρειάζονται όμως συγχρόνως, και αυτό είναι κατανοητό, θέλει να σιγουρευτεί πως οι Έλληνες πολίτες βλέπουν ένα φως στο βάθος του τούνελ. Και αυτό που τον διαβεβαίωσα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν και να είναι στήριγμα σε αυτήν την δύσκολη πορεία. Όμως είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, καθώς, όπως ξέρετε το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης συζητήσαμε για την ισχυρή συνεργασία τόσο στον στρατιωτικό τομέα όσο και στον χώρο των πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Έχει εργαστεί μαζί μας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και την εμπόδιση υλοποίησης τους ενώ είναι γεγονός πως συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Στο έδαφος της εξ άλλου φιλοξενούνται μερικές από τις πολύ σημαντικές στρατιωτικές μας δυνάμεις και είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό.

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το γενικότερο περιβάλλον της Μεσογείου και των Βαλκανίων – όπως το υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός μερικές φορές είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σαν σύμμαχος καθώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και στα ίδια τα Βαλκάνια.

Ξέρετε πως τώρα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων στην Κύπρο. Πιστεύω πως αυτό ενθαρρύνεται και από τα μηνύματα που έρχονται, τόσο από την Ελληνική όσο και από την Τουρκική Κοινότητα. Και θα εργαστούμε πολύ στενά όλοι μαζί για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα.

Τελικά αυτή ήταν μια εξαιρετική συνομιλία. Ξέρετε ότι είμαστε πολύ περήφανοι για την φιλία και την συνεργασία που έχουμε με τον Ελληνικό λαό. Θα θέλαμε να βοηθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε σε αυτήν την περίοδο της δοκιμασίας, είμαστε βέβαιοι πως ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τι χρειάζεται να γίνει και θα εργαστεί πολύ σκληρά προκειμένου να το πετύχει.

Σαμαράς: Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε. Όντως είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο και αναλύσαμε διάφορα ζητήματα.

Πρώτα από όλα, θέλω να υπογραμμίσω πως οι δύο χώρες και οι λαοί μας είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι. Όχι μόνο πολέμησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου, για ευγενείς σκοπούς πάντοτε, σε όλη την διάρκεια της Ιστορίας τους αλλά επίσης στηρίζουν το ίδιο σύστημα αξιών, όπως ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Είναι πάντα καλό να βρίσκομαι εδώ.

Όσον αφορά την οικονομία, πράγματι περνάμε μέσα από πολλές δυσκολίες. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών είναι τεράστιες, όμως δεν θα πάνε χαμένες και τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Βεβαίως θα κάνουμε όλα όσο χρειάζονται.

Στο θέμα των δομικών αλλαγών όμως θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους, καθώς- όπως είπα και στον Πρόεδρο- η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έφτασε το απίστευτο ποσοστό του 60%, σε συνολική ανεργία 28%. Και ο Ελληνικός λαός έχει θυσιάσει περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ του τα τελευταία 4 χρόνια – επομένως η έμφαση πλέον είναι κυρίως στην δημιουργία ανάπτυξης.

Όμως το άλλο που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως εάν η Ελλάδα πετύχει – και θα πετύχει – η επιτυχία μας θα είναι συγχρόνως και επιτυχία της Ευρώπης, και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Από την άλλη πλευρά προσπαθούμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν για να σταθεροποιήσουμε το ιδιαίτερα ασταθές ευρύτερο περιβάλλον μας. Πιστεύω ότι η ευρύτερη περιοχή έχει πολλά προβλήματα- προσπαθούμε να επιλύσουμε όσο περισσότερα γίνεται και να δημιουργήσουμε μια συνεργασία, που θεωρώ σημαντική στις περιοχές που αναφέρατε, καθώς πάντα πιστεύω στην ισχύ του Διεθνούς Δίκαιου για την επίλυση των όποιων θεμάτων. Και θεωρώ πως τα συγκεκριμένα προβλήματα έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, την εσωτερική πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες, και ακόμα, δυστυχώς, το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Και πιστεύω πως υπάρχουν πολλές συνέργιες που θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε στο μέγιστο δυνατόν όλα αυτά τα προβλήματα- περιλαμβανόμενου, όπως είπατε, και του προβλήματος της Κύπρου- για την επίλυση του οποίου δημιουργήθηκε, μετά τις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Ελλάδας, ένα παράθυρο ευκαιρίας εφ’ όσον βέβαια τηρήσουμε τους Διεθνείς Νόμους και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να «επαναπροσδιορίσουν» αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο.

Τέλος διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο πως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, με την βοήθεια και της Ιταλίας που θα έχει την επόμενη Προεδρία, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την Δια-Ατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία, που πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι το συνδυασμένο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεπερνά το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Επομένως είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, να απελευθερώσει αυτήν την προοπτική που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, γιατί θεωρώ πως δουλειές για όλους είναι η πρωταρχική ανάγκη, ειδικότερα για τους νέους καθώς όλα όσα κάνουμε αφορούν πρωτίστως τις νεώτερες γενιές.

Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτήν την συνάντηση και να επαναλάβω ότι χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ.

B. Obama: Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]