Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για ΑΟΖ, ενέργεια και διμερείς σχέσεις μίλησαν Βενιζέλος - Νταβούτογλου


Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και οι εξελίξεις μετά τη συμφωνία για τον αγωγό TAP βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Tούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες και ερωτηθείς για την ΑΟΖ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι...
...«όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και πρόσθεσε:  
«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας».

Αγωγός ΤΑP

Αμφότεροι οι υπουργοί έκαναν λόγο για «γέφυρα ενέργειας», αναφερόμενοι στη συμφωνία για τον ΤΑΡ. 

«Αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», είπε ο κ. Βενιζέλος και έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα» με σημασία «όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική».

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας και του πολιτισμού και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμφωνία για τον αγωγό TAP που -όπως είπε- συσχετίζει πλέον την Ελλάδα και την Τουρκία και στον ενεργειακό τομέα.

Τουρκία και Ε.Ε.

Ο έλληνας υπουργός έκανε αναφορά και στις σχέσεις Άγκυρας - Ε.Ε., λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.


«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την υποστήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Νταβούτογλου. 

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό γεγονός την ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 και είπε πως κατά τις σημερινές επαφές εξετάστηκαν τα ζητήματα Ε.Ε..

Το α' εξάμηνο του 2014 η επόμενη σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου

Οι δύο υπουργοί γνωστοποίησαν ότι η επόμενη σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις αρχές του 2015

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο για την προετοιμασία της.

Είπε ακόμη ότι η επίσκεψη του ομολόγου του στην Άγκυρα «συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις» και υπογράμμισε την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στη διμερή οικονομική συνεργασία, τονίζοντας ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, των μεταφορών και τα χρηματοοικονομικά».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες στις δύο χώρες για να κυρωθούν και να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στις δύο προηγούμενες συνόδους του Συμβουλίου.

Κυπριακό

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ορίσει διαπραγματευτή, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «ο διαπραγματευτής έχει τη θεσμική ευελιξία να κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές».


«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα - μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα που επωμίζονται το βάρος των συνομιλιών», συνέχισε.

Ο κ. Νταβούτογλου αρκέστηκε να πει ότι κατά τις συνομιλίες «έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση του Κυπριακού».




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]