Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ – Γερμανία: Αντιπαράθεση για την “ευρωκρίση” με επίκεντρο την Ελλάδα

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου
Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στην Αθήνα την Κυριακή με αντικείμενο και την προετοιμασία της συνάντησης Σαμαρά - Ομπάμα

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δυο διαφορετικών σχολών σκέψης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη βρίσκεται η Αθήνα ενόψει και της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου.

Μεταξύ, άλλων οι ΗΠΑ επιθυμούν οι χώρες «που έχουν τη δυνατότητα» να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης στην Ευρώπη, κάτι που προκαλεί την έντονη δυσφορία της Γερμανίας που επιθυμεί τη συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, o oποίος επισκέπτεται την Κυριακή την Αθήνα, τόνισε ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά την σύνοδο της ομάδας των G20 που διεξάγεται στη Μόσχα να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Στον αντίποδα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε την Παρασκευή ότι «εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα» και εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που περνούν κρίση.

Σημειώνεται ότι ερωτηθείς από τη Σία Κοσιώνη για ενδεχόμενο νέο κούρεμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε από την πλευρά του ότι θα ήταν "λάθος τώρα που πρέπει να συγκεντρωθούμε στην υλοποίηση των υπαρχουσών δεσμεύσεων, να μιλάμε για το τι θα γίνει στο τέλος του του προγράμματος".

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Λιου αναμένεται να μεταφέρει στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, ενώ θα συναντηθεί και με τον έλληνα ομόλογό του.

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Λιου είπε οτι η Ελλάδα "προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ότι οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους".

Στην ατζέντα της επίσκεψης του Aμερικανού υπουργού στην Αθήνα βρίσκεται και η προετοιμασία της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά στις 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο με τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Πηγή: skai.gr



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]