Συνάντηση Κουίκ με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
«Να μην αφήσουμε την Αλβανία στα χέρια της Τουρκίας. Προσοχή στους Τσάμηδες που ανεβάζουν στροφές»
«Ελάτε πιο κοντά μας. Ελάτε πιο κοντά στην Αλβανία τώρα που είναι η πιο κρίσιμη στιγμή της διαμόρφωσής της ως κράτος με ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τον επισκέφθηκε σήμερα (20/6/2013) το μεσημέρι στο Γραφείο του, στα πλαίσια της αποστολής Ελλήνων Βουλευτών στα Τίρανα ως παρατηρητές στις κρίσιμες εθνικές εκλογές της Κυριακής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε με την ελληνική αντιπροσωπεία μία πολύ ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση 1,5 ώρας, από την οποία ο Τέρενς Κουίκ κατέγραψε τα εξής σημαντικά σημεία:
1.Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο απόλυτος διπλωματικός και πολιτικός συνομιλητής με την Αλβανία, όχι μόνο μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, αλλά – κυρίως – για να μπει μία φραγή στη διείσδυση, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική που επιχειρεί η Τουρκία, με σημαντικά αποτελέσματα.
2.Θα πρέπει να ενταθεί η αμέριστη συμπαράσταση, σε όλα τα επίπεδα, της Ελλάδας στους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι, ανεξάρτητα ποιο κόμμα κυβερνά, όπως του Μπερίσα, δέχονται ένα συνεχή και ανηλεή πόλεμο με διάφορες μεθοδεύσεις.
3.Παρά τους περιορισμένους πόρους, αυξάνεται η κοινωνική προσφορά της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αλβανίας σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη βοηθήματος, ανεξάρτητα της θρησκευτικής του υπόστασης.
Υπογραμμίζεται ότι στην Αλβανία κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι, χωρίς να έχουν χαθεί και τα κατάλοιπα του αθεϊσμού της εποχής Χότζα.
4.Την αυξανόμενη δράση εκείνων που θέτουν ζήτημα Τσάμηδων. Κάθε μέρα είναι στην επικαιρότητα με πρωτοσέλιδα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Στις εκλογές της Κυριακής οι Τσάμηδες έχουν «διασπαστεί» με παρουσία και στα δύο κορυφαία κόμματα. Και του Σαλί Μπερίσα και του Εντι Ράμα.
Μετά το τέλος της συνάντησης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδας, ο Τέρενς Κουίκ είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Συνάντησα σήμερα, εδώ στα Τίρανα, για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Πρέπει να ακούσουμε την έκκληση του Μακαριώτατου, η Ελλάδα να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στην Αλβανία, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της. Έχουν περάσει κάτι παραπάνω από είκοσι χρόνια από τότε που λυτρώθηκε από το άθεο και απολυταρχικό καθεστώς του Χότζα. Περνώντας μέσα από Πυραμίδες και εξεγέρσεις, με συγκρουσιακές εναλλαγές κυβερνήσεων, η Αλβανία επί της ουσίας τώρα διαμορφώνεται ως ένα συγκροτημένο κράτος και μάλιστα με ευρωπαϊκή προοπτική.
Ανεξάρτητα από τον ανελέητο διωγμό που δέχονται οι Βορειοηπειρώτες και από το Σαλί Μπερίσα, με διάφορα τεχνάσματα, εξακολουθούμε να είμαστε μία καθοριστική γειτονική χώρα σε ό, τι αφορά την οικονομία της Αλβανίας, παρόλο που μας «καταδιώκουν» οι Τούρκοι με τις δικές τους επενδύσεις.
Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε, να αναχαιτίσουμε και να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας.
Επίσης, θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στις αυξανόμενες δράσεις εκείνων, που μέσα και από τα δύο μεγάλα κόμματα, του Μπερίσα και του Ράμα, ανεβάζουν τις στροφές στο τσάμικο ζήτημα που εγείρουν. Μιλάμε για τους Τσάμηδες, που μέσα σ' όλα τάχθηκαν και στο πλευρό των Ναζί, στη γερμανική εισβολή του '40. Το λέω, για να μην ξεχνιόμαστε...»
Στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο συμμετείχαν και οι Βουλευτές Φωτεινή Πιπιλή, Γιώργος Βαρεμένος και Πέτρος Τατσόπουλος και ο Γιώργος Χαμπούρης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών της Βουλής των Ελλήνων.
Πηγή: Αυτόνομη
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...