Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς θα φορολογηθούν όσοι έχασαν τη δουλειά τους ή έμειναν απλήρωτοι το 2012

Του Κωστή Πλάντζου

Παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν οι φετινές δηλώσεις εισοδήματος. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εισέπραξαν αποζημίωση απολύσεως, επίδομα ανεργίας ή μικρές αμοιβές "έναντι" των δεδουλευμένων τους καθώς εάν τα ποσά αυτά δεν καταχωρηθούν σωστά, μπορεί να πιαστούν στην «παγίδα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το ίδιο θα συμβεί όμως και με μια σειρά προνοιακά επιδόματα ή αμοιβές, όπως και το ΕΚΑΣ, που έλαβαν το 2012 εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Γενικά, οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που «κρύβουν» έκτακτη εισφορά είναι οι 659-660,661-662,431-432,433-434,305-306. Στους κωδικούς «παγίδα» αναγράφονται και φορολογούνται με έκτακτη εισφορά 1%-4% οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωιδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Τι να προσέξουν οι άνεργοι

Ειδικότερα, βάσει της νομοθεσίας, μόνο η αποζημίωση απόλυσης εξαιρείται από την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλώνεται στον κωδικό 657 (για τον σύζυγο) ή 658 (για τη σύζυγο) και αναγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό η αποζημίωση, ακριβώς για να μην υπαχθεί στα εισοδήματα επί των οποίων υπολογίζεται και εισφορά αλληλεγγύης.

Αντιθέτως: οι φορολογούμενοι που έχασαν την δουλειά τους μέσα στο 2012 θα πρέπει να προσέξουν κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης τον κωδικό 661 και 662 στον οποίο θα πρέπει να αναγραφεί τα επίδομα που εισπραχθηκε από τον ΟΑΕΔ. Απαιτείται να υπάρχει και η αντίστοιχη βεβαίωση την οποία βεβαίως μπορείτε να προμηθευτείτε και μέσα από τα ΚΕΠ ή από τον ΟΑΕΔ. Το επίδομα ανεργίας δεν απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης και φορολογείται με 1%-4%, αν το συνολικό ατομικό εισόδημα (τεκμαρτό ή μη) ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εργάστηκαν κάποιους από τους μήνες του 2012 ως μισθωτοί και στη συνέχεια έχασαν τη δουλειά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί η βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη . Θα δηλωθούν κανονικά οι μισθοί στον κωδικό 301 ή 302. Θα δηλωθεί επισης ο φόρος που παρακρατήθηκε στον κωδικό 315 και 316.

Τι δηλώνουν οι "απλήρωτοι"

Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εισπράξει μισθούς του 2012 καθώς κινδυνεύουν να πέσουν στη παγίδα καταβολής φόρου για “ανύπαρκτες” αποδοχές. Για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στο σχετικό κωδικό του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μόνο τα ποσά που εισέπραξαν από την επιχείρηση η τον εργοδότη τους το 2012 αφού προηγουμένως ζητήσουν στη σχετική βεβαίωση αποδοχών τους να αναγραφούν ξεχωριστά τα ποσά που έχουν εισπράξει και τα δεδουλευμένα δεν έχουν εξοφληθεί.

Με ειδική διάταξη που επιβλήθηκε λόγω της κακής κατάστασης στην αγορά εργασίας, παρατείνεται και για τα εισοδήματα του 2012 το καθεστώς που προβλέπει ότι θα φορολογηθούν μόνο οι μισθοί που έχουν πραγματικά εισπραχθεί και όχι όλο το ετήσιο εισόδημα που αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών που εκδίδει η επιχείρηση η ο εργοδότης.

Ωστόσο, για να αποφύγει ο εργαζόμενος περιπέτειες με την εφορία θα πρέπει στην πρώτη σειρά της βεβαίωσης αποδοχών που θα λάβει να αναγράφεται το συνολικό ποσό των αποδοχών που εισέπραξε εντός του 2012 και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχει εισπράξει έτσι ώστε να δηλώσει μόνο τα εισπραχθέντα και τον αναλογούντα φόρο. Τα υπόλοιπα χρεωστούμενα δεδουλευμένα θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει.

Για παράδειγμα, μισθωτός εισέπραξε το 2012 αποδοχές ύψους 10.000 ευρώ και η επιχείρηση του οφείλει άλλα 5.000 ευρώ δεδουλευμένα. Στη βεβαίωση αποδοχών θα πρέπει να αναγράφεται το ποσό των 10.000 ευρώ μαζί με τον αναλογούντα και τον παρακρατούμενο φόρο και το υπόλοιπο ποσό των 5.000 ευρώ σε ξεχωριστή σειρά ως οφειλή από δεδουλευμένα επί του οποίου δεν έχει υπολογισθεί ο φόρος. Με τη σειρά του ο εργαζόμενος θα αναγράψει στη φορολογική δήλωση τα 10.000 ευρώ Έτσι ο τελικός φόρος θα υπολογισθεί με βάση το εισόδημα των 10.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η εφορία θα υπολογίσει φόρο με βάση το συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ και ο εργαζόμενος θα φορολογηθεί για ανύπαρκτο εισόδημα .

Ωστόσο, στο νόμο υπάρχει κενό καθώς δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που στην βεβαίωση αποδοχών της επιχείρησης η του εργοδότη δεν αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράχθηκαν και τα οφειλόμενα.


Πηγή: Νew Μoney

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]