Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβληματισμένη η Ουάσιγκτον για την κατάσταση στη Συρία

Τα «μασάει» η αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά πιθανή επέμβασή της στη Συρία, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε τις προάλλες με πιο «χλιαρές» δηλώσεις στο θέμα, ενώ πέρυσι είχε χαρακτηρίσει ως κόκκινη γραμμή την χρήση χημικών όπλων από την πλευρά των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι δεν είναι σαφές στην παρούσα φάση ποιος έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και κάτω από ποιες συνθήκες, ενώ πριν ένα χρόνο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν την χρήση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής από την πλευρά του καθεστώτος Ασάντ.

Το πρόβλημα για την Ουάσιγκτον είναι σοβαρό και έχει πολλές διαστάσεις: Από τη μια, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος (βλέπε Μπους) και να συμμετάσχει και πάλι σε έναν πολυδάπανο πόλεμο ο οποίος δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε τέλμα, όπως δηλαδή έγινε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Εξάλλου, η λαϊκή στήριξη προς μια στρατιωτική επέμβαση απουσιάζει αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ και δίχως αυτή είναι αδύνατη η συγκεκριμένη επιλογή.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά ότι οι αντάρτες που αντιμάχονται τον Ασάντ είναι ένα ετερόκλητο πλήθος, στο οποίο όμως υπάρχουν αρκετοί ακραίοι ισλαμιστές. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν οι ΗΠΑ τους ενίσχυαν στρατιωτικά και ανατρεπόταν ο Ασάντ, αυτό δεν θα αποτελούσε απαραίτητα καλή είδηση αν το πάνω χέρι στη Συρία αποκτούσαν ομάδες όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Τέλος, ακόμα και αν επιλεγόταν η στρατιωτική λύση, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να την εφαρμόσουν μονομερώς και θα προτιμούσαν μια πολυεθνική δύναμη μέσω του ΟΗΕ, ώστε να έχουν και την κατάλληλη νομιμοποίηση. Και εδώ όμως, παρατηρούνται δυσκολίες, αφού η Ρωσία αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στη Συρία, με αποτέλεσμα να μην έχει ελπίδες η σχετική πρόταση που θα υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]