Europol: Αύξηση 26% της τρομοκρατίας στην ΕΕ λόγω συμμετοχής Ευρωπαίων μισθοφόρων σε πολέμους
Russia Today News
4 Μαΐου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή αστυνομία Europol, ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε σημαντικά το 2012. Η υπηρεσία προειδοποιεί για το γεγονός ότι οι συγκρούσεις στη Συρία και το Μάλι έδωσαν την δυνατότητα να δημιουργηθεί νέο φυτώριο μελλοντικών τρομοκρατών.
Η ετήσια έκθεση της Europol για την τρομοκρατία κατέγραψε 219 ολοκληρωμένες και αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις το 2012 στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια αύξηση της τάξης του 26% από το 2011, οπότε είχαν αναφερθεί 174 τέτοια περιστατικά.
Ο ορισμός της Europol για την έννοια «τρομοκρατική ενέργεια» είναι ο εξής:
«Ως τρομοκρατική ενέργεια νοείται μια σκόπιμη ενέργεια που μπορεί να βλάψει σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό, όταν διαπράττεται με σκοπό τον εκφοβισμό των πολιτών, τον εξαναγκασμό μιας κυβέρνησης να ενεργήσει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ή την αποσταθεροποίηση των πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών δομών μιας χώρας».
Σχετικό κείμενο με τον τίτλο «Εκθέσεις για την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας στην ΕΕ» που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη αναφέρει:
«Η απειλή από την τρομοκρατία (...) παραμένει ισχυρή στην Ευρώπη. Επίσης, εξακολουθεί να εξελίσσεται από δομημένες ομάδες και δίκτυα σε μικρότερες ομάδες και μεμονωμένους τρομοκράτες ή άλλα άτομα που έχουν ως βάση διάφορες χώρες της ΕΕ».
Δεκαεπτά πολίτες έχασαν τη ζωή τους το 2012 σε ολόκληρη την ΕΕ ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πιο θανατηφόρες από αυτές ήταν η τρομοκρατική ενέργεια που οργάνωσε ένας μοναχικός τύπος στη Γαλλία με έφεση στα όπλα και μια βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς της Βουλγαρίας, σε κάθε μία από τα οποίες σκοτώθηκαν επτά άτομα.
Όμως, σύμφωνα με την Europol, η Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα τρομοκρατίας στο μέλλον- και οι απειλές αυτές ενδέχεται να προέρχονται από μη ευρωπαϊκές χώρες.
Η Europol προειδοποίησε για την «ασταθή κατάσταση στο Μάλι», τονίζοντας ότι:
«Έχει αναχθεί σε νέο θέατρο που μπορεί να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό για όσους φιλοδοξούν να συμμετάσχουν σε ένοπλες συγκρούσεις στο πλάι θρησκευτικά φανατισμένων ανταρτών».
«Τα άτομα αυτά ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή με την επιστροφή τους στην ΕΕ», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.
Η Γαλλία από τον Ιανουάριο έχει καταβάλει συστηματικές προσπάθειες να απομακρύνει από τη χώρα στοιχεία της Αλ-Κάιντα που συνδέονται με αντάρτες στο Μαλί.
Ο επικεφαλής της Europol Rob Wainwright έχει αναγνωρίσει τις συνέπειες του πολέμου στο Μάλι, λέγοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας για την κατάσταση της ασφάλειας στις χώρες της ΕΕ», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι ίδιες προειδοποιήσεις ισχύουν και για τη Συρία, στην οποία παρατηρείται μια αύξηση αφίξεων πολιτών της ΕΕ που καταφθάνουν στη χώρα ως τζιχαντιστές «προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό ομάδων που συνδέονται με τρομοκρατικά κινήματα εμπνευσμένα από θρησκευτικό φανατισμό».
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Συρία ήταν ο «υπ’ αριθμόν 1 προορισμός για ξένους μισθοφόρους το 2012» και υπογραμμίζει τον κίνδυνο που αποτελούν για τους πολίτες της ΕΕ, μετά την επιστροφή τους, αφού είχαν πλούτισαν την κατάρτιση και τις γνώσεις τους για νέες δραστηριότητες στην Ευρώπη.
«Πολίτες της ΕΕ έχουν επίσης εντοπιστεί στη Σομαλία, όπου πιστεύεται ότι συνδέονται με την Αλ-Κάιντα», αναφέρει η έκθεση.
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...