Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ολλανδία το μεγαλύτερο «πλυντήριο» της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο «πλυντήριο» της Ευρώπης αποτελεί η Ολλανδία του νέου προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: Πολυεθνικές χρησιμοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χώρας με στόχο τη νόμιμη διακίνηση τρισεκατομμυρίων προς άλλους προορισμούς, πληρώνοντας στην πορεία λιγότερους φόρους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία παρουσιάζουν οι «Financial Times», μέχρι τα τέλη του 2012 η Ολλανδία είχε προσελκύσει τεράστιες ροές χρήματος που ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δολαρίων ή 13 φορές το ολλανδικό ΑΕΠ!
Από αυτά, μόνο τα 573 δισ. δολάρια κατέληξαν στην «πραγματική» της οικονομία.
Τα υπόλοιπα διακινήθηκαν μέσω της χώρας από ειδικά επενδυτικά σχήματα (εταιρείες ειδικού σκοπού) που συχνά δημιουργούνται από μεγάλες εταιρείες με στόχο να πληρώσουν λιγότερους φόρους για τα κέρδη τους.

Τα ειδικά επενδυτικά σχήματα (176 συνολικά) μπορούν να ανοίξουν στην Ολλανδία θυγατρική για λογαριασμό οποιουδήποτε ομίλου. Με τον τρόπο αυτόν ο όμιλος «περνά» στη θυγατρική που βρίσκεται σε ολλανδικό έδαφος μεγάλο μέρος των κερδών και φορολογείται εκεί με χαμηλότερο συντελεστή. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά αναχωρούν για άλλον προορισμό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ το ποσό που εμφανίζεται να εισρέει στην Ολλανδία ως ξένες επενδύσεις είναι πολύ υψηλό, τελικά στην οικονομία μένουν λίγα (συγκριτικά) χρήματα αφού ακολουθούν εξίσου μεγάλες εκροές κεφαλαίων σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Ολλανδία έχει 23.000 «εταιρείες- ταχυδρομική θυρίδα», δηλαδή εταιρείες με έδρα μια χώρα με ευνοϊκή φορολόγηση, η οποία δηλώνεται μόνο με μια διεύθυνση, ενώ πραγματοποιούν όλες τους τις δραστηριότητες σε άλλες χώρες, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που πρέπει να καταβάλουν.

Δεν είναι όμως μόνο οι χρηματοοικονομικές «εταιρείες-ταχυδρομική θυρίδα» που γνωρίζουν για τις φοροελαφρύνσεις της Ολλανδίας.
Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες εταιρείες όπως η Cisco, η Starbucks, η Google, η ΙΚΕΑ και η Tommy Hilfiger έχουν ανοίξει στην Ολλανδία θυγατρικές - κυρίως για να επωφεληθούν στο κομμάτι της φορολόγησης κερδών.

Στο Αμστερνταμ στεγάζονται επίσης εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί από τους U2 και τους Rolling Stones, οι οποίες εισπράττουν τα δικαιώματα από τις πωλήσεις της μουσικής τους. Αυτό γίνεται επειδή στην Ολλανδία τα κέρδη από τέτοιου είδους μουσικά δικαιώματα φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή.

Εν μέσω εντονότατης κριτικής για το μείγμα των φορολογικών συνθηκών, των απαλλαγών και των... παραθύρων που ευνοούν τις πολυεθνικές, οι ολλανδικές Αρχές έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τις «εταιρείες-ταχυδρομική θυρίδα». Ομως, οι προσπάθειες αυτές περιορίστηκαν λόγω της επιθυμίας να διατηρηθούν τα φορολογικά προνόμια που προσελκύουν τους πιθανούς εργοδότες.

Στρέβλωση

Οι επικριτές τονίζουν πως οι φοροαπαλλαγές στρεβλώνουν τις χρηματοοικονομικές ροές: η Ολλανδία είναι μεν η χώρα στην οποία ανακοινώνονται τα περισσότερα μεικτά κέρδη των ξένων θυγατρικών αμερικανικών επιχειρήσεων, αλλά δεν βρίσκεται και ανάμεσα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη απασχόληση.
Η καθ' όλα νόμιμη πρακτική πολυεθνικών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε θυγατρικές που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή φορολογία ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους, ανάγκασε πρόσφατα τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία να χτυπήσει συναγερμό στους Ευρωπαίους για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής της.

Εχει περιουσία 3 τρισ. ευρώ (22 φορές το ΑΕΠ)
Το Λουξεμβούργο έτοιμο να... σπάσει το τραπεζικό απόρρητο

Το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να παραδώσει και το τελευταίο... οχυρό του στο τραπεζικό απόρρητο, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times.

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από την ΕΕ στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να επεκτείνει τις πρόσφατες συμφωνίες για ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ώστε να περιλαμβάνονται και οι διεθνείς επιχειρήσεις.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν τον Απρίλιο αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα. «Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα του Λουξεμβούργου να καταρρίψει τη φήμη του παραδείσου για τους διεθνείς φοροφυγάδες» σχολιάζουν οι Financial Times.
Επισημαίνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος του Λουξεμβούργου έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου 3 τρισ. ευρώ, δηλαδή 22 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το Λουξεμβούργο προσέλκυσε το 2012 άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 2,28 τρισ. δολ. κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων μεγάλων πολυεθνικών όπως η Amazon και το Skype. Εξ αυτών, μόνο 122 δισ. δολ. είναι επενδύσεις που πέρασαν στην πραγματική οικονομία.

Ο οίκος Fitch ανέφερε στο μεταξύ ότι η μόνη ομοιότητα των τραπεζών σε Ανδόρα, Λουξεμβούργο, Μάλτα με τις τράπεζες της Κύπρου είναι το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε αυτές τις μικρές χώρες. Κατά τα άλλα οι τράπεζες είναι πιο υγιείς, ενώ οι εν λόγω χώρες είναι ισχυρότερες δημοσιονομικά και λιγότερο ευάλωτες στην κρίση χρέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία επικαλείται o Fitch, ο εγχώριος τραπεζικός τομέας του Λουξεμβούργου (1,6 φορές το ΑΕΠ) και της Μάλτας (1,6 φορές το ΑΕΠ) μπορούν να χαρακτηριστούν «μέτριοι» σε σχέση με την Κύπρο (4,6 φορές το ΑΕΠ).

Η χώρα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζεται ως το το μεγαλύτερο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος της Ευρώπης
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]