Τουρκική ομολογία για την σφαγή των Αρμενίων και όχι μόνο...
Δεν λεηλατήθηκαν μόνο οι περιουσίες της αρμενικής κοινότητας, αλλά ακόμη και τμήμα από τις γυναίκες και τα παιδιά τους, μοιράστηκαν μεταξύ των μουσουλμάνων Οθωμανών.
Αύριο είναι η 98η επέτειος από την μέρα κατά την οποία στην Κωνσταντινούπολη το 1915, συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε εξορία στο Αγιάς και στο Τσανκίρι, σημαντικό τμήμα από Αρμένιους βουλευτές, συγγραφείς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, μουσικούς, γιατρούς και επιστήμονες. Λόγω παρόμοιου ονόματος, μεταξύ των σταλθέντων στην εξορία, περιλαμβάνονταν και μικροί τεχνίτες και φτωχοί Αρμένιοι που δεν είχαν επιχειρήσεις. Μεγάλο τμήμα των εξορισθέντων είτε πέθαναν στην εξορία είτε μετά από την απόφαση για εξορία, δολοφονήθηκαν καθοδόν. Σε μικρό τμήμα τους επετράπη να γυρίσουν στην Κωνσταντινούπολη. Μερικοί κατόρθωσαν να βγούνε υγιείς από τις δολοφονίες που γινόταν στο ταξίδι για την εξορία, από τις ασθένειες και από την πείνα.
Η 24η Απριλίου 1915 ήταν η τροχιοδεικτική σφαίρα ενός ιδιαίτερα διευρυμένου σχεδίου πολιτικής, που θα άρχιζε ένα μήνα αργότερα με σκοπό να καταστήσει ασήμαντη και εντέλει να εξαφανίσει την αρμενική παρουσία πάνω στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν επρόκειτο μόνο για πληθυσμιακή πολιτική. Τμήμα αυτής της πολιτικής ήταν και η κατάσχεση των αρμενικών περιουσιών από το κράτος και από τους μουσουλμάνους Οθωμανούς. Ο ξαφνικός πλουτισμός σε αρκετές οικογένειες σε διάφορες πόλεις κατά την δεκαετία του 1920, δεν οφειλόταν σε ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Δεν λεηλατήθηκαν μόνο οι περιουσίες της αρμενικής κοινότητας, αλλά ακόμη και τμήμα από τις γυναίκες και τα παιδιά τους, μοιράστηκαν μεταξύ των μουσουλμάνων Οθωμανών. Εξισλαμίστηκαν. Υπήρξαν Αρμένιοι που για να γλυτώσουν την εξορία επέλεξαν να γίνουν μουσουλμάνοι. Τελικά με σκοτωμούς, με εξορία στην συριακή έρημο, με εξισλαμισμούς, με δήμευση των εναπομεινάντων περιουσιών, αλλά και μετά την Δημοκρατία με τις πολιτικές εκφοβισμού και εξαναγκασμού σε φυγή, εντέλει η Αρμενική κοινότητα εξαφανίστηκε από την περιοχή της Ανατολίας. Αυτή κρατική πολιτική εξαφάνισης της χιλιάδων ετών παρουσίας αυτής της κοινότητας, συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι τα τελευταία έτη.
Το 1915 πέρα από τους Αρμένιους, είναι επίσης η στιγμή μιας μεγάλης σφαγής των Ασσύριων στα ΝΑ της Ανατολίας. Η πολιτική μετεγκατάστασης που άρχισε πριν από το 1914 σε βάρος των ελλήνων του Αιγαίου, συνεχίστηκε με διάφορες σφαγές. Υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης συμμοριών που αποτελούνταν από Έλληνες, σχεδόν όλη η περιοχή της μαύρης Θάλασσας μέχρι το 1923 είχε εκκαθαριστεί από τους Έλληνες κατοίκους της.
Η ηγεσία του Ένωση και Πρόοδος διέπραξε βαρύτατο αδίκημα και αν εκείνη την περίοδο χρησιμοποιούνταν ο όρος γενοκτονία, τότε ως τέτοιο θα ονομαζόταν και αυτά που έγιναν. Μόνοι ένοχοι δεν είναι μόνο η ηγεσία του Ένωση και Πρόοδος. Τούρκοι, Κούρδοι, Τσερκέζοι…μεγάλο τμήμα των Οθωμανών Μουσουλμάνων, στήριξαν την πολιτική της ηγεσίας του Ένωση και Πρόοδος για εκκαθάριση της Ανατολίας από χριστιανούς. Ακόμη και αν δεν μετείχαν στις σφαγές, ακόμη και αν δεν πήραν μερίδιο από τα δημευθέντα, ήταν στην πλειοψηφία που στήριξαν παρακολουθώντας αυτά που γίνονταν και παραμένοντας σιωπηλοί.
Όπως καίρια αναφέρει ο Τανέρ Ακσάμ, η παρουσία της νέας Τουρκίας καυτηριάστηκε με αυτήν την εξαφάνιση. Αυτό ήταν κάτι με πολύ σημαντικές τραυματικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνείδηση, και οι εκφάνσεις του συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Μεταξύ των Οθωμανών υπήρχαν και αυτοί που δεν ενέκριναν, δεν στήριξαν, αλλά και αγωνίστηκαν ενάντια σε αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η ένωση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων αύριο θα τιμήσει έναν από αυτούς τους ανθρώπους, τον κυβερνήτη Κιουτάχειας Φαίκ Αλή Μπέι (Οζανσόι), με τέλεση μνημόσυνου στον τάφο του στο χωριό Ζιντζιρλίκουγιού. Ακολούθως θα απλώσουν στην περιοχή Σουλταναχμέτ, ένα πανό με τις ονομασίες 2.300 χωριών και κωμοπόλεων όπου ζούσαν οι Αρμενικές κοινότητες.
Εφ. Ραντικάλ 23/4/2013
Αχμέτ Ινσέλ
Σχόλιο ιστολογίου: Βλέπουμε πως αρκετοί πια Τούρκοι είναι πιο κοντά στις ελληνικές (αληθινές) θέσεις παρά κάποιοι ελληνόφωνοι αριστερίζοντες…
Πηγή "Τουρκικά Νέα"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...