Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δανειστές και διπλωμάτες αγωνιούν: «Θα αντέξει ο Σαμαράς και αν όχι τι θα γίνει;»

Καυτή περίοδο διανύει η κυβέρνηση καθώς παρά το κρύο που εξακολουθεί να κάνει, καθώς «Μάρτης, γδάρτης και παλουκοκάφτης», κατά τη λαϊκή παράδοση, αναμένεται να ακολουθήσει ο πολιτικός καύσωνας λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων.

Οι αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι έντονες και ο υδράργυρος θα ανεβαίνει, κάθε φορά που θα υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως π.χ. με το θάνατο των δυο φοιτητών στη Λάρισα, λόγω αδυναμίας να αγοράσουν πετρέλαιο, απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Η σκληρή φορολογική πολιτική που εξελίσσεται σε συνδυασμό με το ζήτημα της διαθεσιμότητας (για απολύσεις μιλάνε ΔΝΤ και Βρυξέλλες) των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, είναι μερικά από τα δύσκολα στάδια στην πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης που ψάχνει την οδό της ηρεμίας.

Οι συνεχείς τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ουσιαστικά το ξήλωμα της προγραμματικής συμφωνίας αλλά και η αναταραχή που υποβόσκει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθιστούν άδηλες τις προοπτικές του κυβερνητικού σχήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά πολιτικά γραφεία, αλλά και σε οικονομικά κέντρα και στις πρεσβείες, ένα ερώτημα κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη: «Θα αντέξει ο Σαμαράς και αν όχι τι θα γίνει;».

Οι βασανιστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν έχουν δημιουργήσει μια κυβέρνηση πολλών ταχυτήτων με υπουργούς που κινούνται σε διαφορετικές τροχιές.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν αναλάβει μια αποστολή καμικάζι για να διαφυλάξουν την τελευταία, όπως πιστεύουν, ευκαιρία για την ανόρθωση της χώρας. Κάποιοι άλλοι, εκτιμούν ότι «δεν βγαίνει το πρόγραμμα» και κυριολεκτικά έχουν κατεβάσει κάτω τα στυλό.

Αυτή η διαλυτική ατμόσφαιρα ενδεχομένως να απειλεί την κυβέρνηση περισσότερο από τις ίδιες τις αντιστάσεις της κοινωνίας που μέχρι στιγμή, παρά την οργή που υπάρχει, δεν καταγράφεται μαζική αντίδραση κατά της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να παραμείνει πιστός στο οικονομικό πρόγραμμα που επέβαλλε η τρόικα και θα κάνει ότι κατ’ αυτόν είναι απαραίτητο για μπει, όπως λέει η χώρα στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.

Βέβαια, δεν παραλείπει να διευκρινίζει σε συνομιλητές του, ότι θα κάνει και ότι είναι δυνατόν να αλλάξει σε βασικά σημεία το πρόγραμμα και η αρχή θα γίνει στη συνάντησή του το κλιμάκιο της τρόικας, όπου θα θέσει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, ειδικά στην εστίαση.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και δεν λύνονται με ευχολόγια, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη πολλών υπουργών, ότι η μακροημέρευση της κυβέρνησης προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ισχυρού πυρήνα κοινωνικής αποδοχής της αλλά και επεξεργασία μέτρων που θα ελαφρύνουν τους πολίτες από τα βάρη.

Το αρνητικό σημάδι έρχεται από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ και φαίνεται ότι όσες εναλλακτικές λύσεις και αν εξετάσει η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει το πικρό ποτήρι, το οποίο μπορεί να είναι είτε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, είτε περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχουν ετοιμάσει σχέδια αναχαίτισης των πιέσεων των πιστωτών, με το επιχείρημα ότι δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Εάν επιμείνουν για απολύσεις και δεν δεχθούν το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, ετοιμάζονται να ζητήσουν τουλάχιστον αναβολή στην απόφαση, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη.

Η... «συμβουλή» που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός από τους εταίρους ήταν να μην καταθέσει σε αυτή τη χρονική στιγμή αίτημα για ριζικές αλλαγές και να επενδύσει στη συζήτηση περί του λανθασμένου πολλαπλασιαστή.

Απλά του έχουν δώσει χρόνο και λίγη ακόμα ανοχή, και αυτός ευελπιστεί σε ένα νέο κούρεμα του χρέους, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μεγάλων διλημμάτων. Αν η τρόικα δεν χαλαρώσει λίγο και δεν διευκολύνει με τους χειρισμούς την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Εξάλλου, η κοινωνική έκρηξη μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιμένει να προχωρήσει αταλάντευτα το πρόγραμμα.

Εάν παρατηρήσει κανείς τα μηνύματα από τους κόλπους των πιστωτών θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται να κρατά από μια βόμβα σε κάθε χέρι: είτε θα προχωρήσει σε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου και σε μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω απολύσεων ή εφεδρείας, είτε θα αποφασίσει τις ακόμη επαχθέστερες οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Σε αυτό το κλίμα, οι βουλευτές παρακολουθούν με προκαταβολική αμηχανία όσα συμβαίνουν. Αντιλαμβάνονται ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά η μόνη ενημέρωση που έχουν προέρχεται από τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει και πως θα κινηθούν, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.

Πολλοί ήδη εκφράζουν δυσφορία για την εγκατάλειψη των προεκλογικών κόκκινων γραμμών που είχε θέσει ο Αντ. Σαμαράς και ορισμένοι διερωτώνται: «Πώς θα εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους μας την εγκατάλειψη των προεκλογικών μας δεσμεύσεων;».

Σε αναβρασμό βρίσκεται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου πολλοί βουλευτές επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ξανά άδικα και οριζόντια μέτρα, ενώ το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη ΔΗΜΑΡ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]