Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το κλαμπ των εκβιαστών αφηνίασε από το όχι της Κύπρου

Mε την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Κύπρος, η οποία έχει γίνει στόχος εντεινόμενων ευρωπιέσεων να αποδεχθεί λύση «εδώ και τώρα» στα πρότυπα που θα επιβάλει η Ευρωζώνη.
Παράλληλα όμως στις κοινοτικές πρωτεύουσες ενισχύεται η δυσφορία για το έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη που έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις με αφορμή την κυπριακή κρίση, ενώ έντονη κριτική ασκείται και για τους άστοχους χειρισμούς του Βερολίνου.

Οι Βρυξέλλες δεν συγχωρούν στη Λευκωσία τις καθυστερήσεις στην υπογραφή του Μνημονίου και κυρίως ότι η Κύπρος δεν προσυπέγραψε το «ντικτάτ» του Eurogroup για «κούρεμα» στις καταθέσεις. Γι' αυτούς τους λόγους και αμέσως μετά το αρχικό μούδιασμα όταν καταψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο άρχισε ένα μπαράζ επιθέσεων, απειλών και εκβιασμών προς τη Λευκωσία, που έφτασαν μέχρι τις ασκήσεις επί χάρτου για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

Πηγές της Ευρωζώνης διαβεβαίωναν ότι το «τελεσίγραφο» που λήγει την Τρίτη το πρωί δεν είναι μπλόφα. Η αρχική προειδοποίηση της ΕΚΤ μετά το «όχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων για συνέχιση της ρευστότητας υπό τους «υφιστάμενους κανόνες» κλιμακώθηκε με την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Φραγκφούρτης ότι η στρόφιγγα στις κυπριακές τράπεζες κλείνει τη Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι η Κύπρος παρουσιάζει συστημικό κίνδυνο. Μάλιστα, οι φόβοι εντάθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι η Ευρωζώνη δεν θα διστάσει να επιβάλει την απαγόρευση στην κίνηση κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι μαζικές, χωρίς επιστροφή, εκροές κεφαλαίων, κυρίως από Ρώσους.

Επιμένει
Το μπρα-ντε-φερ Βρυξελλών - Λευκωσίας είχε ως βασικό σημείο αιχμής το κούρεμα των καταθέσεων, στο οποίο επέμενε μέχρι τέλους η ευρωζώνη και εμφανιζόταν ανυποχώρητη η Λευκωσία. Πάντως, «κόκκινη γραμμή» για την Ευρωζώνη είναι η αύξηση της δικής της συνεισφοράς πέραν δηλαδή των 10 δισ. ευρώ που είχε ήδη συμφωνηθεί στις 16 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ευρωζώνη οχυρώνεται για παν ενδεχόμενο. Αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, όπου εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και οι τεχνικές πτυχές της ενδεχόμενης εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, είναι πρωτοφανές. Μια τηλεδιάσκεψη στην οποία δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της Κύπρου. Το θέμα τέθηκε από τον εκπρόσωπο της Γερμανίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο τράπεζες υπό κατάρρευση, που αν χρεοκοπήσουν θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η περιχαράκωση της Ελλάδας. Βολές κατά της Λευκωσίας εκτόξευσε και ο Γάλλος εκπρόσωπος.

Η κακοφωνία στην Ευρωζώνη χτύπησε κόκκινο την περασμένη εβδομάδα με τις αντιφατικές αλλαγές συμπεριφοράς των χωρών μελών μετά την απόφαση του Eurogroup. Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσαν οι ισχυρισμοί της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΚΤ, που κατόπιν εορτής δήλωσαν ότι δεν είχαν σχέση με την απόφαση για τη φορολόγηση των μικροκαταθετών στην Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βερολίνο ισχυρίστηκε ότι, από κοινού με το ΔΝΤ, πρότειναν στη συνεδρίαση των Eurogroup να μη θιγούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από το «κούρεμα», ώστε να γίνει σεβαστή και η σχετική κοινοτική οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων. Η Γερμανία επέρριψε μάλιστα με αδίστακτο τρόπο την ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Στον Γερμανό αξιωματούχο απάντησαν αρμόδιες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες αποσαφήνισαν ότι αυτοί που ζήτησαν κούρεμα μέχρι και 40% των καταθέσεων ήταν ο Β. Σόιμπλε και η Κ. Λαγκάρντ, οι οποίοι παρά τις προειδοποιήσεις που δέχτηκαν επέμειναν, επιχειρώντας όμως στη συνέχεια να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Ωστόσο, η διαμάχη με αφορμή την Κύπρο έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή κόντρα ΕΕ - Ρωσίας, η οποία επισημοποιήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν πλήγματα στη ρωσική οικονομία. Κορυφή του παγόβουνου ήταν η κατηγορηματική απόρριψη από την ΕΕ του ενδεχομένου να συζητηθεί η παροχή δανείου από τη Ρωσία στην Κύπρο.

Η ρωσική πλευρά κατέστησε σαφές ότι το θέμα της Κύπρου πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι το τελευταίο διάστημα δεν είχε ακριβή ενημέρωση από τις Βρυξέλλες.

Η Μόσχα
Παρά τις προτροπές των Eυρωπαίων, η Ρωσία επεσήμανε ότι η βοήθεια που είναι διατεθειμένη να παράσχει είναι μικρή μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, ενώ υπογράμμισαν την ανεπαρκή βοήθεια (10 δισ. ευρώ) από την πλευρά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την επίλυσή του. Η Μόσχα κατηγόρησε ακόμη τις Βρυξέλλες ότι με τις λύσεις που προσφέρουν παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταθετών. Πολύ περισσότερο δε, επέκριναν τις Βρυξέλλες για την απόφασή τους να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, κάνοντας λόγο για «απώλεια εμπιστοσύνης» και για «ασυνέπεια». Επεσήμαναν δε ότι με την επιλογή αυτή παραβιάζεται η εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο.

Οπως σημείωσαν, η καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη και η κλιμάκωση του πανικού προβλεπόμενη. Μάλιστα, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ανεξάρτητα από τη λύση που θα δοθεί η φυγή των καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες θα είναι τεράστια και αναπόφευκτη. Κατηγόρησαν επίσης τις Βρυξέλλες ότι με τους άστοχους χειρισμούς της, κλιμακώνει μια κρίση που κανείς δεν επιθυμούσε, μόνο και μόνο για να δώσουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν, ένα «καλό μάθημα», σ' έναν φορολογικό παράδεισο και να επαναφέρουν την τάξη στην Ευρώπη.

Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παραδόσαμε γιά άλλη μιά φορά την Κύπρο στούς τούρκους!!!
    Όσο η Κύπρος ήταν μέλος της ΕΕ και τα συμφέροντα τών Ρώσων , μέσω των καταθέσεων που ε'ιχαν στο Νησί, δεν ήταν εύκολο στους τούρκους να κάνουν καμία επέμβαση.
    Ετσι με αυτή την εξέλιξη , την απίθανη σκευωρία, που γίνεται αυτή την στιγμή, με την κατάρρευση του τραπεζικού συστύματος, η κύπρος εγκαταλείπετε απο Ρώσους και αυτόματα εγκαταλείπει και την ΕΕ.
    Οι Ισραιλινοί απο την άλλη αρχίζουν συνομιλίες για την ΑΟΖ και με τους τουρκους.
    Τελικά δεν ήταν τυχαίος ο τελευταίος χάρτης της τουρκίας,
    εχει και συνέχεια η προδοσία!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]