Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H νύχτα των μεγάλων μαχαιριών για την Κύπρο

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες, κι αν, θα δούμε αν θα βγει μαύρος ή λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες για την Κύπρο.  Πηγές της Προεδρίας της ΕΕ διευκρίνιζαν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ ενημερώνει τους 16 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυπριακής πλευράς με την Τρόικα.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απείλησε ξεκάθαρα με παραίτηση και προσφυγής στις κάλπες καθώς δεν μπορεί να δεχθεί τους χείριστους εκβιασμούς των τροικανών και κυρίως του ΔΝΤ που απαιτεί να έχει και η τράπεζα Κύπρου την τύχη της Λαϊκής, να σπάσει δηλαδή σε καλή και κακή με την πρώτη να συγχωνεύεται με το καλό κομμάτι της πρώτης και να αναλαμβάνει ρευστότητα 9 δισ. που πήρε τον τελευταίο καιρό από τον ELA.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έρχονται με μεγάλη φειδώ αν και είναι φανερό ότι μέχρι να ξεκινήσει η συνεδρίαση τα πάντα ήταν στον αέρα. Η αρχική φήμη ότι ο Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση αντικαταστάθηκε με τη φημολογία ότι είπε στην Κ. Λαγκάρντ πως οι απαιτήσεις της τον εξωθούν σε παραίτηση.

Η ουσία είναι ότι οι 17 υπουργοί, παρουσία της κυπριακής αντιπροσωπείας και της επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει μέχρι το πρωί να έχουν καταλήξει σε συμφωνία καθώς υπάρχει η απειλή από την ΕΚΤ ότι από Δευτέρα σταματά η χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών από τον ELA οπότε την Τρίτη δε θα μπορούν να ανοίξουν οι τράπεζες διότι δεν θα έχουν χρήματα να καλύψουν τις μαζικές αναλήψεις. Ηδη πάντως, το όριο ανάληψης έχει πέσει στα 100 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η ρευστότητα στο νησί χειροτερεύει κι αν ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν πράξη την απειλή τους, χωρίς συμφωνία, από την επόμενη ημέρα θα παρατηρηθούν φαινόμενα τύπου… Αργεντινής στην Κύπρο.

Κι ενώ η συνεδρίαση ξεκινά με το πιστόλι στον κρόταφο για τον κυπριακό ελληνισμό, στη Λευκωσία σημειώνονται μαζικές διαδηλώσεις από πολίτες που φοβούνται για την επόμενη ημέρα και βλέπουν ότι θα πληρώσουν αυτοί την γερμανική οικονομική κυριαρχία. Ζητούν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μην υποκύψει στους εκβιασμούς, ακόμη κι αν δε γνωρίζουν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα.

Τα διλλήματα που μπαίνουν δεν είναι πολλά, για την ακρίβεια είναι ένα: Θα αποδεχθεί η Κύπρος μια συμφωνία με την τρόικα ή θα πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Το χαρτί των εκβιαστών είναι ότι η κυπριακή οικονομία είναι αμελητέα ποσότητα και δε θα υπάρξει κίνδυνος διάχυσης της κρίσης. Το κυπριακό χαρτί είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται «αχαρτογράφητα νερά» και μπορεί ο Σόιμπλε να λέει ότι δεν έγινε και τίποτε αν χρεοκοπήσει η Κύπρος, ωστόσο, κι ο ίδιος δε γνωρίζει την επόμενη ημέρα της Ευρώπης.
Πώς θα αντιδράσει, για παράδειγμα στο ντόμινο που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα η οποία, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, θα υποστεί ζημιά πάνω από 4 δις ευρώ από την πρώτη στιγμή ενώ θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα καθώς θα βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες καταθέτες που θα χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ; Αν καταρρεύσει η Κύπρος είναι πολύ πιθανή η διάχυση της κρίσης, κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι δανειστές, αλλιώς θα είχαν αφήσει την κυπριακή οικονομία να «σκάσει» και δε θα έτρεχαν Κυριακάτικα να κάνουν συνεδριάσεις.

Στη συνεδρίαση αυτό που κρίνεται, εκτός της χρεοκοπίας φυσικά, είναι μια καλύτερη λύση για την Κύπρο. Για παράδειγμα, να γίνει δεκτή η πρόταση για κούρεμα στα χρήματα πάνω από 100.000 ευρώ μέχρι 20% και για τις υπόλοιπες τράπεζες 4%, να μην υπάρξουν αντιρρήσεις για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και να μη διαλυθεί η τράπεζα Κύπρου η οποία για τους Κύπριους είναι ότι για εμάς η Εθνική και παράλληλα, θα χαθεί μεγάλο μέρος της περιουσίας των Ρώσων.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία πώλησης των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα στην Πειραιώς. Το κλιμάκιο της ελληνικής τράπεζας βρίσκεται στη Λευκωσία και παρά τις φήμες ότι «πάγωσε» η συμφωνία, οι πληροφορίες του antinews λένε ότι συνεχίζεται κανονικά.
Η ανακοίνωση της τελικής υπογραφής θα γίνει αύριο ώστε να ανοίξουν τα υποκαταστήματα την Τρίτη. Βεβαίως άγνωστο είναι τι θα γίνει αν πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, κάτι που απεύχονται όλοι.

Ο διεθνής τύπος, τις τελευταίες ώρες παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα διαδραματιζόμενα σε Λευκωσία και Βρυξέλλες.

Η βρετανική «Daily Mail» γράφει ότι οι απελπισμένοι Κύπριοι  έσπευσαν σήμερα στις εκκλησίες για να προσευχηθούν και συνοδεύει το ρεπορτάζ  της με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, υπάρχουν φωτογραφίες όπου Κύπριοι πολίτες  ανάβουν κεριά και προσεύχονται για τη διάσωση της χώρας αλλά και για τις ίδιες τους τις ζωές. Και στο δίκτυο Al Jazeera υπήρχε σχετικό βίντεο από τις εκκλησίες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNΝ φιλοξενεί δημοσκόπηση, μέσα από την οποία καλεί τους αναγνώστες να ψηφίσουν, εάν θα επισκέπτονταν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό για το Πάσχα, με την πλειοψηφία των απαντήσεων να είναι αρνητική.

«Η Κύπρος αρνείται να μάθει από τα λάθη της» γράφουν οι New York Times, τονίζοντας ότι η χώρα «θα πληρώσει ακριβά τις αμαρτίες της». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι  Κύπριοι πάντα υπερεκτιμούσαν τη διαπραγματευτική τους θέση.
Μάλιστα η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν λέγοντας: «Τα τελευταία χρόνια, το πρώτο μεγάλο λάθος τους ήταν ότι το 2004 απέρριψαν το σχέδιο του ΟΗΕ για την ενοποίηση νησί τους. Αυτό εκνεύρισε τους Ευρωπαίους εταίρους και έβαλε την Κύπρο σε μια αδύναμη στρατηγική θέση, αφήνοντας μια ουλή σε όλο το νησί».

Η γαλλική «Le Monde» γράφει ότι η Κύπρος δίνει μάχη με το χρόνο καθώς και ότι φουντώνουν τα αντιγερμανικά συναισθήματα στη Νότια Ευρώπη. Όπως αναφέρει, το Eurogroup ετοιμάζεται για μια μεγάλη βραδιά διαπραγματεύσεων για να σώσει την Κύπρο.
Η βρετανική «Guardian»  αναφέρει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να τιμωρήσει την Ευρώπη για το φόρο στις καταθέσεις.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]