Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελείωσαν την Κύπρο

Το Κυπριακό Ευρώ μεταμορφώνεται ξαφνικά σε τοπικό νόμισμα – όλες οι λεπτομέρειες.
Καταστρατηγείται το άρθρο 63 που αποτελεί την καρδιά της Ευρωζώνης, με παραθυράκι (αρ. 65 /1/ β.) που προτάσσει λόγους προστασίας “δημοσίου συμφέροντος”.
Τίθεται σε αμφιβολία το 45% του Κυπριακού ΑΕΠ που βασίζεται στην παροχή χρηματο-οικιονομικών υπηρεσιών, γεγονός που από μόνο του μπορεί να πετάξει στα σκουπίδια την συμφωνία και να οδηγήσει αυτόματα την χώρα εκτός Ευρώ, μπροστά στον κίνδυνο ολικής καταστροφής.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί και κάνουν όλη την διαφορά.
Το πλέον ανησυχητικό είναι οι υπερεξουσίες στον Σαρρή. Αυτό πρέπει να το ανατρέψει όχι μόνον η βουλή αλλα και τα ίδια τα στελέχη του κόμματος.

Πάμε στα πρακτικά. Τι σημαίνει “έλεγχος και απαγορεύσεις στην διακίνηση του χρήματος”.
Επιβάλλεται με απόφαση του ΥΠΟΙΚ, μετά απο απόφαση εξπρές της ΕΕ για να νομιμοποιήσει μία τέτοια ενέργεια, για λόγους “προστασίας του δημοσίου συμφέροντος”
Ποιούς επηρεάζει – Τι σημαίνει:
-Όριο αναλήψεων κατά άτομο, όχι ανά λογαριασμό / τράπεζα.
- Αναλήψεις μόνο από φυσικά πρόσωπα, όχι εταιρικές οντότητες (τεράστιο χτύπημα στο επιχειρείν)
- Απαγορεύσεις στις διατραπεζικές “άυλες” εντολές. Ελεύθερες οι εντολές εντός του ίδιου τραπεζικού ιδρύματος (π.χ. μεταφορά μέσω διαδικτύου από Χ σε Ψ λογαριασμό με διαφορετικούς δικαιούχους, που τηρούνται εντός της ίδιας τράπεζας)
- Ειδική επιτροπή θα ελέγχει μία προς μία τις μεταφορές / πληρωμές σε ξένα νομίσματα / σε άλλες τράπεζες. Εάν δεν εγκρίνει, δεν θα προχωρά η συναλλαγή.
- Οι προθεσμιακές καταθέσεις θα πρέπει να εξαντλούν το χρονικό όριο (ωρίμανση) και έπειτα θα μπορούν να ανανεώνονται ανά τρίμηνο ή να μετατρέπονται σε ελεύθερες με τους ανωτέρω περιορισμούς.
- Όριο μεταφοράς μετρητών εκτός Κύπρου! (Μιλάμε δηλαδή για έλεγχο κατά την έξοδο ενός πολιτη από την χώρα!) Δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος.

Στην ουσία, αυτοί οι περιορισμοί παραπέμπουν σε έξοδο από το Ευρώ… εντός Ευρώ! Αυτό αποτελεί καταστροφή της “καρδιάς” της Ευρωζώνης αφού καταστρατηγούνται οι βασικές αρχές της όπως είδαμε από τους όρους περιορισμού κεφαλαιακής κίνησης.
Αυτό νομικά έγινε με παραθυράκι στο άρθρο 63, που διασφαλίζει την ελευθερία κινήσεων κεφαλαίου εντός Ευρωζώνης. Με τον ίδιον τρόπο δεν απαιτείται η έγκριση από το κοινοβούλιο για την συμφωνία.
Οι τελικοί όροι θα ανακοινωθούν στις αρχές Απριλίου, είναι πάντως αμφίβολο εάν έχουν ξεκαθαρίσει οι ρόλοι. Και μόνο η επίκληση “συμβολής της Ρωσίας με διμερή συμφωνία”, μίας χώρας εκτός Ευρωζώνης δηλαδή, αφήνει μεγάλα περιθώρια.
Για όλους τους όρους περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων πάντως, δίδεται απόλυτη ελευθερία στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Σαρρή. Γεγονός που για την Ελλάδα (Προβόπουλος – Παπακωνσταντίνου) αποδείχθηκε ολέθριο.

Ποιές θα είναι οι συνέπειες.
-Ο βασικότερος παράγοντας είναι το χρονικό περιθώριο που θα είναι εν ισχύ οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων, δηλαδή το πάγωμα του Κυπριακού Ευρώ.
- Λόγω των περιορισμών στις άυλες τραπεζικές συναλλαγές, θα υπάρξει αύξηση διακίνησης μετρητών που θα εντείνει την φοροδιαφυγή, δημιουργώντας νέα τρύπα στις δημοσιονομικές προβλέψεις (ο Σαρρής τι λέει επί τούτου;). Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο, ειδικά εάν το “μνημόνιο” είναι όμοιο με το κατάπτυστο Ελληνικό.
- Οι περιορισμοί καταστρέφουν την σημαντικότερη “βιομηχανία” της Κύπρου που συνεισφέρει κατά 45% στο ΑΕΠ. Υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να βγει η Κύπρος από το Ευρώ λόγω της οικονομικής καταστροφής που θα επιφέρει η απώλεια αυτού του τομέα, που δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει κανένας “μηχανισμός στήριξης” της Τρόικας.
- Εξακολουθούν να υποτιμούν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, ίσως επειδή επωφελείται η Γερμανία. η δική μας θέση είναι πως εάν τα εχέγγυα που θα δοθούν στους μεγαλοκαταθέτες για να απαλύνουν την εντύπωση της “ληστείας” δεν είναι ισχυρά και με προοπτική, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και πρώτο θύμα θα είναι όλη η Ευρωζώνη – πλην Γερμανίας.

Μην απορήσετε εάν ο “ευρωσκεπτικισμός” επικρατήσει στην Γερμανία, αφού θα έχει μαζέψει όλη την ρευστότητα από την υπόλοιπη Ευρώπη. “Τα φάγαμε, τώρα ας τους αφήσουμε”.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες στην “συμφωνία” που μπορούν να την καταστήσουν από Εθνική τραγωδία, εως “βελούδινο διαζύγιο”. Η ενισχυμένη θέση του Σαρρή πάντως, μόνο περιθώρια αισιοδοξίας δεν αφήνει.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Eurogroup και δηλώσεις

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εκδόθηκε ανακοίνωση με το πλήρες κείμενο της απόφασης. Εξάλλου, σε δηλώσεις προέβησαν εκπρόσωποι της τρόικας, στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας.

Αναλυτικά η ανακοινωση του Eurogroup

To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.
Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσημότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.
Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.
Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.
Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.
Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.
Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ’ αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλοσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσημότητα του προγράμματος.
Το Eurogroup αναμένει πως τα κοινοβούλια του ESM θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα συμφωνηθέντα:
1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.
2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.
3) Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
4) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.
5) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
6) Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.
8) Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

Δηλώσεις εκπροσώπων της Τρόικας

Όλι Ρεν
Ήταν ακόμη μία δύσκολη ημέρα, άλλα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σήμερα σε μία απόφαση για την Κύπρο. Θα ξεκινήσουμε πλέον να δουλεύουμε για να βοηθήσουμε την Κύπρο να διορθώσει την οικονομία της. Η Επιτροπή δούλεψε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να βοηθήσει την Κύπρο. Ήταν μία περίπλοκη περίπτωση αφού βρεθήκαμε σε μία κατάσταση όπου δεν υπήρχαν ιδανικές λύσεις αλλά μόνο σκληρές επιλογές. Είναι δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για τον κυπριακό λαό. Θα δημιουργηθεί μία ομάδα δράσης για να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να ξαναχτιστεί η κυπριακή οικονομία σε νέες βάσεις. Η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν περάσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν και κατάφεραν να τις ξεπεράσουν. Πιστεύω ότι επίσης θα ξεπεράσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κριστίν Λαγκάρντ
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνάδελφους στην Τρόικα για τη δουλειά που έγινε. Στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε τους καταθέτες και να επικεντρώσουμε το πρόβλημα στις δύο προβληματικές τράπεζες. Θέλαμε να ισοσκελίσουμε τα βάρη μεταξύ των Ευρωπαίων και των Κύπριων. Επίσης να ισοσκελίσουμε τα βάρη εντός και εκτός Κύπρου. Είμαστε βέβαιοι ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις θα βρεθεί λύση. Η Τρόικα βρίσκεται ακόμη στην Κύπρο και θα δουλέψει για να ολοκληρωθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που αποφασίστηκαν. Εφόσον όλα κινηθούν ομαλά πιστεύω ότι θα είμαι σε θέση να κάνω μία θετική εισήγηση προς το ΔΣ του ΔΝΤ για να συμμετάσχει το ταμείο στο πρόγραμμα σωτηρίας της Κύπρου.

Γιόργκ Άσμουνσεν
Το πρόγραμμα για την Κύπρο θα ετοιμαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν εγκριθεί τα μέτρα από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της βοήθειας στις αρχές Μαίου.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Eurogroup για το αν η χθεσινή συμφωνία ήταν προτιμότερη από την προηγούμενη απάντησε θετικά. «Μπορέσαμε να επικεντρωθούμε στα προβλήματα των δύο μεγάλων τραπεζών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Προχωράμε πλέον σε διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου. Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε μία γενική εφαρμογή των μέτρων κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτρέψουμε στις υπόλοιπες τράπεζες να ανακάμψουν γρηγορότερα απ’ ότι προηγουμένως», δήλωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Ντάιζελμπλουμ πιέστηκε να απαντήσει κατά πόσο η προηγούμενη απόφαση του Eurogroup ήταν λανθασμένη, κάτι που αρνήθηκε να αποδεχθεί. Αντιθέτως παραδέχθηκε ότι η τελική απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί από προηγουμένως αλλά το έδαφος δεν ήταν πρόσφορο αφού χρειαζόταν πολιτικές αποφάσεις που ήταν δύσκολο να ληφθούν αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ αλλά και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για παραίτηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αρκέστηκε να παραδεχθεί πως ήταν μία σκληρή διαπραγμάτευση με πολλές εντάσεις.

Μυστικό σχέδιο επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο εξετάζει το Λονδίνο

Συνολικά υπολογίζεται ότι στην Κύπρο ζουν 60.000 Βρετανοί, ενώ 3.000 είναι τα μέλη στρατιωτικού προσωπικού και οι οικογένειές τους στις βρετανικές βάσεις.
Μυστικό σχέδιο άμεσου επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Μail.
Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η ταμπλόιντ εφημερίδα αναφέρει ότι αν κρίση στην Κύπρο βγει εκτός ελέγχου, τότε θα προσφερθούν από το Λονδίνο στους Βρετανούς κατοίκους εισιτήρια επιστροφής στη χώρα τους. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη μεταφοράς στο αεροδρόμιο για όσους το χρειαστούν, πιθανότατα από Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στις βάσεις.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]