Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Επανάσταση του 1821 δεν διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια


  • Μόνο σε δύο ΑΕΙ είναι υποχρεωτικό μάθημα
  • Προαιρετικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Π.Θ., ενώ δεν υπάρχει έδρα σε όλα τα υπόλοιπα
Του Απόστολου Διαμαντή

Ένα μάλλον πρωτοφανές στοιχείο χαρακτηρίζει την πανεπιστημιακή μας εκπαίδευση σήμερα: η πλήρης σιωπή για το 1821 και η κατάργηση από όλα σχεδόν τα τμήματα Ιστορίας της διδασκαλίας αυτού του μαθήματος, που μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν φυσικά υποχρεωτικό.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως μετά την αποχώρηση του καθηγητή Βασίλη Σφυρόερα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν εξελέγη κανένας νεότερος καθηγητής, εξειδικευμένος στην Επανάσταση του 1821. Η θέση έμεινε -και μένει- κενή! Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: σαν να ντρεπόμαστε για τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας από τον τουρκικό ζυγό. Και έτσι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας αγνοεί το '21 και έχει μεταφέρει το μάθημα αυτό στο χώρο των επιλεγόμενων μαθημάτων, μαζί με άλλα πολλά!

Ερευνώντας τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημιακών τμημάτων Ιστορίας σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι το μάθημα «Ελληνική Επανάσταση» παραμένει υποχρεωτικό μόνον σε δύο πανεπιστήμια, περιφερειακά: στο Ιόνιο και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το μάθημα υπάρχει επίσης ως προαιρετικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΑΠΘ, δηλαδή έχει υποβαθμιστεί εντελώς, ουσιαστικά έχει χαθεί! Και έχει καταργηθεί εντελώς σε όλα τα άλλα πανεπιστήμια: Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης και Αιγαίου, όπου δεν προσφέρεται καν!

Σκανδαλώδες 

Το ζήτημα είναι πρωτοφανές και σκανδαλώδες για την ακαδημαϊκή τάξη, διότι δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε μάθημα Ιστορίας, αλλά για το κορυφαίο ίσως ζήτημα του νεότερου Ελληνισμού. Τι έχει μπει στη θέση αυτού του μαθήματος; Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διδάσκεται υποχρεωτικά η Οθωμανική Ιστορία και προαιρετικά η Ελληνική Επανάσταση! Είναι σαν να πάμε στην Αμερική ή στη Γαλλία και να μη βρίσκουμε στα πανεπιστήμια ανθρώπους να διδάσκουν την Αμερικανική Ανεξαρτησία ή τη Γαλλική Επανάσταση και στη θέση τους να διδάσκονται μαθήματα για την ιαπωνική ή τη γερμανική Ιστορία! Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί κανείς να βρει μαθήματα για τη διατροφή επί Τουρκοκρατίας, αλλά δεν θα βρει πουθενά τον Καραϊσκάκη φυσικά. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε όλα τα ιδρύματα, όπου το '21 απουσιάζει εντυπωσιακά. Σαν να ντρέπονται οι σύγχρονοι Ελληνες για την πρόσφατη Ιστορία τους.

Γιατί λοιπόν η σιωπή για το '21; Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό ίσως να ανοίγουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την αυτοσυνείδηση του νέου Ελληνισμού και κυρίως για τη μεταπολιτευτική μας εκπαιδευτική κατάσταση. Ανοίγοντας τη συζήτηση, μιλήσαμε για σημαντικές πλευρές του Αγώνα με τον ιστορικό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο και για την επικαιρότητα του μηνύματος του '21 με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. Πλησιάζοντας στα 200 χρόνια από την Επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο, θα πρέπει να επαναφέρουμε το '21 στη θέση που του αρμόζει.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αν αναλογιστούμε τι χειρουργεία έχουν πέσει στα βιβλία ιστορίας της μέσης εκπαίδευσης δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός. Ούτε τυχαίο είναι το συλλογικό αυτό "έργο". Για να εφαρμοστούν αυτά που ανακοίνωσε η Ψαρούδα-Μπενάκη πρέπει πρώτα να μας κάνουν μια καλή λοβοτομή. Αυτοί προσπαθούν και δεν το βάζουν κάτω. Εμείς τι κάνουμε, μου λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα και καλή λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς να διδάξουν την ΝΤΡΟΠΗ μετά την επανάσταση; Παράδωσαν τη χώρα στους Βαυαρούς. Η εθνεγερσία - πολύ σωστά - διδάσκεται μέσα από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, που ήταν αρκετά έξυπνος και προέβλεψε από τη στάση των ψαλιδόκωλων, ότι θα διαστρεβλώσουν τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]