Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας


Της Νατάσας Ευριπίδου

Η επόμενη ημέρα των αποφάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής των νομοσχεδίων και των μέτρων, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σε σχέση με τις διασφαλίσεις των ταμείων προνοίας τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα αλλά και σε σχέση με το «κούρεμα».

Την ώρα που η εξυγίανση των τραπεζών εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή, το Eurogroup, θέτει στο μικροσκόπιο την Τράπεζα Κύπρου, ενώ διενεργούνται μαθηματικές πράξεις για να καταλήξουν στο ποσοστό του «κουρέματος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής». Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται, αναλόγως βέβαια του ποσοστού κουρέματος, ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. ευρώ.

Ήδη, από την προωθούμενη εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αποξένωση του παραρτήματός της στην Ελλάδα εξοικονομούνται 3,6 δις ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, που είναι 2,300 προς το παρόν θα απορροφηθούν και στις δύο τράπεζες, όμως δεν αποκλείεται αριθμός απολύσεων, λόγω σμίκρυνσης του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι :

-Επιβολή τέλους 20- 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100 χιλιάδων ευρώ) Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις άλλων τραπεζών.

- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις, όλων των τραπεζών.

Η «καλή» και «κακή» Λαϊκή Τράπεζα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία προνοίας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας;

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες 48 ώρες για το τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας που ήταν αποταμιευμένα σε Τράπεζες και ιδιαίτερα στην Λαϊκή μετά την απόφαση για αναδιάρθρωση της Τράπεζας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι προσπάθησαν να περάσουν τροπολογία η οποία θα διασφάλιζε τουλάχιστον τα 270 εκατομμύρια του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας που βρίσκονται αποταμιευμένα στην Τράπεζα. Η τροπολογία δεν πέρασε αφού ούτως ή άλλως, όπως δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τοποθέτησή του κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από την Τρόικα.

Αυτό που ισχύει για τα ταμεία προνοίας είναι ότι δεν διασφαλίζονται ούτε καν οι 100.000 ευρώ όπως ισχύει για τους καταθέτες. Ο στόχος πλέον της Κυβέρνησης είναι να πείσει την Τρόικα να κάνει τα «στραβά μάτια», ώστε να επιβληθεί ένα ειδικό τέλος ύψους 1% επί των καταθέσεων των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων για να σωθούν τα ταμεία προνοίας.

Ταμείο Αλληλεγγύης

Σκοπός του νομοσχεδίου για Ταμείο Αλληλεγγύης, είναι δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία, η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης». Σκοπός του είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί, από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.

Εξάλλου παραμένει μετέωρο το ερώτημα αν σε αυτό το ταμείο θα συμπεριληφθούν ταμεία προνοίας ενώ αναμένεται ότι θα χρησιμοποιείται και για θέματα ανάπτυξης αν βέβαια το αποδεχθεί η Τρόικα.

Η εκροή καταθέσεων και το πλαφόν στις συναλλαγές

Ο κίνδυνος εκροής καταθέσεων θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα πιστωτικά ιδρύματα και την αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου.

Για αυτό και κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, στη βάση του άρθρου 69 του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν τις παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό, έκρινε απαραίτητο την ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου το οποίο ετοιμάστηκε από Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της Τρόικα.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή κατά περίπτωση στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να μπορούν να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, για λόγους δημοσίας τάξης και δημοσίας ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται:


- Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών

- Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας

- Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας

- Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών

- Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας

- Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά

- Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών

- Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών

- Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος

- Περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα

- Περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών

- Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ποιο και πόσο θα είναι το πλαφόν των τραπεζικών πράξεων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά φαίνεται ότι αυτό θα αποφασίζεται κατόπιν οδηγιών των Υπ. Οικονομικών ή κατά περίπτωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]