Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Κρατούμενος Χ «είχε αποκαλύψει μυστικά της Μοσάντ»

Το μνήμα στο οποίο είναι θαμμένος ο Μπεν Ζίγκιερ, στο εβραϊκό νεκροταφείο της Μελβούρνης
Νέα στοιχεία για την υπόθεση αποκαλύπτει το αυστραλιανό δίκτυο ABC

Την κατηγορία ότι είχε αποκαλύψει μυστικά της Μοσάντ, για την οποία εργαζόταν, είχε αποδώσει το Ισραήλ στο Αυστραλοεβραίο Μπεν Ζίγκιερ, τον οποίο και είχε φυλακίσει με διαφορετικό όνομα, πριν εκείνος χάσει τη ζωή του μέσα στο κελί του το 2010.

Την πληροφορία μετέδωσε το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Μοσάντ υποπτευόταν τον Ζίγκιερ για επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας.

Το δίκτυο είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα τον Ζίγκιερ ως τον αυστραλιανής καταγωγής «κρατούμενο Χ», του οποίου την ύπαρξη αρνιόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή το Ισραήλ.

Ο Ζίγκιερ φέρεται να κρεμάστηκε στο κελί του λίγους μήνες αφότου συνελήφθη, το 2010.

Για το θέμα είχε αρχικώς επιβληθεί καραντίνα στα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι περιορισμοί χαλάρωσαν τις τελευταίες ημέρες και ήδη ισραηλινοί βουλευτές έχουν καλέσει να δοθεί τέλος σε πρακτικές λογοκρισίας.

Ο Αυστραλοεβραίος Ζίγκιερ φέρεται, σύμφωνα με το δίκτυο ABC, να είχε συναντήσει πράκτορες της υπηρεσίας ASIO και να τους είχε παράσχει πληροφορίες για επιχειρήσεις στις οποίες είχε λάβει μέρος.

Μεταξύ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανόταν και απόρρητη επιχείρηση στην Ιταλία.

Σαν πράκτορας της Μοσάντ, ο Ζίγκιερ φέρεται ακόμη να δημιούργησε εταιρεία στο χώρο των επικοινωνιών στην Ευρώπη και να εξήγαγε εξαρτήματα σε αραβικές χώρες και το Ιράν.

Η σύλληψη του Ζίγκιερ πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2010. Κρατήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ Αγιαλόν, όπου και έχασε τη ζωή του σε ηλικία 34 ετών, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε υπερασπιστεί την ανάγκη υποθέσεις σαν την συγκεκριμένη να κρατούνται εκτός του δημόσιου βίου, λόγω της ιδιαιτερότητας των απειλών τις οποίες αντιμετωπίζει το εβραϊκό κράτος.




Ισραήλ: Ξετυλίγεται το κουβάρι στην υπόθεση του Aυστραλού «κρατούμενου Χ»

Αυστραλός μετανάστης, εβραίος στο θρήσκευμα, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είχε στρατολογηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, φυλακίστηκε από τις αρχές του Τελ Αβίβ το 2010 και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Πρόκειται για τον λεγόμενο «κρατούμενο Χ», τον 34χρονο Μπεν Ζίγκιερ, το όνομα του οποίου έφερε προ ημερών στη δημοσιότητα το αυστραλιανό δίκτυο ABC.

Το Ισραήλ είχε σπάσει τη σιωπή του για την υπόθεση από την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι ο Ζίγκιερ κρατείτο φυλακισμένος και στην απομόνωση, λόγω αδικημάτων σχετικών με την εθνική ασφάλεια τα οποία είχε διαπράξει.

Το Τελ Αβίβ παραδέχθηκε ότι ο Ζίγκιερ φυλακίστηκε υπό ψεύτικο όνομα «για λόγους ασφαλείας» και ότι βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2010, με το θάνατό του να αποδίδεται σε αυτοκτονία.

Ο Iσραηλινός δικηγόρος Άβιγκντορ Φέλντμαν ισχυρίζεται ότι συναντήθηκε με τον «κρατούμενο Χ» μία μόλις ημέρα πριν ο τελευταίος χάσει τη ζωή του.

Σε δηλώσεις του, ο νομικός κάνει λόγο για έναν ισορροπημένο άνθρωπο, ο οποίος εξέταζε λογικά τις νομικές του δυνατότητες.

Ο Ζίγκιερ αντιμετώπιζε βαρύτατες κατηγορίες, ενώ ακόμη και σήμερα η υπόθεση δε μπορεί να σχολιαστεί από τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Κουβέιτ Αλ Τζαρίντα, η οποία επικαλείται ανώνυμες δυτικές πηγές, ο Ζίγκιερ είχε λάβει μέρος στη στοχευμένη εκτέλεση του επιχειρησιακού διοικητή της Χαμάς Μαχμούντ Αλ Μαχμπούχ στο Ντουμπάι το 2010.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Αυστραλός πρόσφερε πληροφορίες για την επιχείρηση στην κυβέρνηση του Ντουμπάι, σε αντάλλαγμα για την προστασία του εμιράτου.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, πιθανολογείται ότι ο Ζίγκιερ ήταν έτοιμος να αποκαλύψει τη χρήση αυστραλιανών διαβατηρίων σε επιχειρήσεις της Μοσάντ στην κυβέρνηση της Αυστραλίας ή και σε μέσα ενημέρωσης, πριν τη σύλληψή του.

Ο κ. Φέλντμαν ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι ανακριτές του «κρατούμενου Χ» του άσκησαν μεγάλη συναισθηματική πίεση, η οποία πιθανότατα να οδήγησε στη μοιραία εξέλιξη.

Η ιστορία του Μεν Ζίγκιερ ανακίνησε τη συζήτηση για την πρακτική της Μοσάντ να στρατολογεί εβραίους πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν διαβατήρια των χωρών των οποίων είναι πολίτες.

Ο Ζίγκιερ, πατέρας δύο παιδιών, έχει ταφεί στη Μελβούρνη, ενώ η οικογένειά του έχει αρνηθεί κάθε σχόλιο για το θέμα.


Πηγή: Ναυτεμπορική 14/02

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πού είναι τα Παρατηρητήρια του Ελσίνκι, που είναι όλοι αυτοί οι ψεύτες, που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πού βρίσκεται αυτό ο Λιθουανός ευρωπαϊκός επίτροπος επισκέπτης μας, που ήρθε πριν λίγο να μας κάνει συστάσεις για τους φυλακισμένους εγκληματίες λάθρο ή τους άλλους φιλοξενούμενους (ναι, ναι) σε στρατόπεδα και είναι προς αναχώρηση;

    Τι έγιναν όλοι αυτοί; Γιατί χάθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]