H πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας αλλάζει τα πάντα
Ν. Κορέα και Ιαπωνία αρχίζουν να σκέφτονται ‘πυρηνικά’
Η πρόσφατη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι απετέλεσε τον καταλύτη ώστε δύο ακόμη χώρες στην περιοχή, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, να αρχίσουν δημόσια να συζητούν την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Στη Νότια Κορέα, το μέλος του κοινοβουλίου Chung Mong-joon του κόμματος Saenuri («Νέα Σύνορα»), που ασκεί την εξουσία στη χώρα και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα καθώς ελέγχει μετοχικά τον βιομηχανικό κολοσσό Hyundai Heavy Industries ήταν από τους πρώτους που ήγειραν το ζήτημα απόκτησης πυρηνικών όπλων. Μάλιστα, παρομοίασε τη Βόρεια Κορέα με τον «γκάγκστερ της γειτονιάς ο οποίος απέκτησε ένα ολοκαίνουργιο πολυβόλο, ενώ οι άλλοι προσπαθούν να αμυνθούν με πέτρες».
Στον χορό μπήκε και μία από τις μεγαλύτερες νοτιοκορεατικές εφημερίδες, η JoongAng Ilbo, η οποία χαρακτηρίζοντας τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας ως «υπαρξιακή» απειλή για τη Νότια Κορέα, αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τελικά τη χώρα αν η Pyongyang απειλούσε με χρήση πυρηνικών όπλων (σαν τις ενστάσεις του Ντε Γκολ για την αξιοπιστία της αμερικανικής αποτροπής στην Ευρώπη, με το περίφημο «θα θυσιάσουν τη Νέα Υόρκη για το Παρίσι;»). Η συγκεκριμένη συλλογιστική υπονομεύει, αφού δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της και την επιλογή εγκατάστασης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα.
Η επιλογή της απόκτησης πυρηνικών όπλων έχει όμως υποστηρικτές και στην αντιπολίτευση και μάλιστα ο Park Yong-jin, εκπρόσωπος του Ενωμένου Δημοκρατικού Κόμματος, άσκησε κριτική στο κυβερνών κόμμα γιατί δεν έλυσε το πρόβλημα της πυρηνικοποίησης της Βόρειου Κορέας με αντίστοιχο νοτιοκορεατικό πρόγραμμα. Πάντως, προς το παρόν, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας τονίζει ότι η κύρια προτεραιότητα είναι η διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και όχι η διάδοση του πυρηνικών όπλων.
Και στην Ιαπωνία φωνές για πυρηνικοποίηση
Όμως η απόκτηση πυρηνικών όπλων απέκτησε οπαδούς και στην Ιαπωνία παρά ότι το ζήτημα, λόγω των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Χιροσίμα, Ναγκασάκι), θεωρείται ταμπού. Ο πρώην (για τέσσερις θητείες) κυβερνήτης του Τόκιο Shintaro Ishihara που σήμερα είναι μέλος του Κοινοβουλίου της χώρας και συνιδρυτής του κόμματος Αποκατάστασης, δηλώνει ανοικτά ότι η Ιαπωνία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ώστε να αντιμετωπίσει την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Άμυνας της χώρας Itsunori Onodera μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής» λίγες ώρες μετά τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, απέκλεισε την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ιαπωνία λόγω των συνταγματικών περιορισμών και σημείωσε ότι η κύρια αντίδραση στη Βόρεια Κορέα είναι η ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe συμπεριλαμβάνονται μεταξύ αυτών που προωθούν την αλλαγή του άρθρου 9 του συντάγματος της χώρας που απαγορεύει στην Ιαπωνία τη διατήρηση πολεμικού δυναμικού.
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου;
Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων ερμηνεύονται από πολλούς αναλυτές ως έμμεση παρακίνηση προς την Κίνα να παρέμβει στη Βόρεια Κορέα για τη διακοπή του προγράμματος πυρηνικών όπλων. Η Κίνα αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό στήριγμα της Βόρειας Κορέας και κατά συνέπεια εκτιμούν ότι η δυνατότητα επιρροής της είναι μεγάλη, όχι όμως και απεριόριστη.
Από την άλλη πλευρά, η πυρηνικοποίηση τόσο της Ιαπωνίας όσο και της Νότιας Κορέας δεν θα είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη από την ίδια την Κίνα, καθώς θα προσθέσει μία νέα διάσταση στον περισσότερο ή λιγότερο υποβόσκοντα ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των χωρών. Στην ίδια θέση θα βρεθούν και οι ΗΠΑ οι οποίες σήμερα προσφέρουν την πυρηνική ομπρέλα τους σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ενώ και στις δύο ώρες συντηρούν στρατιωτικές βάσεις και σημαντικές δυνάμεις.
Η περίπτωση όμως τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία να θέλουν να συμπληρώσουν το υψηλό οικονομικό και τεχνολογικό τους επίπεδο με στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Το τι ακριβώς άλλαξε στον κόσμο με την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα το αντιληφθούμε όταν θα ωριμάσουν για τα καλά οι συνθήκες και αποδειχθεί ότι ήταν πραγματικά γεγονός-ορόσημο.
ΑπάντησηΔιαγραφή