Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα νίκη Σαμαρά με... λιγότερα λεφτά από την ΕΕ


Εκνευριστική έχει καταντήσει αυτή η αενάως επαναλαμβανόμενη ιστορία με τις... «νίκες» και τους «θριάμβους» που σημειώνει οπωσδήποτε ο εκάστοτε Ελληνας πρωθυπουργός κάθε -μα κάθε!- φορά που συμμετέχει σε σύνοδο κορυφής στην ΕΕ. Το ίδιο πανηγύρι φαιδρής προπαγάνδας ζούμε πάλι από την Παρασκευή, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν το ύψος του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για τα έτη 2014-2020. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» δήλωσε μετά τη λήψη της απόφασης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ειλικρινά απορούμε γιατί είναι ικανοποιημένος, αφού τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη επταετία είναι σαφώς λιγότερα από όσα πήρε την επταετία 2007-2013! Κατά τη διάρκεια της επταετίας που τελειώνει η Ελλάδα πήρε 20,4 δισ. ευρώ συνολικά από τον προϋπολογισμό και τώρα θα πάρει μόνο 16,3 δισ. Ακόμη και αν πάρει μετά το 2016 επιπλέον 2 δισ. ευρώ, τα οποία δεν είναι καθόλου διασφαλισμένα αλλά δεν αποκλείεται πραγματικά να δοθούν, η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα φτάσει στα 18,3 δισ. ευρώ, τα οποία και πάλι υστερούν της προηγούμενης περιόδου 2007-2013. «Μειώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ και παρά τη μείωση η Ελλάδα πέτυχε σπουδαία διαπραγματευτική νίκη» ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες και μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα προς τη συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη αναπαράγουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Απευθύνονται σε ανενημέρωτους και αφελείς.

Προσπαθούν ταυτόχρονα να εξαπατήσουν τους πολίτες, αποκρύπτοντας εντέχνως στοιχεία. Οντως μειώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΟΚ και της ΕΕ ο προϋπολογισμός της. Πόσο όμως; Βάσει των στοιχείων της αξιόπιστης γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» ο τρέχων προϋπολογισμός 2007-2013 ανήλθε στα 995 δισ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να μειωθεί στα 960 δισ. ευρώ για την επόμενη περίοδο 2014-2020. Μείωση 35 δισ. - δηλαδή 3,5%. Οταν τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα μειώνονται από 20,4 δισ. στα 16,3 δισ., αυτό συνιστά μείωση... 20%! Οταν λοιπόν ο μεν προϋπολογισμός της ΕΕ μειώνεται κατά 3,5%, οι δε πόροι προς την Ελλάδα κατά 20%, πώς είναι δυνατόν να δηλώνει ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός; Ακόμη και στην περίπτωση που μετά το 2016 η Ελλάδα πάρει και τα πρόσθετα 2 δισ. λόγω συνεχιζόμενης άθλιας δημοσιονομικής κατάστασης, και πάλι η μείωση από τα 20,4 δισ. στα 18,3 (δηλαδή 16,3 δισ. ευρώ σίγουρα και 2 πιθανά) δισ. αποτελεί μείωση 10% - δηλαδή τριπλάσια από τη μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ!

Προς τι λοιπόν η «ικανοποίηση» του Σαμαρά, αν όχι προς παραπλάνηση τεχνηέντως του ελληνικού λαού; Αλλο πράγμα αν έλεγε με ειλικρίνεια: «Ευτυχώς γλιτώσαμε, αποφύγαμε την υιοθέτηση της άθλιας πρότασης της Κομισιόν η οποία ήθελε να περικοπούν οι πόροι προς την Ελλάδα κατά... 50%! Περιορίσαμε τη μείωση στο 20% και υπό προϋποθέσεις ακόμη και στο 10%». Πέρα όμως από τα θλιβερά προπαγανδιστικά κόλπα της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν όντως σοβαρά θέματα με αυτή τη σύνοδο της ΕΕ που αξίζει να σχολιαστούν. Εν πρώτοις η συμβολική μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της - και μάλιστα την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Την ώρα δηλαδή που οι χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την έμπρακτη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, η Γερμανία μειώνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ! Και όχι μόνο αυτό, μειώνει πολύ περισσότερο ποσοστιαία τα ποσά που κατευθύνονται προς τις χώρες που έχουν χτυπηθεί σκληρότερα από την κρίση!

Η γερμανική στάση αποκτά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ακριβώς αυτή την περίοδο το Βερολίνο είναι εκείνο που προωθεί την ιδέα μεγαλύτερης πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ ανέρχεται μόλις στο... 1% (!) του ΑΕΠ των χωρών-μελών της, πρέπει να τον ζώσουν τα φίδια για τις προθέσεις της Γερμανίας: Τι είδους πολιτική ενοποίηση εννοεί το Βερολίνο, χρηματοδοτούμενη με λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ και μάλιστα με τάσεις μείωσης πλέον; Εννοεί δηλαδή «πολιτική ενοποίηση» κατά το πρότυπο της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου και των οποίων δυστυχούν οι λαοί και διασύρεται η κρατική τους υπόσταση και καταπατείται η εθνική τους αξιοπρέπεια; Αυτό είναι Τέταρτο Ράιχ, δεν είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που επιθυμεί μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]