Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νομισματικό πόλεμο με ΗΠΑ-ΕΕ αρχίζει το Ιράν


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Ιράν, Σαμσεντίν Χοσσεϊνί, ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου, ότι σε απάντηση των κυρώσεων που επέβαλαν στις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, η Ιρανική κυβέρνηση αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση των συναλλαγών σε δολάρια και ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές της, και αποκάλυψε ότι αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (CBI) μετέτρεψε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας σε χρυσό. 

Ο Ιρανός υπουργός σημείωσε ότι η αλλαγές που θα γίνουν στις νέες εμπορικές συμφωνίες, θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από το δολάριο και το ευρώ, και τόνισε ότι οι εμπορικοί εταίροι του Ιράν χαιρέτισαν την απόφαση, λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ μέσω της υποτίμησης του δολαρίου, αλλά και λόγω των κινδύνων που περικλείουν για το μέλλον , λόγω της οικονομικής κρίσης της Δύσης .

Οι Αμερικανοί τραπεζίτες σχεδιάζουν την συνεχή υποτίμηση του δολαρίου με την παροχή συνεχώς πιστώσεων με πληθωρικά δολάρια προς τις αμερικανικές τράπεζες και τις χρεοκοπημένες μεγάλες εταιρείες όπως η GM.

Με αυτήν την επιθετική υποτίμηση, οι ΗΠΑ εξαναγκάζουν τις χώρες που μαζεύουν τα δολάρια όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ρωσία που κατέχουν μεγάλες ποσότητες δολαρίων στα αποθεματικά τους, να στηρίζουν το δολάριο αγοράζοντας αμερικάνικα ομόλογα με χαμηλό επιτόκιο, και επενδύοντας στο αμερικάνικο χρηματιστήριο για να προλάβουν τον εκμηδενισμό των αποθεμάτων τους. 


Στις αρχές του 2012, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να εμποδίσουν την εξαγωγή του πετρελαίου του Ιράν και τις συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.  

Σε απάντηση, στις 22 Νοεμβρίου 2012, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Μαχμούντ Μπαχμανί είχε προτείνει τη χρήση των τοπικών νομισμάτων στο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου ως εναλλακτική λύση στα χαρτονομίσματα ΗΠΑ και ΕΕ.

Μετα τις ανακοινώσεις του Ιράν, στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε μια έκθεση πρακτόρων του (ρουφιάνο) Ινστιτούτου για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, (ISIS), * με τον ισχυρισμό ότι το Ιράν παρά τις κυρώσεις που έχουν πλήξει την οικονομία του, δεν σταμάτησε το πυρηνικό του πρόγραμμα, και θα είναι σε θέση να αποκτήσει μία πυρηνική βόμβα μέχρι τα μέσα του 2014.

Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο ζήτησε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν αλλά και αύξηση της πίεσης προς τους κύριους εμπορικούς εταίρους του για να απομονώσουν οικονομικά την Τεχεράνη.

* Το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, το ίδρυσε ο Δαβίδ Ολμπράιτ που είχε μεγάλη ανάμιξη στη σκηνοθεσία για το δήθεν πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράκ, και το χρηματοδοτούν ιδρύματα όπως το Carnegie Corporation of New York, το Ford Foundation , το Rockefeller Foundation, το Rockefeller Brothers Fund, το Ομοσπονδιακό υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το United States Institute of Peace, του αμερικανικού Κογκρέσου, και άλλα 13 ιδρύματα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]