Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικά ναυτικά γυμνάσια στην Μεσόγειο

Η είδηση στην ηλεκτρονική σελίδα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς έχει πολιτική σημασία. Και οι τέσσερεις στόλοι της Ρωσίας βρίσκονται σε ετοιμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο για τα γυμνάσια που θα λάβουν χώρα στα τέλη Ιανουαρίου στη Μαύρη θάλασσα και την Μεσόγειο.

Russia Beyond the Headlines
8 Iανουαρίου 2013

(Επαναδημοσίευση, για προσεκτική ανάγνωση)  

Με την αυγή του 2013, η Μόσχα θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι η περιοχή όπου θα γίνουν οι ναυτικές ασκήσεις έχουν για την ίδια ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον σε όσα εξελίσσονται. Αυτό έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στη Συρία, και με τον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη στον χώρο των δύο θαλασσών όπου και τα γυμνάσια και όχι μόνο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στην επίσημη αναφορά του υπουργείου γίνεται λόγος για γυμνάσια, το μέγεθος των οποίων είναι πρωτοφανές για τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεκάδες πλοία από τους στόλους της Βαλτικής, της Βόρειας, της Μαύρης θάλασσας και του Ειρηνικού θα συντονίσουν τις ενέργειες και την ισχύ τους έτσι ώστε να δοκιμάσουν να αντιπαρατεθούν σε κινδύνους τρομοκρατικούς, πειρατικούς και άλλους.

Στους δύο αυτούς τομείς, πολύ μικρότερες αρμάδες είχαν άψογη απόδοση τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι τώρα η ρωσική ναυτική ηγεσία επιχειρεί να διαπιστώσει και πού αλλού μπορεί και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την ισχύ του ναυτικού της. Αν και στο άμεσο μέλλον έχει ληφθεί απόφαση για ενίσχυση του στόλου της Άπω Ανατολής (Ειρηνικού) με νέας γενιάς πλοία - άρα εκεί προβλέπεται σύντομα το θέατρο των εξελίξεων για τα συμφέροντα της Ρωσίας - ωστόσο, τα γυμνάσια προς το παρόν θα γίνουν στον άξονα Μαύρης Θάλασσας-Μεσογείου, με επίκεντρο την ανατολική πλευρά της περιοχής.

Την παραμονή των Χριστουγέννων είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε, στον Πειραιά, το εντυπωσιακό θωρηκτό, αντιτορπιλικό "Μόσκβα" το οποίο με το συνοδευτικό " Σμετλίβιι" ήταν αγκυροβολημένα για λίγες μέρες. Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς από μια επίσκεψη σε τέτοιου επιπέδου πολεμικά πλοία είναι έντονη. Όχι μόνο γιατί ακούει ότι τα ραντάρ καλύπτουν όλη τη Μεσόγειο, όχι μόνο γιατί φέρουν 64 συστοιχίες των γνωστών σε Ελλάδα και Κύπρο αντιπυραυλικών συστημάτων S-300, ούτε, ίσως, γιατί είναι το ίδιο θωρηκτό, με άλλη, τότε, ονομασία, το οποίο κλήθηκε να φιλοξενήσει την συνάντηση κορυφής Γκορμπατσόφ-Μπους το 1989, στα ανοικτά της Μάλτας.

Αλλά κυρίως διότι, σε συνδυασμό με τους άλλους ναυτικούς σχηματισμούς της Ρωσίας, ήδη αρκετές εβδομάδες τώρα και άλλες τόσες στη συνέχεια, δίνει το τόνο στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο παράγων της ασφάλειας στην σύγχρονη εποχή εξακολουθεί να στηρίζεται στα όπλα. Με αυτά άλλοι επιβάλλουν "δημοκρατία", αφού πριν οι ίδιοι έχουν προκαλέσει χάος, για να έρθουν στη συνέχεια να τεθούν επικεφαλής της διαδικασίας… ασφαλείας.

Η Μόσχα το έζησε αυτό πολλές φορές. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο ήταν ο τυχοδιωκτισμός του Σαακασβίλι στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο 2008, όπου καταδείχθηκαν ο ρόλος της Ουάσιγκτον και η φαρισαϊκή "υστερία" της Ε. Ε. Από τότε στη Ρωσία έπαψαν να έχουν αυταπάτες για τις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον και τις εκάστοτε λεκτικές υποσχέσεις περί εκτίμησης των ρωσικών συμφερόντων στον Καύκασο, την Αν. Ευρώπη, τα Βαλκάνια και αλλού.

Τα γυμνάσια που έχουν προγραμματιστεί για αυτό τον μήνα στη Μεσόγειο δεν έχουν στόχο την όποια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Απλά πιστοποιούν ότι το Κρεμλίνο και συμφέροντα έχει στην ευρύτερη αυτή περιοχή και δυνάμεις να στηρίξουν τα συμφέροντα αυτά. Ο καθένας ας το λάβει υπ΄ όψιν του.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]