Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Τουρκία τον Μάρτιο ο Σαμαράς;

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που είναι έτοιμος να ανακηρύξει την ΑΟΖ και παρά τις φωνές από τη γειτονική χώρα και τις επιθετικές δηλώσεις, αναμένεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να μεταβεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Τουρκία για την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν επισήμως, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες δεν θα πρόκειται για επίσημη επίσκεψη αλλά για “G to G” όπως αποκαλείται, θα γίνει δηλαδή σε κυβερνητικό επίπεδο και σε ανταπόδοση της προηγούμενης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την αρχή της άνοιξης προγραμματίζεται μέσω της διπλωματικής οδού, η σύγκληση του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει στην Τουρκία, όπου θα βρεθεί και ο Πρωθυπουργός για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εν μέσω της πολεμικής που άρχισε, με δηλώσεις διά του τύπου, η τουρκική πλευρά για το θέμα της ΑΟΖ, αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη Σαμαρά στη γειτονική χώρα, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί. 

Αρχική πρόθεση των δυο πλευρών ήταν να γίνει το Συμβούλιο είτε τον Ιανουάριο, είτε το αργότερο τον Φεβρουάριο, αλλά τελικά επελέγη η αρχή του Μαρτίου.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια ακριβώς μορφή θα έχουν οι διερευνητικές επαφές και εάν η κυβέρνηση Σαμαρά θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Παπανδρέου, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξωπραγματικό για πολλούς λόγους, με πρώτον την αδιαμφισβήτητη στάση του ίδιου του Σαμαρά στα εθνικά θέματα

Πρέπει να επισημανθεί ότι την περίοδο Παπανδρέου, οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει ουσιαστικά για την οριστικοποίηση ενός κειμένου Πολιτικής Συμφωνίας που θα έθετε τις αρχές για μια ευρύτερη ελληνοτουρκική συνεννόηση.
Όμως, το ζήτημα του Καστελόριζου είναι το μεγάλο αγκάθι με την Άγκυρα να επικαλείται σειρά αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων και να τηρεί σκληρή στάση.

Η άλλη συνταγή είναι αυτή που ακολούθησε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή με υπουργούς Εξωτερικών, τον Πέτρο Μολυβιάτη και την Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν περισσότερο διαχειριστική για να αποφευχθούν οι κακοτοπιές.

Κάποια στιγμή στο παρελθόν, όταν είχε έρθει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα, περί τις αρχές Οκτωβρίου του 2012, είχαν διατυπωθεί κυρίως από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών σκέψεις για πιθανή διεξαγωγή του Συμβουλίου ακόμα και εντός του Νοεμβρίου του 2012, αλλά απορρίφθηκαν.
Οι λόγοι ήταν βασικά δύο: 
Ο πρώτος ήταν ότι δεν μπορούσε να φανεί η Ελλάδα ότι συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία όταν η τελευταία δεν αναγνωρίζει την εκ περιτροπής προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.
Ο δεύτερος είναι ότι επί του ζητήματος της διεξαγωγής υπήρξε και μια ελαφρά διαφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να μην επιδεικνύει μεγάλη βιασύνη.
Αυτή η διάσταση μεταξύ των δυο πλευρών εμφανίστηκε στο Βήμα της περασμένης Κυριακής που δημοσίευσε δισέλιδο αφιέρωμα για την ΑΟΖ και έδειξε να υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το θέμα μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Μεγάρου Μαξίμου.

Το δημοσίευμα προκάλεσε έντονη συζήτηση σε κύκλους της κυβερνήσεως, διότι έδειξε ότι δεν υπάρχει κοινή εθνική γραμμή σε ένα τέτοιο μείζον θέμα και προέκυψε το ερώτημα ποιον εξυπηρετούσε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να εμφανιστεί αυτή η διαφωνία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από την Τουρκία.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. μια ζωη λουζερς θα ειμαστε γιατι τι εχει να κανει εκει ο δουλος της Μερκελ?να πιει καφε με τον Ερντογαν?τι αλλο να του τριξει τα δοντια για την ΑΟΖ?χα ασ γελασω αφου δεν εχει δοντια το πτηνο.Κοκο κο,θα του πει εκαν ταυγο...Μια ζωη ανορανωτοι,χωρις συνενοηση με ολους τους αρχηγους με κοινη στρατηγικη,με πατριωτικο πνευμα,κυριαρχου κρατους που ξερει τι γυρευει στον πλανητη.Ενας και μονος ΚΟΥΚΟΣ την αποτυχια θα μας φερει και παλι και εσκεμενα,λαθη,λαθη,θα πει μετα ρε παιδια καταλαθος,δεν το ηθελα...εμετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα δουλικα των τραπεζιτων θα συναντηθουν....και...χεστικε η φοραδα στ'αλωνι .
    Ο επομενος τσολακογλου , ο τσιπρας , θα τελειωση την δουλεια που ξεκινησε φανερα το '74 η φαυλοκρατια .
    Οσοι ειναι ετοιμοι και αποφασισμενοι θα ζησουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]