Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μην απελπίζεσαι και δεν θ' αργήσει...


Tου Δημήτρη Καζάκη 

Όσοι απογοητεύονται γιατί αργεί να έρθει η ξαστεριά, γιατί σαρώνει η απελπισία της καθημερινότητας, να σκέφτονται ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να τραβήξει για πολύ. Γρήγορα, ίσως πιο γρήγορα απ' ότι φανταζόμαστε, ο λαός μας θα σηκώσει κεφάλι. Γιατί έχει εμάς, τα παιδιά του, που δεν το βάζουμε κάτω. Όσο υπάρχουμε εμείς, όσο λίγοι κι αν είμαστε, ετούτος ο λαός δεν θα δουλωθεί ποτέ. Αυτό δείχνει η ιστορία. Πώς μπορεί να τα βάλει κανείς μαζί μας, όταν όλο μας το είναι έχει δωθεί για την απελευθέρωση αυτού του τόπου; Ποιος μπορεί να μας σταματήσει; Ούτε ο θάνατος! Κρατάτε αδέρφια, αγάντα σύντροφοι, ο κάβος μπορεί να φέρνει πολλά μποφόρ, αλλά εμείς θα τον περάσουμε για να δει μπουνάτσα ο λαός μας. 

Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Είμαστε πια πολλοί και είμαστε όλοι μαζί σ' αυτόν τον αγώνα. Ο ένας στηρίζει τον άλλο. Ο ένας δίνει δύναμη στον άλλο. Όλοι μαζί στον κοινό αγώνα. Η απελπισία, η κατάθλιψη, η μοιρολατρία αντιμετωπίζεται μόνο με την συμμετοχή, μόνο με την ενεργή δράση στην οργανωμένη πάλη του λαού μας.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο λαός μας αντιμετώπισε τέτοια θεριά. Και παλιά λοιπόν όταν οι κρεατομηχανές του ναζισμού σάρωναν την χώρα στην αρχή απελπισία, κατάθλιψη και μοιρολατρία άρχισαν να σαρώνουν την ελληνική κοινωνία και να συσσωρεύουν χιλιάδες θύματα. Μέσα σ' εκείνη την καταχνιά, μέσα σ' εκείνο το σκοτάδι, μέσα σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε το "εγώ" να την βγάλω καθαρή κι ας πνιγούν όλοι οι άλλοι, όταν κυριαρχούσε το δεν γίνεται τίποτε, που να τα βάλουμε τώρα με τις σιδερόφρακτες στρατιές του πανίσχυρου εχθρού, κάποιοι κόντρα στον καιρό οργανώνονταν, πάλευαν και ονειρεύονταν μια νέα Ελλάδα. Στην αρχή δεν ήταν πολλοί, λίγοι ίσα με μια χούφτα, αλλά με καδιά αποφασισμένη όσο δεν παίρνει. Εκείνα τα πρώτα χρόνια, της πίκρας και της απογοήτευσης που στοίχειωναν ακόμη και τις πιο αδάμαστες καρδιές των πιο αποφασισμένων αγωνιστών, η τέχνη ήταν πάντα το καλύτερο καταφύγιο. 

Παραθέτω ένα ανέκδοτο ποίημα του Αιμίλιου Βεάκη, που γράφτηκε στις 18 Αυγούστου 1941, το οποίο μου έστειλε ένας φίλος που τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι' αυτό: 

Δημοτικό Ποίημα του Αιμίλιου Βεάκη - 18 Αυγούστου 1941 

Δεν είναι τρόπος να γνοιαστούν να μιληθούν οι ανθρώποι. 
Καθένας χώρια το σαρκί, το εγώ καθένας χώρια, 
κι ένας βυζαίνει ταλλουνού το γαίμα να χορτάσει 
και πίσωθέ τους ύπουλο το κλεφτοσκυλολόι 
τους διαγουμάει το έχει τους και τους ρουφάει τη ζήση. 
Θέλω να πάρω ένα στρατί, κρυφό σα μονοπάτι 
που να με πάει στο ξάγναντο, στην πιο ψηλή κορφούλα 
κι ούτε από δω το δρόμο μου ψυχή να μη γροικήσει. 
Οι οχτροί μου να με χάσουνε κι οι φίλοι να σαστίσουν 
κι όλοι να πουν πως χάθηκα, πως έσβησα απ' τον κόσμο. 
Κι εγώ ψηλά με τα στοιχειά, με τα θεριά, με τάστρα, 
με του βουνού τα πνεύματα να κάνω μετερίζι. 
Με αντιμαχές κι αθιβολές να βρω το μυστικό τους, 
να κλέψω απ' τ' αστρα υπομονή κι απ' τα θεριά το θάρρος 
κι απ' τα στοιχειά τη δύναμη και την καπατσοσύνη, 
απ' το βοριά την αντοχή και την ορμή απ' το νότο 
κι από τη στουρναρόπετρα την άλυωτη σκληρότη, 
να κάνω πέτρα το κορμί και την ψυχή ατσαλένια. 
Κι όταν θαρθεί ο καλός καιρός να στήσω καραούλι 
με μπιστικούς τους Σάτυρους κι αρματωλούς τους Πάνες 
και κρυφομαντατάρηδες ταγερικά του Λόγγου. 
Με τέτοιο ασκέρι νείρομαι να ξαναρθώ στη χώρα. 
Και μιαν αυγή απ' το ξάγναστο κι απ' την ψηλή ραχούλα, 
να κάνω τις παλάμες μου χουνί και να φωνάξω: 
«Βιαστήτε! Καθαρίστε τα τάνομα σωθικά σας, 
 σπεκουλαδόροι του χρυσού κι έμποροι του θανάτου, 
κλέφτες της χήρας, του ορφανού, ξεμαυλιστές των νιάτων, 
πραματευτάδες άνομοι κάθε Θεού και τόπου, 
καταλυτάδες του Καλού και σπιλωτές του Ωραίου, 
βιαστήτε, γιατί επλάκωσα με των στοιχειών τ' ασκέρι»! 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Κ. Καζακη, πολλοι ελληνες σας λατρευουμε -για πολλους λογους.Ομως το υπερβολικα μεγαλο πληθος "κομματων ",αποψεων και ιδεολογιων,η ισχυρογνωμοσυνη, η αλαζονια κ.α.,τη χαλουν τη δουλεια. Εδω και αιωνες.Λετε οτι ο λαος νοιωθει οτι αργει η ξαστερια. Ομως προκειται για γεγονος. Και ,εννοειται,προπαντος σ' ετουτην τον εφιαλτη, ενα αξιο ειρηνικο σωτηριο " κινημα ",ασφαλως θα σαρωνε ακαριαια και ανυποχωρητα στις καρδιες του λαου, ηδη απο χθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε πολλοί αλλά σκόρπιοι
    κάτι πρέπει να μας ενώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά τους δίνω άλλο ένα καλοκαίρι. Τότε θα έχει καεί και το τελευταίο τους χαρτί, ο Αλέξης "φέξε μου και γλύστρησα" Τσίπρας. Μετά πια τι κουνέλι θα βγάλουν από το καπέλο; Τον Καραμανλή αδυνατισμένο και στυλάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόση ψυχή θα χάσουμε σ' ένα τέτοιο καλοκαίρι;

      Διαγραφή
  4. Για ονομα του Θεου,ας κανουμε κατι .Γιατι να μην προβαλλουμε ευρυτερα και πιο κατανοητα και με απολυτα σοβαρο υφος τις αποψεις τού κ. Καζακη,που εδω και πολυν καιρο αγωνιζεται με ξεκαθαρη και πληρη παρουσιαση των προβληματων αλλά χωρις -ειπαμε -διεξοδικη ,ανταποδοτικη σχετιση με το λαο μας αλλα και με τα λοιπα προβληματα του τοπου ;Πραγματι ,ως το καλοκαιρι θα καταρρευσει το τρεχον προγραμμα σωτηριας,για πολλους λογους. Ομως ΤΟΤΕ ,ΕΥΝΟΗΤΑ, ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ,ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ .Γιαυτο κ. Καζακη υπογραμμισαμε το φοβο για την ξαστερια που ολοφανερα θα εχει αργησει, μη αναστρεψιμα.ΠΡΩΤΟ, ο λαος ξερει θετικα τι θα πει δραχμη.ΔΕΥΤΕΡΟ,ο λαος εχει χρεοκοπησει ή θα εχει, αισιως απο το νεο ετος: ειναι απολυτη αληθεια οτι δεν θα περικοπουν αλλο οι μισθοι και οι συνταξεις . Τι να το κανεις ομως αφου το ποσό που,ετσι ,θα " γλυτωσει " ΘΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ;ΤΡΙΤΟ, οταν συμβαινουν σεισμοι και καθε ειδους τραγωδιες,η παγκοσμια κοινοτητα σπευδει και βοηθαει. Τι λοιπον ,η ιδια κοινοτητα θα καταχεριασει,ουτε λιγο ουτε πολυ το κεντρο της γης,ΤΗΝ....Ελλαδα που θα δηλωσει οτι ,βρ'αδερφε,αποδεσμευεται για ευθετοτερο χρονο απο ενα αισχρο χρεος -που αλλωστε εχει αλλως πως εξοφληθει;ΤΕΤΑΡΤΟ ,ναι να παραδεχτουμε οτι για λιγον καιρο θα υπαρξει μια στενοχωρια ,που μπορει να αντιμετωπισθει με συμπαρασταση αναμεσα σε ολους τους ελληνες,αλλα ,οπως επανειλημενα τεκμηριωνει ο κ. Κ., ταυτοχρονα και ευνοητα θα ξεκινησει η αναστροφη του κλιματος.ΠΕΜΠΤΟ,ολοκληρος ο πλανητης και ιδιως οσα ευρωπαί΄κα κρατη δεν εχουν ανεξαρτητοποιηθει απο τον δευτερο πολεμο,θα πεσουν επανω στην Ελλαδα εκλιπαρωντας ( αν και αυτο δεν γινεται τοτε να μας ενδιαφερει):διοτι το στραβωμα εδω θα φερει βαρυτατη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ καταστροφη κι' αστους να λενε οτι.......εχουν....προετοιμαστει . (( Ο ιδιος,πιο πανω,10:08,της 1 Δεκ. )).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι αγαπητέ Κε Καζάκη. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι μαζί. Ποτέ δεν είμασταν. Πάντα είμασταν ο καθένας για την πάρτη του. Σήμερα ακόμα περισσότερο. Το προετοίμασαν καιρό και το πέτυχαν. Οχι μόνο στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι μόνοι τους και ξένοι μεταξύ τους. Χαίρονται με την δυστυχία του άλλου όσο κι αν υποκρίνονται για το αντίθετο. Ολοι μαζί πλέον Θα φτάσουμε στην κόλαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]