Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις του (επόμενου καγκελάριου;) Sigmar Gabriel


Του Κώστα Ράπτη

Ένα πολιτικό σκηνικό ρευστοποιημένο και αφοσιωμένο στην μικροδιαχείριση και τα μικροπολιτικά παιχνίδια: αυτό είναι το περιβάλλον από το οποίο προκύπτουν δηλώσεις σαν αυτές του προέδρου του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Sigmar Gabriel, ότι η παράταξή του θα απορρίψει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, εάν προηγουμένως δεν εξασφαλισθεί ότι οι πλούσιοι Έλληνες να αναλάβουν τα αντίστοιχα βάρη, μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild ο Gabriel δήλωσε μάλιστα ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών “θα έπρεπε να ντρέπονται, επειδή κερδίζουν στα κρυφά σαν κλεπταποδόχοι από τη φοροδιαφυγή των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων και μετά καλούν τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους φορολογουμένους να χρηματοδοτήσουν πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα” και πρότεινε να παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στις ευρωπαϊκές χώρες τους, μέχρι να αποδειχθεί ότι έχουν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι.

Δηλώσεις σαν αυτές μας υπενθυμίζουν ότι ο προεκλογικός αγώνας για τις ομοσπονδιακές γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 έχει ήδη αρχίσει για τα καλά, θέτοντας εν αμφιβόλω την επιτυχία οποιασδήποτε συμφωνίας επιτευχθεί μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκής πλευράς για τη στήριξη της Ελλάδας.

Μας υπενθυμίζουν επίσης ως σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα ο “μεγάλος συνασπισμός” Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει την κυβερνητικό αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών είναι ήδη μια πραγματικότητα, καθώς η στήριξη της μείζονος αντιπολίτευσης στη Bundestag έχει αποτελέσει την προϋπόθεση έγκρισης προγραμμάτων διάσωσης για τα οποία η Angela Merkel δεν διαθέτει την “πλειοψηφία της καγκελαρίου” λόγω διαρροών από την κυβερνώσα παράταξη.

Άλλωστε, στην Bundesrat, την Άνω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα κρατίδια, η κεντροαριστερά διαθέτει ήδη την πλειοψηφία και την αξιοποιεί αναλόγως: ο Gabriel έχει απειλήσει με καταψήφιση τη συμφωνία της Γερμανίας με την Ελβετία από την οποία τα δημόσια ταμεία αναμένεται να εισπράξουν 10 δισ. ευρώ, σε αντάλλαγμα για τις αδήλωτες καταθέσεις (ύψους έως και 150 δισ.) Γερμανών στις ελβετικές τράπεζες. Την οργή των Σοσιαλδημοκρατών (οι οποίοι προσανατολίζονται όλο και περισσότερο σε μία ρητορική του τύπου “να πληρώσουν οι έχοντες”) προκαλεί το γεγονός ότι η συμφωνία διασώζει την ανωνυμία των καταθετών, στους οποίους και προσέφερε αρκετό χρόνο ώστε να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να “δωροδοκήσει” τη Bundesrat, παραχωρώντας το σύνολο των 10 δισ. (αντί του αρχικώς προβλεπόμενου 70%) στα ταμεία των κρατιδίων.

Αντίστοιχοι μικρο-υπολογισμοί κυριάρχησαν και στην απόφαση της κυβέρνησης Merkel να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 3 δισ. ετησίως, αυξάνοντας το επίδομα που χορηγείται στις μητέρες οι οποίες δεν καταφεύγουν στις υπηρεσίες παιδικών σταθμών. Το μέτρο αυτό, που συμβαδίζει με τα συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα των Βαυαρών Χριστιανο-κοινωνιστών αλλά καταγγέλθηκε ακόμη και από τις εργοδοτικές ενώσεις, εξασφάλισε την συναίνεση των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων, χάρη στην παράλληλα κατάργηση της αντιδημοφιλούς συμμετοχής των ασφαλισμένων, ύψους 10 ευρώ τριμηνιαίως, στο κόστος των ιατρικών επισκέψεών τους. Στην περίπτωση αυτή ο Gabriel εμφάνισε το δημοσιονομικά αυστηρό του πρόσωπο δηλώνοντας ότι σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους η κυβέρνηση Merkel συνιστά να πίνουν νερό και στο εσωτερικό της χώρας πίνει κρασί”...

Ο Gabriel προσπαθεί να ρίξει το κόμμα του στην προεκλογική μάχη έχοντας να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα προβλήματα: την (και δημοσκοπικά αποτυπωμένη) λανθασμένη εκκίνηση (Fehlstart) του προτεινόμενου από τους Σοσιαλδημοκράτες για την καγκελαρία Peer Steinbrueck, και την καχυποψία στις σχέσεις με τους Πρασίνους.

Ευρισκόμενος πιο κοντά στην “καρδιά” της κομματικής βάσης, ο (ταπεινής καταγωγής και εκπαιδευτικός το επάγγελμα Gabriel) προσπαθεί να πείσει ότι η Σοσιαλδημοκρατία δεν έχει πάψει να αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των “μη εχόντων” και δηλώνει ότι ο Steinbrueck (ο οποίος βρέθηκε να απολογείται για τα 1.25 εκατ. ευρώ που κέρδισε από τις 89 ομιλίες του από το 2009) είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να χαλιναγωγήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές που απειλούν τη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, η στροφή των Πρασίνων προς το κέντρο (οι οποίοι μόλις εξέλεξαν ως συμπρόεδρό τους την ανατολικογερμανίδα πάστορα Katrin Göring-Eckardt αντί της αριστερόστροφης Claudia Roth) κινητοποιεί τους φόβους ότι οι προαλειφόμενοι για αυριανοί κυβερνητικοί εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών σε έναν “κοκκινο-πράσινο συνασπισμό” αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής σύμπραξής τους με τους Χριστιανοδημοκράτες, κατά τα (βραχύβια και αποτυχημένα) πειράματα του Αμβούργου και του Ζάαρ.

Σε ένα τοπίο, όπου η εκλογική συμπεριφορά έχει πλήρως “εξατομικευθεί” και οι άλλοτε ισχυρές συλλογικότητες (συνδικάτα, Εκκλησίες) αποδυναμώνονται, οι διαθέσεις των ψηφοφόρων μοιάζουν με κινούμενη άμμο – εξ ού και μετεωρική άνοδος του Κόμματος των Πειρατών (εκπροσωπούνται σε τέσσερα κρατίδια) και η τωρινή εξίσου θεαματική πτώση τους, καθώς αδυνατούν να διατυπώσουν συνεκτικές θέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Απηυδισμένος να δέχεται δημοσιογραφικές ερωτήσεις που προϋποθέτουν ότι το κόμμα του θα είναι το φθινόπωρο ο ελάσσων εταίρος μιας νέας κυβέρνησης Merkel, ο Gabriel επιχειρεί, με αφορμή την ευρωπαϊκή κρίση, να κατηγορήσει τους νυν κυβερνώντες για διγλωσσία και υποκρισία: είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τον Αύγουστο, συντασσόμενος με το σχετικό μανιφέστο του φιλοσόφου Juergen Habermas και του οικονομολόγου Peter Bofinger, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι υπάρχουν μόνο δύο “καθαρές λύσεις”: η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα και η αποφασιστική προώθηση της πολιτικής ένωσης – την οποία ο ίδιος οραματίζεται και ως αμυντική διότι, όπως έχει τονίσει δεν βλέπει το λόγο “27 φίλοι” να έχουν “27 διαφορετικούς στρατούς”. 

Για δε την Ελλάδα τόνισε (αναδεικνύοντας άλλη μία “υποκρισία” της γερμανικής κυβέρνησης, αυτή τη φορά ως πωλητή οπλικών συστημάτων) ότι δεν είναι λογική συνταγή το να εξοπλίζεσαι, ενώ οδηγείς στη λιμοκτονία το λαό σου...

 Πηγή: Κεφάλαιο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]