Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπάστακες παντού, ακόμα και στις εφορίες

  • Με δικαίωμα βέτο ξένοι επίτροποι στις τράπεζες
  • Θα ελέγχουν τις χορηγήσεις δανείων πάνω από 10 εκατ. ευρώ και για δάνεια σε μέλη των διοικήσεων των τραπεζών και σε συγγενείς τους άνω των 5 εκατ. ευρώ
  • Θα δίνουν εντολές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Yπό καθεστώς ασφυκτικά περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας (για να μην πούμε ότι δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία και θεωρηθούμε... λαϊκιστές) βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, μετά και την υπογραφή και ψήφιση του νέου Μνημονίου, που περιέχει ρυθμίσεις οι οποίες θέτουν υπό πλήρη επιτήρηση ακόμα και όποιον τομέα δράσης του κράτους δεν είχε μπει με τα προηγούμενα Μνημόνια!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αποκαλύπτει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», μέσα στα νέα μέτρα που θα αρχίσουν να ισχύουν από τώρα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΔΝΤ, και το δικαίωμα βέτο των ξένων «επιτρόπων» που θα εγκατασταθούν στις τράπεζες τόσο για την έγκριση επιχειρηματικών δανείων όσο και για την έγκριση δανείων των μελών των ΔΣ, των άλλων στελεχών τους, καθώς και των συγγενών τους!

Οι περιβόητοι «μπάστακες» (όπως τους είχε αποκαλέσει επί διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου ο Κ. Σκανδαλίδης) βρίσκονται πλέον παντού, ελέγχουν τα πάντα, δεν γίνεται απολύτως τίποτα δίχως την έγκρισή τους. Είναι ουσιαστικά οι υπουργοί, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι περιφερειάρχες, οι διοικητές, τα πάντα όλα!

Προφανώς και υπό το άγχος της επόμενης δόσης η ελληνική κυβέρνηση, με τη συμφωνία και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, εκχώρησε τον έλεγχο, και μάλιστα με αποφασιστικές αρμοδιότητες και των τομέων που είχαν «ξεφύγει» από ανάλογες συμφωνίες που είχαν γίνει επί των κυβερνήσεων του Γιώργου.

Στην πραγματικότητα τίποτα δεν θα γίνεται, τίποτα δεν θα εκταμιεύεται, τίποτα δεν θα υπογράφεται αν δεν υπάρχει προηγουμένως το... «τυπωθήτω» των διαφόρων επιτρόπων, ελεγκτών, επικυριάρχων...

Ένα απ' τα τελευταία «οχυρά» που δεν είχαν τεθεί υπό καθεστώς ελέγχου, οι τράπεζες, θα μπουν σύντομα (απ' το νέο έτος), ως αποτέλεσμα του μηχανισμού της ανακεφαλαιοποίησής τους και κατόπιν απαίτησης του ΔΝΤ και της Κομισιόν, που θα κυρωθεί με νόμο ή (το πιθανότερο...) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις αμέσως επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τα όσα απαιτήθηκαν, έγιναν αποδεκτά και θα θεσμοθετηθούν συντομότατα, θα τοποθετηθούν παντοδύναμοι επίτροποι στις τράπεζες, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα εγκρίνουν τα πάντα.

Μάλιστα, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», θα έχουν δικαίωμα βέτο σε σημαντικές δραστηριότητες της κάθε τράπεζας και συγκεκριμένα:

• Χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη δεν θα μπορεί να εγκρίνεται κανένα επιχειρηματικό δάνειο από 10 εκατομμύρια ευρώ και πάνω.

• Επίσης δεν θα είναι δυνατόν να εγκρίνεται οποιοδήποτε δάνειο σε μέλος του ΔΣ της τράπεζας, στέλεχός της ή συγγενή τους πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Και εδώ θα έχουν δικαίωμα βέτο.

• Μάλιστα αυτές οι «επιτροπείες» θα δίνουν λόγο και αναφορά αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

• Ακόμα θα έχουν δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε ανάθεση θα θεωρούν σπατάλη. Ακόμα και τα έξοδα για διαφημιστικές καμπάνιες θα εγκρίνονται απ' τους επιτρόπους!

Τα πάντα στο μικροσκόπιο!

Σύμφωνα εξάλλου με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο έλεγχος και στην καθημερινή λειτουργία της κάθε τράπεζας θα είναι καθολικός, αφού η τράπεζα θα πρέπει να θέσει στη διάθεση της εποπτείας πλήρη πρόσβαση στα βιβλία και τα στοιχεία, τα έγγραφα και κάθε τεχνική πληροφορία αναγκαία για να εκτελέσει τα καθήκοντά της!

Φυσικά θα ελέγχονται ακόμα οι επιτοκιακές κινήσεις της τράπεζας, αλλά και των θυγατρικών της, οι κάθε είδους αμοιβές, γενικά οι δραστηριότητες σε όλα σχεδόν τα επίπεδα!

Και φυσικά τα όσα έγιναν αποδεκτά και θα θεσμοθετηθούν τις επόμενες μέρες και θα αφορούν τις τράπεζες είναι το –νέο– «κερασάκι στην τούρτα» του πλήρους ελέγχου του ελληνικού κράτους.

Διότι αυτοί οι «μπάστακες» είναι τώρα παρόντες παντού.

Στα υπουργεία ήδη από την εποχή του Γιώργου.

Τώρα μάλιστα στα υπουργεία –όπου επίσης ασκούν ασφυκτικότατο έλεγχο– έχουν προστεθεί και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί. Τίποτα δεν θα απομείνει δίχως έλεγχο!

Και... φορολογικά μαθήματα!

Στις εφορίες επίσης εγκαθίστανται επίτροποι, και μάλιστα –και εκεί– με αποφασιστικές αρμοδιότητες ελέγχου.

Μάλιστα σε αυτόν τον τομέα, της φοροείσπραξης, έχουν ήδη αρχίσει εντατικά μαθήματα τόσο σε εφοριακούς (κυρίως) όσο και σε κάθε άλλη υπηρεσία που ασχολείται με το κυνηγητό της φοροδιαφυγής (ΕΛΑΣ, Λιμενικό, υπηρεσίες αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ΣΔΟΕ κ.λπ.).

Σε αυτά τα πλαίσια, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, την Πέμπτη στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων όλων αυτών των εμπλεκόμενων φορέων με ειδικούς απ' την Ολλανδία, οι οποίοι ασχολήθηκαν με νέες μεθόδους πάταξης της φοροδιαφυγής, αν και σε εκείνη την πρώτη συνάντηση (διότι θα ακολουθήσουν κι άλλες) περισσότερο άκουγαν.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε κάποια στιγμή της σύσκεψης προέκυψε και σχετική ένταση, όταν έλληνας «αθυρόστομος» επεσήμανε στους Ολλανδούς ότι... ναι μεν καλές οι συμβουλές και οι υποδείξεις, αλλά και η δική τους χώρα συμβάλλει στη φοροδιαφυγή, όταν περιοχές σαν τις Ολλανδικές Αντίλλες τις έχει αναγάγει σε φορολογικούς παραδείσους!

Να σημειώσουμε ότι, σχετικά με τις εφορίες, οι ελεγκτές θα έχουν αποφασιστικό λόγο για ζητήματα κατασχέσεων και πλειστηριασμών για οφειλές στο Δημόσιο, αλλά δεν θα έχουν για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια...

Κράτος... Ράιχενμπαχ και Φούχτελ!

Φυσικά «μπάστακες» είναι τοποθετημένοι ή πρόκειται να τοποθετηθούν και σε άλλους τομείς, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί ήδη υπό τον αποφασιστικό έλεγχο του επιτρόπου απ' τη Eurostat!

Τα πάντα κατευθύνονται απ' τη γνωστή «Ομάδα Δράσης Ράιχενμπαχ», η οποία λειτουργεί με στελέχη τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες.

Ενώ τους ΟΤΑ (για να μη μείνει τίποτα που να μην ελέγχεται) τους διαφεντεύει άλλη ομάδα, υπό τον γερμανό υφυπουργό Χανς Γιόακιμ Φούχτελ...

Α, να μη λησμονήσουμε και τη μόνιμη επιτροπή του ΔΝΤ υπό τον γνωστό Μπομπ Τράα...

Δεν απομένει τίποτε άλλο παρά να τοποθετηθεί και ειδικός Επίτροπος για την Ελλάδα απ' την «τρόικα», αν και με τα όσα συμβαίνουν, τι παραπάνω να κάνει;

Αλλά ακόμα κι αυτό το έχει προτείνει η Μέρκελ, σε κάποια φάση διαβουλεύσεων, –προσώρας– δεν έχει γίνει αποδεκτό!

Όχι τίποτ' άλλο, μα για να κρατά όλη την αρμαθιά με τα κλειδιά...

Πηγή: Το Παρόν
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εγώ έχω μπάστακα στο σπίτι μου τον κάθε Αντωνάκη - διορισμένο των τραπεζών - να μετράει πόσα παιδιά έχω, τι αυτοκίνητο οδηγώ, πόσα ξοδεύω από το μισθό μου, τι κάνω τα υπόλοιπα, και συζητάμε για λεφτά που κερδίζω με τη δουλειά μου.
    Οι τράπεζες που έχουν τσεπώσει εκατοντάδες εκατομμύρια, ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, και θα κάνουν και ανακεφαλαιοποίηση στην καμπούρα μου, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ; Και επειδή μέχρι τώρα με κλέβανε παρέα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, προτιμώ να δίνουν λογαριασμό στους Γερμανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]