Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και τώρα πόλεμος; Η επανεκλογή Ομπάμα και τα σενάρια πολέμου με το Ιράν


Η επανεκλογή Ομπάμα φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα. Και τώρα πάμε για πόλεμο; Η υπόθεση του Ιράν πρωτίστως αλλά και της Συρίας αναμένουν λύση και μέσα στις επιλογές είναι και ο πόλεμος.

Οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις από τις ΗΠΑ λένε ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να αποφύγει την εμπλοκή σε πολέμους, για να επικεντρωθεί στο συμμάζεμα της οικονομίας. Αλλά αυτά είναι μόνο δηλώσεις.

Ο Ομπάμα τους τελευταίους μήνες προσπάθησε και κατάφερε να πείσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν ,μόνο του. Το Ισραήλ υπάκουσε αλλά η καχυποψία για τον Ομπάμα ήταν δεδομένη.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, επικρίνοντας συνάμα τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προέβλεπαν όξυνση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών εξαιτίας της συμπάθειας που εξέφρασε στο πρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις είναι υπέρ του Ισραήλ τόσο σε πολιτικό (και) οικονομικό επίπεδο, όσο και στον τομέα της ασφάλειας, διότι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και αξίες. (Η εκλογή του) Μπαράκ Ομπάμα για εμάς ήταν μία από τις πιο ευαίσθητες στιγμές», δήλωσε ο Σαλόμ, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε πως υπάρχει μία «διάσταση» ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά το «χρονοδιάγραμμα», που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα των πυρηνικών του Ιράν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, όπως επικαλείται η ραδιοφωνία των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε την βεβαιότητα πως ο «πρόεδρος Ομπάμα θα είναι εξαιρετικός για το Ισραήλ στη δεύτερη θητεία του».

Το εξαιρετικός για το Ισραήλ δεν μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό από την στρατιωτική δράση. Η ισραηλινή ηγεσία έχει δείξει ότι δεν βλέπει άλλο δρόμο και πιστεύει ότι αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ,αφού πιστεύει ότι σύντομα το Ιράν θα έχει πυρηνικά όπλα στα χέρια του.

Θα ανοίξει στρατιωτικό μέτωπο με το Ιράν ο Ομπάμα. Οι αμερικανικές ΕΔ, εδώ και μήνες έχουν αναπτυχθεί στη περιοχή του Περσικού και οι ασκήσεις με το Ισραήλ είναι μεγάλες και συνεχείς . Από την άλλη όμως έδειξε -τουλάχιστον προεκλογικά- ότι θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν μιλήσουν τα όπλα.

“Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες με το Ιράν με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όμως δεν έχουν προγραμματιστεί τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

“Είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάσουμε διμερείς διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχουμε καμία συμφωνία με τους Ιρανούς για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο. Δεν υπάρχει συμφωνία”, είχε πει.

Από την άλλη υπάρχουν πολλές δυσοίωνες προβλέψεις για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν όπως αυτή που κάνει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Martin Indyk.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έχει πει ότι το 2013 θα είναι “έτος πολέμου”. Υποστηρίζει ότι υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις ,ίσως ένα ακόμη εξάμηνο,αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος λόγω της “νευρικότητας που επιδεικνύει το Ισραήλ” .

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επανεκλογή του Ομπάμα “εξυπηρετεί” όσους επιδιώκουν την στρατιωτική αναμέτρηση. Ένας Πρόεδρος στη δεύτερη θητεία του κηρύσσει πολύ πιο εύκολα πόλεμο…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]